Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

5 + 1 dolog, amire várnunk kell a következő Művészetek Völgyéig

A 28. Művészetek Völgye 10 napján át, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden közel 70 000 ember élvezte a színházi előadásokat, koncerteket, hangversenyeket, irodalmi programokat, újcirkuszi és tánc előadásokat, valamint interaktív zöld játékokat.

A Művészetek Völgye eltérő a többi fesztiváltól – számomra legalábbis –, egy fesztivál, ahol lelassul minden, nincs rohanás, kapkodás, minden nyugodt, gördülékeny és kellemes. Egy fesztivál, ami nem csak zenei kikapcsolódásról szól, a koncertek mellett színházi, irodalmi, egyéb művészeti előadásokat is látogathatnak a fesztiválozók.

Nézzünk 5 +1 dolgot, ami a fesztivál sajátja, és amire várnunk kell jövő nyárig:

1. Barátságos közösség

sator.jpg

A Völgy egy olyan hely, ahol mindenki a barátod lehet hosszabb-rövidebb időre. Bárkihez szólhatsz, nem fog furcsán nézni rád. Szerezhetsz pajtásokat egy fröccs mellett, séta közben, vagy a következő koncertre, színházra. Találsz beszélgetőpartnert, ha esik, ha túlságosan süt a nap, ha vártok a buszra, vagy ha stoppolni szeretnél.

2. Koncertek kertekben

2.png

A falvaknak köszönhető helyszíni adottságok különleges hangulatot adnak minden koncertnek. Kisebb színpadok kertekben, nagyobb színpadok faluszéleken. A 10 nap alatt több különböző koncertet látogathattak a fesztiválozók. Az alternatívabb zene kedvelői Taliándörögdön bulizhattak Elefántra, Ricsárdgírre, Csaknekedkislányra, a korai alternatív zene szerelmesei Kontroll Csoportra és Balatonra, a népzene-cigányzene kedvelő pedig Góbéra és Parno Grasztra, valamint számos egyéb zenekar koncertjére.

A koncertekre vegyes korosztály volt kíváncsi, a Csaknekedkislány rajongótábora pedig már szinte ki is nőtte a Hangfoglaló Udvar oldalát, a Kontroll Csoport fellépését pedig bár majdnem elmosta az eső, végül remek hangulatú koncertet élvezhetett a lelkes közönség a Hangfoglaló Udvarban.

Kapolcson a hamarosan tízéves Kéknyúlra, a töretlen népszerűségű Szabó Balázs Bandájára, Irie Maffiára, Hiperkarmára, a Völgyben először fellépő Nana Vortexre, az örök kedvenc Quimbyre vagy akár népzenei bandák, Erdőfű, Zagyva Banda  és még rengeteg zenekar koncertjére bulizhatott és bulizott is mindenki.

3. Színház a várostól távol

szinhaz.jpg

Színházba menni mindig különleges élmény, amit legtöbbször városi környezetben tehetünk meg. Taliándörögdön 3 helyen is volt lehetőség színházi előadásokat nézni, ezek közül az egyik legkülönlegesebb a Színmű Globe helyszíne volt, amelynek épülete is lenyűgöző. Itt többek közt Szirtes Balázs egyszemélyes előadásában láthattak a nézők egy különleges színdarabot Szépkisnap címmel. A sokszor vicces, még többször drámai előadás komoly és aktuális kérdéseket feszegetett, amelynek során a nézők végig feszültségben tartva várták a feloldást.

A Színház Színpadon pedig többek közt Pokorny Lia ríkatta és nevetette meg a közönséget szintén egyszemélyes, ámbár a közönséget is aktívan bevonó, megható és megindító előadásával az élet értelme és a depresszió témáját boncolgatva.

Akinek kedve tartotta, részt vehetett workshopokon, interaktív előadásokon is.

4. Tánc minden mennyiségben

tanc.jpg

A Völgyben minden nap van lehetőség különböző tájegységről származó néptáncba bepillantást nyerni, tapasztalt oktatók által beletanulni, táncolni körben és párban vagy akár egyedül. Tánctípustól függetlenül mindenki sikerélménnyel távozhatott és még tanulhatott is valami újat.

Mindemellett az esti bulik sem maradtak el természetesen. Legyen tánc!

5. Egyéb kulturális programok

1.png

A Völgy teret ad irodalmi előadásoknak, beszélgetéseknek kultúráról, művészetről, tudásról, valamint kiállításoknak is.

A Klinika udvarban az Üveg Város mesebeli világába leshettünk be és alakíthattuk az ott élők városképét és mindennapjait. Ráadásul, ha minden igaz, a kiállítást ihlető történeteket hamarosan írásos formában is olvashatjuk.

Vallási-lelki utazásokban vehettünk részt templomkertekben, járhattunk Lélekút Labirintusban, ahol a születéstől a halálig tartó labirintus különböző életút állomásán keresztül gondolkodhattunk el életünkről, helyünkről a világban, társadalmi, családi kapcsolatainkról, mindezt irodalmi idézetekkel és különlegesen vizuális elemekkel tarkítva.

A Kultúr Krimó is képviseltette magát két előadással, mind a középkori lovagi bemutatón, mind a pénz és a művészet kapcsolatáról tartott beszélgetésen sok érdeklődő vett részt.

+1. Utazás

A fesztivál adottságai miatt egyik helyszínről a másikra eljutni nem feltétlenül lehet rövid idő alatt. Éppen ezért Csiga buszokkal utazhatunk, vagy stoppolhatunk is a falutól-faluig. Ebben a sajátos miliőben a stopposokat is nosztalgikus barátsággal fogadják, de az együtt éneklő Csiga busszal utazásnak is megvan a sajátos varázsa.

img_5596.JPG
Épphogy véget ért az idei már tervezhetjük a 2019-es Művészetek Völgyét, ami ismét a kultúra és a művészetek szupersztrádájaként fog szolgálni a látogatóknak!

További információk:

Művészetek Völgye

fb0.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr7714155011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása