Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Kisgyerekes mindennapok praktikusan
Kisgyerekes mindennapok praktikusan

Annyi olyan könyv van a piacon, ami a gyereknevelésről, anya-létről szól, hogy meg sem tudnánk számolni. Vannak kimondott szakkönyvek, amik segítenek a mindennapi dolgokban egészen az újszülött kortól (ilyen pl. Spock könyve, a “S pock ​doktor csecsemő- és gyermekgondozása ”, vagy a nagyszerű terheskönyv folytatása, “ Az ​első 12 hónap ”, illetve a “ Suttogó titkai ” is). Ezek mind végigveszik a legfontosabb dolgokat – fürdés, alvás, ...

Ilyen érzés korrupt bírónak lenni
Ilyen érzés korrupt bírónak lenni

A Nottingham bírája tagadhatatlanul egy erős blöffölős játék. Az effajta emberi interakciókra épülő játékok mindig fűszeres izgalommal vannak megáldva, hisz a stratégián kívül a viselkedésünkkel is befolyásolhatjuk a többieket. Itt pedig izgalomból nincs hiány.

20200204-dsc_0578.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

Az első ami szembeötlik, az a gyönyörű megvalósítás: grafikák nagyon szépek, a megjelenítés nagyon igényes, hatalmas hozzáadott értéke van a hangulathoz.  ...

A szolgálólány meséje folytatódik
A szolgálólány meséje folytatódik

A szolgálólány meséje, óriási nemzetközi sikerre tett szert, amihez nagyban hozzájárult a 2016-ban megjelent sorozat is. Nemrég megjelent a regény folytatása Testamentumok címen. Az, hogy hogyan sikerült a könyv, kiderül Brenyó Zsóka beszámolójából!

Margaret Atwood neve mostmár sokak számára nem ismeretlen. A Testamentumok előzménye, A szolgálólány meséje óriási népszerűségre tett szert. Az eredeti regény 1985-ben íródott, több díjat is nyert, ...

AppArtMan Vitaszínház a Kultúr Krimóban
AppArtMan Vitaszínház a Kultúr Krimóban

Az AppArtMan útjára indítja Vitaszínház programját, amelynek első témája nem más lesz, mint az elmúlt években egyre sűrűsödő "lakásesemények" és a hozzájuk kapcsolódó eszmeiségek, tapasztalatok. Lakásszínház, lakásétterem, lakásgaléria vagy épp lakásszeminárium: a Budapesti forgatagban egyre sűrűbben találkozhatunk velük. De vajon mi van a színfalak mögött?

84865600_2638237649558475_2212075953222320128_o.jpg

Fotó: AppArtMan Lakásszínház Facebook

"Nagyon bátrak vagytok, hogy megnyitjátok ...

...és magunkba mélyedünk
...és magunkba mélyedünk

Düh, nevetés, kétségbeesés, magasztosság, undor, meglepettség, sértettséggel vegyes szégyenkezés. Ez csupán pár fok arról az érzelmi skáláról, amely Urbán András Az Úr nevében című előadását jellemzi. Provokatív, arcon csapó, mégis emelkedett és rítusszerű. Olyan élmény, amit csak a színház tud elérni az emberben. Legalábbis Urbán színháza mindenképpen.

1550p1cntkls8i79e9c41gfd5kv1j3k4.jpg

Fotó: Molnár Edvárd  / Forrás: Kosztolányi Dezső Színház honlap

A szabadkai ...

Megnyílt a Kultúr Krimó szerkesztősége!
Megnyílt a Kultúr Krimó szerkesztősége!

A szívünk repes, mert a lap életében hatalmas mérföldkő érkezett el: megnyitott Budapesten, a Keletinél a szerkesztőségünk. A helyiség nem csak munkakörnyezet lesz, de nyitott kulturális eseményein bárki részt vehet a jövőben. Az ünnepélyes megnyitót, Bodor Viktória Tusi kiállítása tette teljessé. 

20200131-dsc_0308.jpg

A kiállítás hivatalos megnyitóját egy közös fotóval zártuk

Nagy örömmel jelentjük be, hogy a Kultúr Krimó mára már jóval több, mint ...

Idén is a Bondoró Fesztivállal nyitja a nyarat Kapolcs!   
Idén is a Bondoró Fesztivállal nyitja a nyarat Kapolcs!  

A tavaly debütált Bondoró ezúttal a pünkösdi hosszú hétvégén kerül megrendezésre. Több mint tíz külföldi fellépővel, különleges utcaszínházi attrakciókkal és vásári forgataggal várják a közönséget.

bondoro_5.jpg

 

 

Kapolcs legújabb fesztiválja, a Bondoró Utcaszínház Fesztivál egyelőre még újdonságnak számít a hazai fesztiválpalettán. A magát vidám kavalkádként aposztrofáló rendezvény tavaly jött létre hiánypótló céllal: a szervezők a ...

FACT – Festival Arts Cinema Theatre
FACT – Festival Arts Cinema Theatre

Február 6-9. között 4. alkalommal rendezi meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem a FACT (Festival Arts Cinema Theatre) nemzetközi fesztivált.

Színházi előadások, filmvetítések, workshopok, koncertek, kiállítások, szakmai beszélgetések, student led programok – négy nap alatt több mint negyven program várja az érdeklődőket a színházi és filmes egyetemek seregszemléjén.

A fesztiválon hat külföldi (Ausztria, Csehország, Franciaország, Litvánia, ...

Az a szépség...
Az a szépség...

„Az a szépség, amikor a tengeren álló csónakodban ülve meghallod a felhők mögül a vadludakat”

Araki Nobuyoshi képei közt Simon Márton kalauzol

A Mai Manó Házban a Fotóhónap 2019 kortárs fotográfiai fesztivál keretében tekinthettük meg Araki Nobuyoshi életművének egy szeletét. A kiállítás az Érzelmes utazás nevet viselte, és pár alkalommal Simon Márton kalauzolta a közönséget ezen a néhol bizsergető, másutt borzongató tárlaton, Nobuyoshi ...

Rubenst meg a haverjait érteni fogod
Rubenst meg a haverjait érteni fogod

Kell-e a művészetet érteni? Na jó, ennek a kérdésnek semmi értelme. Természetesen azért megyünk el egy kiállításra, egy előadásra, egy vetítésre, hogy megértsük, amit az alkotó közölni, mutatni szeretne. És jó esetben az alkotó is arra törekszik, hogy ez így legyen. A rossz esetekről majd talán egy másik cikkben írok, most maradjunk a jó esetnél. Erre pedig egy igazán remek példa a Szépművészeti Múzeum új kiállítása.

dsc_5433.jpg

fotó: Bodor Viktória

...

A Díva visszavág
A Díva visszavág

„A kitaszított! Így tekintettek rám. De eljön a nap, amikor győzedelmeskedni fogok. Fenn a magasban állok majd, becsmérlőim pedig a mélységből tekintenek fel reám. Mint megannyi apró hangya. Pontosan így fog történni”.

– Siv Wennberg. the_revenge_of_the_diva.jpg

Volt idő, amikor úgy tartották, hogy Siv Wennberg lesz az opera világának következő fényes csillaga. Olyan helyeken lépett fel, mint a londoni Covent Garden vagy a moszkvai Nagyszínház, és mindenki biztosra vette, ...

Az oroszoknak több szava van a kenőpénzre, mint az eszkimóknak a hóra
Az oroszoknak több szava van a kenőpénzre, mint az eszkimóknak a hóra

Miről szól az a könyv, aminek már a címe is két annyira ellentétes pólust, egy végtelenül széles spektrum két olyan messzi végpontját villantja fel, ami közé gyakorlatilag minden belefér? Szól-e valamiről egyáltalán? Vagy a szerző csak meg akarja úszni a címadást, aztán a könyvben majd ellavíroz valahol, a biztonságos középúton?

img_9379c.png
Nos, Peter Pomerantsev Semmi nem igaz, bármi lehetséges című kötete minden, csak nem megúszás. Ez a könyv Oroszországról ...

Társas a belvárosban
Társas a belvárosban

Társasjátékozni jó! Ez egy olyan állítás, ami ellen nehezen lehet érvelni. A belváros szívében nemrég nyílt egy társasjátékos kávézó Játsz/Ma néven, ahol több mint 200 társasjátékot lehet kipróbálni. A számok beszédesek, de nézzük milyen is maga a hely!

82064637_141927363922496_7604760542741266432_o.jpg

Forrás: Játsz/Ma Társasjáték Kávézó Facebook oldal

A társasjátékok reneszánszukat élik. A bőséges kínálat azonban könnyedén zavarba hozhatja a játszani vágyót, hisz nem tudja melyik ...

30. alkalommal nyílik meg a Művészetek Völgye
30. alkalommal nyílik meg a Művészetek Völgye

Id é n 30. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb ö sszműv é szeti fesztiválját 2020. július 17. é s 26. k ö z ö tt. A k ö nnyűzenei koncertek mellett m é g nagyobb hangsúlyt kapnak az irodalmi, szí nh á zi, n é pzenei, komolyzenei é s k é pzőműv é szeti programok, valamint az előző év siker é n felbuzdú lva m é g t ö bb biciklis é s gyalogos túra indul.

volgyhangulat12.jpg

A nyár legszínesebb tíz napjának is nevezett eseményen az már biztos, hogy több, a ...

Ilyen az orosz szerelem
Ilyen az orosz szerelem

Az Anyegin a világirodalom egyik legmeghatározóbb alkotása. Sokak szerint ebben vannak a legromantikusabb sorok. A mű főhöse a kor nemesi értelmiségét jeleníti meg, a cselekmény során pedig kaphatunk egy jó nagy adag korabeli Oroszország életérzést, hűen tárgyilagosan, mégis egy szerelmi történetbe csavarva. 81981508_2488031391412539_7415958092556271616_n.png

Ezt a történetet szedte új köntösbe Szőke Dániel és Tragor Viktória, és az egyik szerző most el is mondja legújabb videónkban a sorokat. Jó ...

Ilyen amikor bezárnak egy piramisba
Ilyen amikor bezárnak egy piramisba

4 fős kooperációs VR szabadulószoba, egyenesen a Ubisofttól, az Assassin's Creed világában. Erős szavak egymás után, de hát sok csodát halottunk már, és nem mind hozta be a hozzá fűződő reményeket. Beszámolónk következik!

220200107-dsc_0923.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A VR némi megtorpanás után, de továbbra is tör előre, a kiszabadulószobák pedig Budapesten hallatlan népszerűségnek örvendenek.

Jó pár fejlesztő felfedezte a lehetőséget, milyen is, amikor a két ...

Boldog Karácsonyt!
Boldog Karácsonyt!

karacsony-disz.jpgEzúton szeretnénk mindenkinek nagyon boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket kívánni! Az Örkény színház 2015-s köszöntőjét kérjük segítségül, hogy átadja jókívánságainkat! 

Balász Ágnes: Lufi sorozat
Balász Ágnes: Lufi sorozat

Balázs Ágnes színész, szövegkönyvíró, dalszövegíró, zeneszerző és író. Ő szólal meg magyarul Bellatrix Lestrange-ként a Harry Potter sorozatban, de láthatjuk őt színpadon is vagy a Kisváros sorozat szereplőjeként. Szépirodalmi művei is szép számmal vannak, jelenleg futó sorozata például a kicsiknek szóló Mesék örökmozgóknak, és már lezárult sorozata a 8 kötetes Lufi-sorozat.

lufi.png

A Lufi sorozat néhány része

Amikor megismerkedünk Lufival – azaz ...

Milyen a Watchmen univerzum?
Milyen a Watchmen univerzum?

ddfv.pngA Watchmen univerzum 1986 óta velünk van, amióta Alan Moore, Dave Gibbons által megjelent. Hatása és minősége vitathatatlan. 86-ban készült belőle egy képregény, 2009-ben egy mozifilm, majd idén megjelent  asorozat is, ami nagy sikert aratott. Ezekről beszélget most Huszka Levi és Mészáros Zoli!

,

youtubelogo.png

Többosztatú küzdőtér
Többosztatú küzdőtér

Hivatalosan is felavatta a Radnóti Miklós Színház új játszóhelyét,  a Radnóti Tesla Labort, amelyet az előző évadban Hajdu Szabolcs Gloria című rendezésével  vettek birtokba. A kortárs drámák, a független társulatok és az innovatív megoldások számára (is) létrehozott Tesla az idei évadot is meglepően intim, egyszerűen fantáziadús előadással indította.

Nick Payne Csillagképek című drámájának eszenciáját ugyanis Szilágyi Bálint emberi és ...

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

  • BigPi: Bunkó leszek! Borzasztó gyenge a regény ezt nem is kell tovább ragozni. Az hogy ilyen jó filmet tu... (2020.02.12. 15:34) A szolgálólány meséje folytatódik
  • Muhammad Balfas: @Örömhernyó: "Mondjuk a homo és hetero szex is ugyanúgy karmikus bűn, nem tesznek különbséget, min... (2020.02.05. 12:45) Az a szépség...
  • Muhammad Balfas: @kritizator: "Ha a feleségedet és lányodat burkával akarod lefedni, menj vissza hazádba!" (2020.02.05. 12:45) Az a szépség...
  • Örömhernyó: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, a nyugati kultúrában van valójában a legheterogénebb szépségdefiní... (2020.02.05. 09:57) Az a szépség...
  • Örömhernyó: @Muhammad Balfas: "Az ő szexusukat nem korlátozza-szabályozza-gátolja morál, erkölcs, keresztény v... (2020.02.05. 09:56) Az a szépség...
  • Utolsó 20

Partnereink:

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png