Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Jövőhéten indul a 32. Művészetek Völgye Fesztivál

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja olyan, mint egy 10 napos nyaralás: változatos koncertek a nagyszínpados kedvencektől az intimebb, akusztikus fellépésekig, de feltöltődhetünk színházzal, irodalommal, jógával, különböző alkotó workshopokkal, biciklitúrával is és mindazzal a természeti szépséggel, helyi finomsággal, amit a Művészetek Völgye három települése, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend kínál július 21-30. között.

volgy_hangulat.jpg

Ilyenkor olyan, mintha 10 napon át mindenki a Művészetek Völgyében lenne. És ez nem túlzás, hiszen itt a nagyszínpadon túl is simán találkozhatunk a fellépőkkel: csatlakoznak egy zenés- vagy versimpróhoz, workshopot tartanak, beülnek egy beszélgetésre, fellépnek akusztikus formációban, mesét olvasnak a gyerekeknek vagy éppen csak elmerülnek a Völgy sokszínű forgatagában. Idén is igazi művészeti seregszemle lesz a fesztiválon, sok fesztiválkedvenccel, ünneplünk majd jubileumokat, teret kapnak az ifjú feltörekvők és lesz olyan zenekar is, akitől itt búcsúzunk. De ez nem minden, a Völgyben érdemes időt szakítani arra is, hogy megismerjük a nappali programokat.

volgy_csalad.jpg

Lassulj le, hogy felpöröghess

A Művészetek Völgyében minden adott ahhoz, hogy kicsit kikapcsoljunk a rohanó hétköznapok világából, hogy a 10 nap után feltöltődve térjünk vissza a mindennapok körforgásához. A reggel indulhat jógával, biciklizéssel vagy a környék felfedezésével, napközben elmerülhetünk a beszélgetések, kézműves foglalkozások, színházi és irodalmi programok sorában. A Harcsa Veronika Udvarban interaktív énekes workshop vár minden nap, a Tűzoltószertár Élő Galériában a kiállítás és a művészetterápia kapcsolódik össze, az Analóg Udvarban a fotózás rejtelmeit ismerhetjük meg, a LEMangUria Kreatív Mozgásudvar a testet és a lelket is átmozgatja, az Ősök Háza, a Tarisznya Evangélikus Udvar és a LéleKzet Református Udvar gondolatébresztő beszélgetésekkel vár, míg a Művészetek Zöldjében a kitelepült környezetvédelmi szervezetekről a fenntarthatóságról tanulhatunk játékokkal, különféle workshopokkal, de túrázni is innen indulhatunk. Emellett érdemes még kreatív alkotó, illetve irodalmi foglalkozásokért meglesni a Poket Udar és a Lőtér programjait is. 

A mozgás szerelmesei indíthatják a reggelt jógával, kirándulhatnak, jelentkezhetnek egy e-bike túrára, sőt, futóversenyen is megmérettethetik magukat, míg Cirque du Tókertben minden nap más trükköt leshetünk el a Firebirds társulat segítségével a légakrobatikától a hulahoopig. 

Aki a helyi ízeket és különlegességeket keresi, annak érdemes betérnie egy Kék abroszos helyre, ahol helyi vendéglátók asztalánál foglalhat helyet, míg az Éltető Völgyben a Balaton-felvidék ízeit ismerhetjük meg. A kapolcsi kézműves vásár forgatagában pedig idén is kézművesek portékáiból válogathatunk.

volgy_momentan.jpg

A rock and rolltól az operáig 

A Művészetek Völgye zeneileg is sokszínű: a könnyűzene mellett tere van a komoly- és klasszikus zenének, a folknak, a világzenének és a jazznek is. A Panoráma Színpadnál olyan koncertekre tombolhatunk, mint a Quimby, a Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal közös A Dal a miénk 2.0 c. műsora, a Bagossy Brothers Company, a Punnany Massif, a Carson Coma, a Bëlga, az Aurevoir., a Blahalouisiana, a Bohemian Betyars, a Budapest Bár, a Csaknekedkislány, az Elefánt, az Esti Kornél, az Irie Maffia, a hiperkarma, a Margaret Island, a Lóci Játszik és a Vad Fruttik. Taliándörögd új zenei helyszínén, a Lőtéren pedig többek közt a Hundred Sins, a Cloud9+, a Cari Cari, a Slagwerk den Haag, az Anima Sound System, a Mörk és a Middlemist Red lép fel. 

Mindeközben a Cirque du Tókertben a csillagos ég alatt élvezhetjük Zorán, Dés László, Kern András, a Magyar Állami Operaház vagy éppen a Danubia Zenekar koncertjét, de több újcirkuszi és kortárstánc produkciót is megcsodálhatunk majd itt. 

A kapolcsi római katolikus templomból komolyzene szól majd: itt játszik többek közt Szokolay Dongó Balázs, hallhatjuk a Weiner-nap alkalmával a Weiner Leo Zeneiskola ifjú tehetségeit, de itt lép fel a Budapesti Vonósok Kamarazenekar és a Danubia Zenekar Brácsa együttese is, míg a vigántpetendi templomban „fészkelő” Papageno Klasszikban minden nap egy új zeneszerzőt ismerhetnek meg a nézők a fellépők segítségével. 

A Kőbánya Udvara idéntől a Póka Udvar nevet viselni továbbvíve Póka Egon zenei örökségét. Ennek megfelelően itt teret kapnak az ifjú tehetségek és a legendák is: itt játszik többek közt a godfater., a The Pontiac, Áron András & The Black Circle Orcheastra és az idén 20 éves PASO is. A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával létrejött helyszínen napközben PIM buszmegállóval és az Alkotóművészeti Igazgatóság művészeti programjaival várják az irodalmi kalandozókat, a bátran alkotókat, a vájtfülűeket és a zenélni vágyó tanulókat. 

volgy_joga.jpg

A tavaly debütált Petőfi Udvar nevéhez híven az idén 200 éve született költőóriás előtt tiszteleg, így az udvarban megjelenik minden, ami Petőfi. Irodalmi és alkotóművészeti programokkal, kiállításokkal várnak mindenkit, bemutatva a PKÜ szerteágazó munkásságát. Természetesen a zene sem maradhat ki a sorból: a Hajógyár színpadán lépnek fel a Hangfoglaló Program támogatottjai is, valamint az Aranyakkord, a Fiúk, a Belau, Bérczesi Róbert, a Pandóra Projekt, Lil Frakk és Sisi is.

Világzenei fronton olyan előadókra perdülhetünk majd táncra a taliándörögdi Világzene Udvarban, mint Palya Bea és zenészei, a Kerekes Band, a Besh o droM, a Cimbaliband, a Góbé, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, míg a Hagyományok Háza FolkUdvarban többek közt a Naszály és a Fonó zenekar is fellép, emellett lesz tánctanítás, zenés népi kvíz és hajnalig tartó folkkocsma is. 

A Harcsa Veronika Udvar a jazz és társműfajai bázisa, ahogy a Magyar Jazz Szövetség udvara is a jazz rajongóknak szól, ráadásul idén Kapolcson lesz a Magyar Jazz Ünnep is. 

A Művészetek Völgyében idén 2200 programmal várják a fesztiválozókat. A közlekedést ezúttal is a fesztiválkarszalaggal ingyenesen használható Csigabusz segíti a települések között, aki pedig a szállásfoglalással lemaradt, annak érdemes Tapolca és Veszprém szálláshelyeit is megnézni, ugyanis a fesztiváljárattal azok is könnyen elérhetők. 

A visszaszámlálás elkezdődött, július 21-től irány a Művészetek Völgye Fesztivál!

www.muveszetekvolgye.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr6818164020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása