Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Egy szimpatikus Star Wars gonosz
Timothy Zahn - Star Wars: Thrawn

Sosem gondoltam volna, hogy a kezembe fogok egy Star Wars könyvet. Világ életemben azt hittem, hogy a franchise csak filmként érvényesülhet igazán, így sosem adtam esélyt az írott változatoknak. De a Mandalorian sikere beindította a Star Wars promóciókat, és szembe jött a kánonnak számító Thrawn kötet. A könyv ennek a mesteri taktikusnak a felemelkedését meséli el a Birodalomban. Vörös szem, kék bőr, és Sherlock Holmest megszégyenítő logika, egy lebilincselően kidolgozott írásban.

star-wars-thrawn.jpg

Thrawn, ahogy a könyv borítóján is tündököl

A történet középpontjában a kék bőrű, vörös szemű Thrawn áll, a chiss faj jeles képviselője. Miközben végigkövetjük gyorsan ívelő pályafutását a Birodalomban, közelebb is megismerkedhetünk tudatos, és igazán lehengerlő személyiségével. Nem klasszikus antihős könyv ez, habár kétségkívül a "gonoszak" vannak fókuszban és végig nekik drukkolunk a 420 oldal során. Thrawn motivációja és személyisége elég összetett, és alaposan kidolgozott, így nem egy brutális gyilkost ismerhetünk meg személyében, inkább egy hadvezért, aki korrekt, okos,

és vallja, hogy a háború nem a könyörtelen pusztításról szól, hanem a célok eléréséről. Ez azért elég egyéni gondolat a galaxisban!

swa_the_last_grand_admiral.png

Palpatine császár fogadja Thrawn admirálist

A könyv epizódikus jelleggel halad végig a cselekményen. A különböző küldetéseket egy rejtélyes alak köti össze, akiben bizony Thrawn méltó ellenfélre talál. Ezen kívül a kék bőrű főhősünknek van egy segítőtársa is, aki egyben mentoráltja, ő nem más mint Eli Vanto. A fiú több mítoszból és legendából ismeri a chiss fajt, amibe Thrawn is tartozik. Emellett beszéli a nyelvét, és egész jó taktikai érzékkel is bír.

Karaktere remekül humanizálja az idegen lény fémesebb vonásait, és bár mindvégig megmarad béta szerepben, remek támaszként szolgál a történet befogadhatóságában.

Ami meg a kötet végén történik vele... Na az, epikus!

-py5zms-6jpj8tygcdk1hkjbfiiwejm4ypynpjxf1ww.jpg

Eli Vanto, Thrawn mentoráltja

A már meglévő univerzummal lévő anyagoknál, mindig nagy kérdés az, hogy mennyire rugaszkodik el a szerző az alapműtől, milyen elemeket hoz át, és milyen mennyiségbe oltja be saját anyaggal az új művet. Szerencsére a Thrawn kötet remekül illeszkedik a Star Wars univerzumába.

Egy pillanatra sem érzi az ember, hogy a kánonfilmek hangulatát, történetét zavarnák az új karakterek vagy események.

Éppen ellenkezőleg: Timothy Zahnnak sikerült bővíteni egy nagyon komplex univerzumot, egy nem akármilyen karakterrel. A könyv olvasása közben tudtam meg, hogy a Legendák sorozatban (ez mára már kánonon kívüli eseményeknek számítanak) Zahn már megalkotta kék bőrű barátunkat, aki a Birodalom örököseiben c. kötetben tűnt fel először. 

thrawn-treason-exclusive_cover_1.jpg

Thrawn és a chissek

Na és mi a helyzet a kötelező cameokkal? A híresebb Star Wars karakterek nem jönnek szembe minden sarkon, és szerencsére jelenlétük hellyel közzel mindig indokolt. A császár, Tarkin, és egyéb szereplők kellemes izgatottsággal töltik el az olvasót, akik elégedetten csettinthetnek egyet: igen ez Star Wars kötet. 

Pedig inkább ez egy chiss kötet.

Thrawn karakterén keresztül Timothy Zahn nem egy kétdimenziós birodalmi gonoszt alkotott meg, hanem egy motivációkkal teli, értelmes, érző-lélegző lényt, aki mögött egy nagyon izgalmas társadalom képe körvonalazódik ki.

atg3jpo7s6451.jpg

Pryce kormányzó és Thrawn

Sajnos azonban nem minden fenékig tejfel. Én beértem volna úgy 100-150 oldallal kevesebbel, mert őszintén elkezdtem egy picit unni az utolsó résznél a könyvet. Szépen bontakozott ki a cselekmény, de ha egy erősebb kezű szerkesztő picit jobban összerántotta volna a könyvet, lehet egy feszesebb kötet került volna ki.

Sajnos a mellékszálon mozgó Pryce kormányzó drámája és felemelkedésének története is teljesen hidegen hagyott.

Azon gondolkoztam, hogy a karakterét kvázi teljesen ki lehetett volna hagyni a kötetből. Jó, értem, hogy általa kaptunk egy nem túl feszült motivációval rendelkező klasszikus Birodalmi politikust... De áh, kösz nem. Egyszerűen uncsi volt ez a szál. 

l204_8031608026267.jpg

Thrawn admirális

A Thrawn egy nagyszerű eredettörténet, ráadásul egy trilógia első része.

Mindenképpen ajánlom keményvonalas rajongóknak, és azoknak is, akik szerették a filmeket, és most szeretnének belépni a könyvek univerzumába is.

Ráadásul ezzel a kötettel egy teljesen új karakterrel a középpontban, elhagyva ezzel a Skywalker családfa összes mizériáját és családfa kutatását. 

A regényből egyébként készült képregény is, ami hamarosan a Szukits.hu gondozásában kerül forgalmazásba, magyar nyelven! Gyönyörű kiadványnak ígérkezik, nagyon kíváncsi vagyok hogyan fogják vizualizálni ezt a nem mindennapi kötetet. 

Részletek:

Megjelenés: 2017
Kiadó: Szukits
Oldalszám: 420

krimonewlogo_2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr6416350290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása