Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Ilyen érzés korrupt bírónak lenni
Társasjáték teszt: Nottingham bírája

A Nottingham bírája tagadhatatlanul egy erős blöffölős játék. Az effajta emberi interakciókra épülő játékok mindig fűszeres izgalommal vannak megáldva, hisz a stratégián kívül a viselkedésünkkel is befolyásolhatjuk a többieket. Itt pedig izgalomból nincs hiány.

20200204-dsc_0578.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

Az első ami szembeötlik, az a gyönyörű megvalósítás: grafikák nagyon szépek, a megjelenítés nagyon igényes, hatalmas hozzáadott értéke van a hangulathoz.  Ráadásul a szabálykönyv könnyed mérete és érthetősége nem lövi le a kezdeti lelkesedést. 

20200204-dsc_0535.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A játék menete könnyen elsajátítható: minden játékos kap egy kereskedő táblát, valamint egy hozzá illő zsákot. Az egyik játékos lesz a bíró, de ez a szerep minden körbe továbbadódik másik játékosnak.

A cél az, hogy a legtöbbet profitálja az ember egy körön belül, miközben a játékosok meggyőzzék a bírát, hogy ne őket állítsa meg ellenőrzés céljából.

Vannak legális és illegális áruk (az utóbbiak természetesen többet érnek), amelyekből ha te rendelkezel a legtöbbet, akkor pontot szerezhetsz.

20200204-dsc_0532.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A játék nagyon szórakoztató, de mindezek mellett hamar észrevettük a korrupció működését, hisz remekül lemodellezi a folyamatot a játék.

Óhatatlanul becsalogat az erkölcsi aggályok közé a társas,

és bár tétje nincsen, azért igen érdekes megtapasztalni, milyen is az, amikor az ember visszaél a hatalommal, és annak később milyen következményei vannak. Vagy épphogy nincsenek!

Fotó: Mészáros Zoltán & Szőke Dániel

A játék 2014-ben jelent meg, és azóta

kapott egy kiegészítőt is, Vidám Fiúk néven, amellyel már egy 6. játékos is csatlakozhat a játékhoz,

ráadásul az ideiglenes törvények bevezetése, és a különleges rendelések teljesítése mellett felbérelhetőek a címben szereplő vidám fiúk is. 

20200204-dsc_0551.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

Mi nagyon jól éreztük magunkat a játék tesztelése során, amiről a lent látható játszók beszámolói is tanúbizonyságot adnak.

VÉLEMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉS:

Régen találkoztam ilyen szórakoztató játékkal, pedig én hamar rá tudok unni az ilyesmire. Nagyon tetszett a játék is, meg az is, hogy kilépett a szokásos keretek közül. Légyszi játszunk még ilyet!

Gulyás Benjámin

Nagyon egyszerű, könnyen fel lehet venni a fonalat és bele lehet jönni, még azok is biztosan élveznék, akik nem nagyon szoktak társasozni. A játék lényege viszont, az ármánykodás, hazudozás, egymás becsapása, a csalás, habár nagyon szórakoztató, nem az én világom, és szerintem kifogásolható, ha egy játék ilyesmikre tanít. 

Hrotkó Csenge

Remek játék, profi és könnyedén érthető alapkoncepcióval. A játékmenet megértése után jön ki az igazi veleje a társasnak: az alkudozás, és annak a lehetősége, hogy bármi lehet alku tárgya. Ki lehet a másikkal szúrni, le lehet fizetni a másikat, szívességeket lehet tenni a másiknak, sőt egészen őrült dolgok is kialakulhatnak, ha megfelelően összehangolt a társaság. Egy játék kb 50 perc, de mi még rátoltunk pár kört, mert annyira élveztük!

Mészáros Zoltán

Nagyszerű játék olyan beszédes társaságoknak, akik szeretik a rengeteg mókázást, elég kreatívak, hogy belebújjanak a középkori kereskedők bőrébe. Rendkívül fontos az, hogy mennyire vagyunk kreatívak egy-egy megvesztegetés során, ahol már mindenféle kis kihívással állítjuk szembe azon kereskedőket, kik féltik kis illegális portékáikat. Nekünk ezek minden esetben az est fénypontjai voltak. Azért emellett igényel a játék odafigyelést is, hiszen a királyi bónuszok, a kártyák félig véletlenszerű és félig kontrollálható felhúzása mind olyan tényező, amiben a hangosan hahótázó játékosok is el tudnak egy kicsit komolyabban gondolkozni.

Szőke Dániel

ÖSSZBENYOMÁS: 4,5
MEGJELENÉS, KIVITELEZÉS: 4,5
SZÓRAKOZTATOTTSÁGI FAKTOR: 4,5

A játékot a Játsz/Ma Társasjáték Kávézó kölcsönözte számunkra. Ha te is szeretnéd kipróbálni, vagy esetleg szívesen szemezgetnél a több mint 200 társast számláló kínálatukból, katt a lenti képre!

jatsz_ma_final_1080.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr3015454922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása