Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Pár szó az igényes és ,,okos" szexről
„Igenis szükség van arra, hogy kortól és nemtől független legyen az igényes, az „okos” szex!”

Beszélgetés a Happy Banana szerelmi életmód webáruház alapítóival Kovács-Dóka Nikolett-tel és Kovács Istvánnal szexről, első vásárlókról, példaképekről, vállalkozói létről a „szexiparban”, és arról, vajon van-e esély újítást csempészni a magyar szexshop-kultúrába.

Hogy hogyan találkoztam a Happy Banana Csapattal...? Ihletet merítve az általuk képviselt őszinte és fesztelen stílusból, amivel a legkülönfélébb szexuális játékszerek és segédeszközök (legyen szó tárgyakról vagy ötletekről, az erotika mindennemű megvalósulásáról) használatának hétköznapisága és természetessége mellett kampányolnak, bevallom: egy játékszert kerestem. Az interakciónk olyan természetes és tabumentes volt, annyira felszabadultnak, és ami talán még fontosabb, olyan biztonságban éreztem magam, hogy meg is kérdeztem: csinálhatnék-e velük egy interjút. Igent mondtak.

Beszélgetésünk némileg rendhagyó módon – bár a korszellemnek és adott körülményeknek nagyon is megfelelően – az online térben zajlik, ahol Niki, István és Zsuzsi üzlete 2019-ben kezdte bontogatni szárnyait. Mikor a felület hátrányai miatt szabadkozom, ha néha a hangsúlyok és a mimika hiányában provokatívabbnak tűnnék, azt válaszolják: „Abszolút rendben van, hiszen szexshopot üzemeltetünk, így nyitottak vagyunk mindenre és mindenkire! Emellett önmagunkat is elég provokatívnak tartjuk.” – nos, ekkor már biztosan tudom, ez a chatfolyam izgalmas, őszinte és tartalmas lesz. A fesztelenség és a tabumentesítés néha csupán egy boldog banánnyni távolságra van!

96026020_686056472195042_1397700929280540672_n.jpg

*

Mi volt a személyes indíttatásotok, az a bizonyos "aha-élmény", ami után eldőlt, hogy Ti márpedig nyittok egy online szexshopot, avagy szerelmi életmód webáruházat?

Egyszer termékeket, oldalakat kezdtem mutatni anyukámnak – fog bele Niki -, és amikor épp a gésagolyó miértjét, hogyanját ecseteltem neki először hosszasan nézett, majd megkérdezte, hogy vajon több évvel szülés után is hozhat-e eredményt az eszköz. Ez tudatosította bennem, hogy igenis szükség van arra, hogy kortól/nemtől független lehessen, legyen(!) az igényes, az „okos” szex.

Tulajdonképpen mondhatom, hogy később aztán Anyukám lett az első vásárlóm, pedig erre igazán nem számítottam. Egy izgalmas, pároknak készült terméket mutattam neki és pár nap múlva újra szóba hozta a dolgot. Kicsit zavarban volt, cikinek érezte, de azt mondta meglepné magukat a szülinapjára egy ilyennel.

Ekkorra már legalább három éve nézegettem a magyar "szexshopokat" és elborzasztott a látvány. A tipikus, vulgáris „csöcsös” fotók, a merevség, hogy csak a férfiaknak szeretnének ilyen játékokat árulni... Kiábrándító és valahol ijesztő volt. Itt tudatosult bennünk, hogy mi márpedig fellépünk ez ellen!

Az ember mindig inspirálódik valahonnan – veszi át a szót István - korábban több külföldi példát is láttunk. Nem kell messzire mennünk, ott vannak a németek, akik lényegesen szabadabbak, nyitottabbak a szexualitás, az intimitás terén. Tőlük, belőlük is merítettünk és merítünk. Bátorságot, erőt, motivációt ahhoz, hogy Magyarországon is elkezdődjön valami változás, ahhoz, hogy ebben a változásban tevékenyen közreműködjünk.

A blog ötletek kitől származnak, hogyan találtok rá egy-egy témára?

Szerintem a mai világban fontos frissnek maradni. Én szeretem az előremutató, úgynevezett "trendi" dolgokat. – kezdi István – Alapvetően nagyon sok ötletünk van, szeretünk előre tervezni, ezzel együtt előfordul, hogy spontán megfog valami és már kész is a blog. Sok visszajelzést jött azt illetően, hogy ha pár napig csak adott témáról beszélünk, akkor máris ránk húzzák azt az egy kategóriát. Mindennap érkeznek új olvasók, mi pedig nem szeretnénk egysíkúak maradni.

Fontos elmondanunk, hogy csak olyan témákat találhatsz nálunk, amik minket is foglalkoztatnak. Felmerülnek olyasmik például, mint masszázsgyertya használat – ez az egyik kedvencem, nem is tudtam korábban, hogy létezik ilyesmi, vagy, hogy egyáltalán mennyi ötlet és kivitelezési mód akad, csak masszázs témakörben! – mondja Niki. De olyan – talán nem annyira hétköznapi – kérdésekről is írunk, mint análszex kezdőknek, hogyan fogjunk neki a kísérletezésnek, hogy tényleg minden mozzanata élvezetes, pozitív élmény legyen.

A fentebbi anya-lánya beszélgetés felidézése mentén az jut eszembe: az egész családotokban ilyen nyitott és tabumentes volt a szexualitás, az erotika témája?

Ameddig nem került szóba, fogalmam sem volt, hogy ennyire nyitott családom van. – válaszol Niki. A Mamám olvasta a Szürke ötven árnyalatát (nem vicc!), de azért másoknak úgy mesél rólunk és a vállalkozásunkról, hogy mi nemcsak OLYAN termékeket árulunk, hanem lánybúcsúra lufikat is... Tehát valahol nyitott, érdeklődő emberek, ugyanakkor érezhető mennyire meghatározza a kommunikációjukat a társadalmi keretrendszer, a még mindig élő tabusítás, a kötelező szégyenkezés/pironkodás.

Zsuzsi és István családja először szóhoz sem tudtak jutni. Bennük picit hagyni kellett érni a gondolatot, de mára már ők is felvállalnak minket, sőt sokszor szoktak önszántukból a céges kocsival menni a városba (Az autón a Happy Bannana matricázása látható, egyértelművé téve, aminek egyértelműnek kell lennie.) Azért elég mókás látvány lehet, amikor a piros lámpánál várva, valaki beüti az oldal nevét és csak néz rájuk furcsán – mindig nagyokat nevetünk, mikor ilyen sztorikat mesélnek.

Ti, mint pár nyíltan tudtatok beszélni bármilyen erotikus témáról? Használtatok játékokat, természetes része volt ez az életeteknek vagy köztetek is a cég megalapításával együtt kezdett oldódni, változni valami ezen a téren?

Szerintem minden életterületen az őszinteség a legfontosabb. Mindig mindent megbeszéltünk- megbeszélünk, nincsenek tabutémák kettőnk közt. Azt valljuk, az lehet természetes része az életnek, amit adott pár annak tart. Ami a játékokat illeti, mi elsősorban fűszerként tekintünk rájuk, és nem a jó szex egyetlen és legfőbb megoldásaként vagy eszközeként. Ahogy másik megnevezésük is mondja: segédeszközök. Kiegészítők. Teljesen más oldalról ismertük meg magunkat általuk! Őszintén szólva sokszor olyan dolgok okoznak örömöt, amikre korábban nem is gondoltunk volna. Szóval nomen est omen: kiegészült általuk a szexuális életünk, szélesedett az erotikus perspektívánk.

Szóval akkor kikből is áll pontosan a csapatotok és mi az, amit fontos tudnunk rólatok? Az oldalon néhány terméknél filmajánlókat is találunk, ami személy szerint az egyik kedvenc részletem nálatok- tőletek! Mi a kedvenc szexualitással foglalkozó filmetek?

István, a férjem, a cég lelke, hivatalosan ő a Happy Banana befektetője, aki a legnagyobb támogatást adta – és persze nem csak anyagi értelemben! -, hogy belevágjunk. Rengeteget ötletel, ő felelős a posztolásért, mindemellett pedig, ő az én legfőbb támogatóm, amikor a nehézségek, a netes trollok miatt elkedvetlenednék. Mióta az eszét tudja vállalkozó. Kedvenc erotikus témájú filmje a Zack és Miri pornót forgat. Kedves, szórakoztató és megmutatja a szexualitásnak azt az oldalát, amihez mi is tudunk kapcsolódni.

Zsuzsi, István nővére elsősorban a cég hivatalos ügyeit intézi, de ha röviden kéne őt jellemeznem, azt mondanám, ő egyszerűen maga az Erotika. Tudja mit akar, mi a jó neki és mindezt bátran és természetesen vállalja, valamint sokkal-sokkal provokatívabb tud lenni nálam, Nikinél és erre az erőre időről-időre szükségünk is van.

Én eredeti végzettségem szerint kertészmérnök, ezen belül borász vagyok. Ennek nem sok köze van a szexedukációhoz, nem predesztinál engem arra, hogy professzionálisan beszélhessek szexualitásról, testismeretről. Ugyanakkor, ahogy korábban mondtuk, a vállalkozásunk felvállaltan olyan cég, ami maga is fejlődésben, mondhatni képzés alatt van. Épp úgy, ahogyan mi is. Az, hogy mi az eredeti szakmánk, nem határozza és nem is határozhatja meg, hogy mi válik a hivatásunkká. Pár éve egyre nagyobb elhivatottságot érzünk magunkban mindhárman, és végül úgy döntöttünk bele kell vágnunk. Természetesen menet közben folyamatosan képezzük magunkat, hogy minél hitelesebben közvetíthessük ezt az igen érzékeny és rendkívül fontos témát az olvasóinknak. Hogy ezt a folyamatot felvállaljuk, azzal is szeretnénk pozitív példát mutatni. Érnek minket támadások, de úgy gondoljuk sokkal fontosabb az, amit adunk annál, minthogy bármilyen kis részletet is elkendőzzünk a fejlődési utunkból. Rengetegen vannak, akik nem mernek beleállni abba, ami hívja őket, csak gyűjtik-gyűjtik a papírokat, a társadalmi kvalifikációkat, hogy „majd egyszer”, amikor jó eséllyel már senki nem köthet beléjük, na majd akkor nekilátnak annak a bizonyos dolgonak. Sokszor ezekből a „majd egyszer”-ekből végül semmi sem lesz. Tehát azt mondjuk, valljuk és közvetítjük, hogy tanulj, merj váltani már a tanulási folyamatod alatt, és ne várj túl sokáig. (Főképp ne a társadalom jóváhagyására.) Tedd a dolgod felelősségteljesen. És ebbe a felelősségteljességbe az is beletartozik, hogy kezdj el cselekedni, ne félj hibázni, és bátran javítsd ki magad. Azt gondolom arról is szól mindez, hogy bízunk az olvasóinkban. Megszavazzuk nekik azt a bizalmat, hogy ők maguk is utánajárnak az őket érdeklő információknak, hogy tudatos fogyasztóknak tekintjük őket, akik adott témát több oldalról körbejárnak.

A kedvenc filmem a nemrégiben megjelent Nyitva, ami ráadásul magyar film. Szeretem, mert: "Nem lehet véletlen, hogy mindkettőt nő írta, nő rendezte és nőt helyez a középpontba, de a férfi szereplőket is empátiával ábrázolja, annál is inkább, mivel közös problémánkat helyezi a boncasztalra: hogyan lehet megőrizni a szexuális élet izgalmát egy hosszú távú kapcsolatban?" (idézet forrás: wmn.hu) – zárja Niki a bemutatkozást.

Szeretnénk úttörők lenni a szex természetes módon történő kezelésében. Szeretnénk, ha a szexuális játékok a mai modern világ részét képeznék. Ez persze némiképp marketinges dumának hangzik, de amellett, hogy hangzatos, őszintén így gondoljuk. Bele sem vágunk ebbe a kalandba, ha csupán üzleti megfontolások vezettek volna!

Honnan jött a Happy Banana név?

A szexuális felvilágosítást eszköze anno a banán volt, igazából mondhatni, hogy a névválasztásunk ilyen módon egy görbe tükör, egy kedves fricska akar lenni.

A weblapotokon olvashatunk termékteszteket is, amik néhol szokatlanul szemérmesek, nem igazán hasonlítanak a másutt olvasható erotikus termékbemutató anyagokhoz. Ti magatok tesztelitek a cikkekben szereplő játékokat?

Igen, mi írjuk őket, pontosabban, én Niki, és igen, jól látod, egészen szemérmes vagyok. A stílusom hátterében a következő megfontolások állnak: egyrészt, mint kezdő természetesen igyekszem mások által inspirálódni, másrészt nekem személy szerint nem jönnek be a nagyon nyersre, túl eszköz-szagúra sikeredett írások, így én ezt a vonalat nem akarom és nem is tudom követni. Talán csak nekem van szükségem erre a fajta „virágnyelvre”, ugyanakkor azt gondolom nem szükséges mindig mindent pontról pontra leírni, számomra fontos, és az írásaimmal, így a termékbemutatókkal is azt igyekszem közvetíteni, hogy a szex, az erotika maradjon meg – kicsit talán titokzatos módon – intimnek. Olyan életterület ez, amiről egyfelől kiemelkedően fontos nyíltan és a lehető legtisztábban és félreérthetőség mentesen kommunikálni, másfelől legalább ugyanilyen fontos megőriznünk a bensőségességét, a varázsát, azt, hogy ki-ki maga fedezhesse fel a szexualitását, az erotikához való személyes kapcsolódását.

Azon kívül, mivel mi az arcunkat adjuk a projektünkhöz, azért is fogalmazok úgy ahogy, mert szeretném elkerülni, hogy konkrétan engem, vagy minket társítsanak egy-egy eszközhöz. Ilyen módon igyekszem megőrizni az objektivitást, amennyire ez lehetséges és bízom benne, hogy az olvasóink így is értik mit szeretnék átadni, mi az, amit adott terméktől várhatnak.

Természetesen így is akadnak nem várt visszajelzések, trollkodások. Nagyon bántó és nehéz például, mikor olyan reakciók érkeznek, mint: „Mi van neked ilyen kell, hogy orgazmusod legyen? Nem tudnak kielégíteni?” Nagyon vékony a jég ezen a téren.

Hogyan kezelitek az ilyen megnyilvánulásokat? Fel lehet egyáltalán készülni ezekre?

Engem őszintén szólva még megrémítenek – mondja Niki - és nagyon elszomorítanak az olyan profilok, amiken az illető például a kislányával vagy a párjával mosolyog, és közben ilyesmiket ír nekem, nekünk. A cifrább kommenteket egyébként Zsuzsi kezeli, ő karakánabb nálam és nem fél lerendezni a trollokat, ha arra van szükség.

Természetesen számítottunk rájuk, hisz elég csak pár percig görgetni az instagrammot... De felkészülni, az már más kérdés. Zsuzsi és István nagyon jól kezelik a jelenséget, ők „megrázzák” magukat és pár perc múlva már csak poénkodnak a beszólásokon. Én van hogy napokig azon gondolkozom: biztos jó irányba tartunk...?

Ilyenkor mi az ami segít neked, hogy ne add fel, hogy újra magabiztos légy abban, hogy Igen!, jó az irány és folytatod?

A Férjem!

A küldetésünk fül alatt megfogalmazzátok, hogy a felvilágosítás, a tanácsadás is a céljaitok közt szerepel. Terveztek együttműködést szakemberekkel, vagy tervezitek, hogy továbbképzitek magatokat ilyen irányba? Gondolok itt a szexuálpszichológiára, vagy a különféle szexedukációs képzésekre.

Igen! Igyekszünk minél többet informálódni, tanulni, nyitottak vagyok mindenre és mindenkire. Nekem különösen fontos a társadalmi felelősségvállalás ezen a téren! – emeli ki Niki – Az egyik álom projektem a szülés, a gyermekvállalás időszaka utáni intimitás megőrzése, a PC-izmok edzésének népszerűsítése. Egyelőre azonban csak olyan projektekbe szeretnénk belevágni, amikhez tudunk aktuálisan kapcsolódni. Azt gondoljuk így tudunk igazán hitelesek maradni. A mi oldalunk egy olyan felület, ahol mi hárman nyíltan vállaljuk, hogy jelenlég még a képzés, átképzés időszakában vagyunk. Épp erről beszéltünk az imént. Tehát ez is fontos része az oldalunknak, ezzel a hozzáállással arra szeretnénk hívni az olvasót, hogy tanuljon velünk együtt, haladjunk közösen.

A célunk egyelőre az, hogy felpezsdítsük, könnyedebbé tegyük a szexualitásról, az erotikáról való közbeszédet, hogy segítsük a hétköznapi embereket annak megélésében, hogy ez az életterület is pont olyan nyíltan és fesztelenül kommunikálható, mint bármely másik. Miért is kell, hogy a szexet övező hétköznapi beszélgetéseket több tabu övezze, mint mondjuk a konyhaművészetet...?

Azt érzem – folytatja Niki –, hogy életbevágóan szükség van arra, hogy a párok megismerjék magukat, egymást. Merjenek beszélni a szexről, merjék megőrizni – vagy egyáltalában felfedezni – a játékosságot, hogy végre mindenki számára világos, sőt magától értetődő legyen, hogy mindez nem „ördögtől való dolog”! Szerintem a hétköznapi embereknek nem a pornószínészektől és talán nem is feltétlenül szakemberektől kell megtanulni a tartós, jó szex titkát, hanem egymástól, egymással beszélve. Ezt gondolom az egyik legjelentősebb résznek a küldetésünkben. Amikor például pozitív üzeneteket kapunk, dicséreteket vagy egyik-másik ismerősünk betekintést enged a magánéletébe, az csodálatos és hatalmas elismerés – visszajelzés arra, hogy ez jó irány – számunkra.

Szakemberek bevonását mindenképp fontosnak tartom – veszi át a szót István –, de sok elutasítást kapunk. Mindenképp szeretnénk meghívni, bevonni ismertebb embereket, akik több tapasztalattal rendelkeznek, régebb óta járnak ezen az úton. Egyelőre azonban a webshopunk alapjait kell igazán megerősítenünk, ami minimum pár hónapos munkát jelent még. Szeretnénk tartalmakat készíteni a youtube-ra is, de erre csak akkor lesz lehetőségünk, mikor a háttérmunkára nem kell majd ennyi energiát fordítani és teljes kapacitásunkkal a kreatív és az ismeretterjesztő vonalra tudunk koncentrálni.

Van olyan a testtudatról, szexualitásról, erotikáról szóló beszédben, akit követendőnek tartotok?

Imádom Cserháti-Herold Janka munkásságát! – mondja Niki – hétköznapi hősnek tartom, aki nagyon sokat és jó minőségben tanít, olyasmikről, amiken szinte mindenki átesik, ugyanakkor rengetegen mégsem élik meg ezeket az élményeket igazán, nem tudják mi-hogyan-miért történik a testükben. Így van ez az erotikus játékokkal is. Vagyis tulajdonképp némi párhuzamot vélek felfedezni kettőnk közt, legalábbis nagyon felnézek Jankára és remélem én, mi is tudunk a saját területünkön olyan minőséget adni a követőinknek, mint ő.

Ami a tervezett projekteket illeti, beavathattok néhány részletbe?

A gyermekvállalás utáni intim fittség megőrzése számunkra nem kérdés. Alapvető fontosságúnak tartjuk napjainkban. Tudjuk, hogy sajnos rengetegen elhidegülnek a szülés, szülések után – ahogyan természetesen egy hosszabb, gyermektelen kapcsolatban is tetten érhető ez a jelenség. Nekünk még nincs tapasztalatunk gyerekvállalás terén, csak a környezetünkben látjuk a problémákat. Érthető persze, hogy megváltoznak a szerepek, a test, az egész addigi életmód átformálódik. Néha az az érzésünk, a fiatal szülőpárok egyedül maradnak ezzel a teherrel, egyszerűen csak besöprik a szőnyeg alá a problémáikat és elkönyvelik, hogy ez van. Szerintünk fontos beszélni erről. Teret, biztatást, alternatívákat lehet és kell kínálni a szülővé vált pároknak is! Tehát amire fentebb röviden csak a PC- izmok fitten tartásaként hivatkoztunk, a mögött ez, ezek vannak.

Amit nem említettünk, de jelenleg az egyik legizgalmasabb, minket leginkább motiváló tervünk: BDSM kezdőknek. A Szürke ötven árnyalata óta szinte mindenki fantáziáját megmozgatta a téma. Tudjuk, hogy titkon – kis túlzással, de – mindenki olvasta, olvassa ezt a regényt. Sajnos vagy nem, de ahogy látod, én sem tudok elrugaszkodni ettől a könyvtől. – mondja Niki – Tudom, hogy amit ott látunk az nem az igazi BDSM, ismerem a kritikákat és fontosnak is tartom, hogy ha valakit tényleg érdekel ez a világ, akkor járjon utána miről van szó valójában! Tájékozódjon arról, hogy amit ebben az adott filmben lát, az milyen távol áll a BDSM világától.

Fontosnak tartom megmutatni, hogyan lehet ezeket a játékokat mindennapivá tenni úgy, hogy közben szégyenkezés helyett felszabadultak maradhassunk. A BDSM-ben nem csak a #szürkeötvenárnyalata, vagy a – még mindig uralkodó – vad, „nevezz szolgádnak, üss korbáccsal fekete bőrszerkóban”- sztereotip verziók léteznek. Szerintem kalandos eljátszani a gondolattal, mit tenne velünk a párunk, ha mondjuk ki lennénk kötözve. Egy-egy ilyen játék segítségével új oldaláról ismerhetitek meg a másikat és persze magatokat is – ez személyes tapasztalat – és sokkal jobban össze is kovácsolód(hat)tok az ilyen egészen más szintű bizalmat igénylő játékok által.

Milyen formában kell ezt elképzelni? Beavatjátok az olvasókat a saját tapasztalataitokba, vagy meghívott, a témában jártas szerzőkkel dolgoztok majd együtt?

Több sorozatot tervezünk, több témakörrel. Elsőként szeretnénk magukat a kiegészítőket megismertetni az olvasókkal. Miből választhatnak, és ezek a tárgyak hogyan működnek. Például vannak a csak önmagukhoz tapadó kötöző szalagok, amik nem húzzák a szőrt eltávolításkor, de ha mondjuk egy székhez akarjuk kötözni a partnerünket, akkor már valami egész másra van szükségünk. A termékbemutatókon túl szeretnék könyveket ajánlani, hogy a terület iránt érdeklődők találkozzanak mindazzal, ami a Szürke ötven árnyalatán túl van! Tervezünk beszélni a különböző fétisek, a BDSM megjelenéséről a művészetben, a történelemben és természetesen a BDSM pszichológiájáról is szeretnénk írni. Megkeresett vendégszerzőnk válaszára, tekintettel a kialakult helyzetre, még várunk.

Ez tényleg izgalmasan hangzik! Azt jól értem, hogy arról van szó, bepillantást engedtek a személyes szexualitásotokba?

Erre nehéz válaszolni. Igen is, meg nem is. Eleve sok dolgot tesztelünk "magunkon", de nem csak ezekről az élményekről írunk. Mióta elkezdtük a weboldalunk üzemeltetését, az emberek bizalmasabbak velünk, mint vártuk. Intim dolgokba avatnak be minket, és ez is rengeteg inspirációval szolgál: ők mit tartanak "normálisnak", meddig mentek el, mik a tapasztalataik, mi volt a reakciójuk erre vagy arra. Különleges és megtisztelő élmény, mikor egy barátnőm, aki még sosem próbálta bekötni a párja szemét, elmeséli milyen volt, vagy aki még sosem próbált semmilyen síkosítót, beszámol az első élményéről.

A környezetünkben lévők nagyon sok tapasztalatot gyűjtenek, és osztanak meg velünk, a "kedvünkért" és iszonyatosan megtisztelnek a bizalmukkal! Az, ami konkrétan megtörténik a házunk táján sosem fog nyilvánosan kimenni. Ebben megegyeztünk. A kezdő és a haladó blog is általában több ember véleményét, élményeit foglalja majd össze. Szeretnénk függetlenek, és amennyire a téma engedi tárgyilagosak maradni. Persze mivel vállaltuk az arcunkat, sokan fognak azonosítani egy-egy bejegyzéssel, erre felkészültünk.

Azon túl, hogy megtisztelőnek érzitek a felétek nyitó emberek bizalmát, milyen érzés ezen a némiképp váratlan módon belelátni mások szexuális életébe? Mit igényel ez a részetekről?

Kollégista koromban – kezdi Niki – a legtermészetes volt, hogy megbeszéltük kinek mi a jó. Csajok között ez talán kicsit mindig nyitottabb, pláne pár rozéfröccs után. A férfiakat meg hagyjuk, mert ott mindig megy az a bizonyos méricskélés, az élet legkülönfélébb területeit érintő módon… – fűzi hozzá István. Most csak annyiban más az élmény, hogy ez már felelősség, illetve másfajta felelősség. Ugyanakkor megerősítés is, hogy igény van erre a típusú megosztásra!

Részünkről meggondoltságot és extra józanságot, az objektivitásunk mindenkori megőrzését igényli ez a fajta felénk fordulás. Nem ítélkezünk, és nem adjuk tovább senkinek, amit megosztanak velünk.

Elárulhatjátok mik a terveitek a közeli és távolabbi jövőt illetően? Mi a legnagyobb álmotok a Happy Bananaval kapcsolatban?

A legnagyobb álmunk egy fizikai boltot nyitni, ahol meg lehet fogni a termékeket, ismerkedni az anyagukkal, vagy esetleg kipróbálni a funkcióikat – természetesen csak a kézfejen! A szokásos, sztereotip szexshopok helyett, mi egy közösségben gondolkodunk. Az elképzelt boltunk olyan hely, ahová nem csak úgy „be vannak dobálva” a játékok, ahol tényleg hiteles segítséget kapnak a vásárlók, ahová a legkisebb szégyenérzet nélkül térhetnek be.

Idei tervünk természetesen az, hogy ismertebbé váljunk. Három év múlva azt látom magam előtt, ahogy egy standdal részt veszünk egy fesztiválon és gumióvszereket osztogatunk a biztonságos védekezés érdekében! A jövőbeni terveinkről nem igazán merünk beszélni, mert volt már olyan ötletünk, amit másnap szó szerint láttunk viszont más oldalon, holott előtte törekvés sem volt a magyar piacon, mondjuk picit viccesebb posztokra...

*

Összességében tehát egy nyitott, fiatal párral és kivitelezésében, ötletességében igényes újdonságot képviselő webáruházukkal, ismeretterjesztő, nyílt kommunikációra buzdító oldalukkal találkozhattam. A Happy Banana szerelmi életmód webáruház még messze nem tökéletes, de az egyik legszebb és követendőbb számomra az az elhivatottság, amivel Niki, István, Zsuzsi és őket támogató családjaik belevágtak egy projektbe annak tudatában, hogy elsőre nem lesz minden hibátlan, hogy menet közben akadnak nehézségek akár trollok képében is.

Példaértékűnek tartom azt a bátorságot, amivel nem a tökéletességet hajszolják, nem addig ülnek az ötletükön, azt csiszolgatva, míg az utolsó vesszőhibát is ki nem javítják, hanem felvállalják magukat, azt ahol tartanak és ilyen módon lehetőséget adnak látogatóiknak is, hogy észrevételeikkel, jelenlékkel részt vehessenek a Happy Banana élettörténetében. Annál is fontosabb ez a jelenség, mert így valóban a látogatókra szabható az oldal, organikusan fejlődhet, beépítve a mindenkori megfigyeléseket, pozitív kritikákat, amikre a csapat mindig nyitott és kíváncsi. Folyamattudatosságuk felvállalása inspiráló lehet minden ötletét régóta dédelgető, de lépni nem merő ember számára! Ahogyan elmondták, sem a szexedukáció, sem a testtudatosság nem tanult szakterületük, de nem is akarják magukat szakemberként feltüntetni.

Egy hétköznapi családról beszélünk a szomszédból, akik gondoltak egy merészet és úgy döntöttek felvállalják, hogy a szexualitásról való közbeszédet nem kell és nem is szabad kisajátítani, ahogyan arra sem szükségszerű várni, hogy kizárólag képzett szexedukátoroktól hallhassunk a témáról. A szexualitás mindenkié és a szexjátékok épp olyan természetes részei lehetnek a hétköznapoknak, mint a konyhai eszközeink, vagy a szerszámok a garázsban. A testünket fontos érteni és fontos tudnunk, hogy biztonságos beszélnünk róla. Az intim részeiről is. A vágyainkról, az igényeinkről, a legkülönfélébb tapasztalásainkról. És ebben nagy segítség lehet a közbeszéd fesztelenebbé, nyitottabbá tétele, amit igenis kezdeményezhetnek olyan hétköznapi hősök, akik még tanuló fázisban vannak. Hiszen nem ott vagyunk mi is mindannyian?  Mert jó esteben ez a típusú tanulás soha nem ér véget.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr9915681316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása