Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Kisgyerekes mindennapok praktikusan
Jónás Anna: Kicsivel – könnyebben

Annyi olyan könyv van a piacon, ami a gyereknevelésről, anya-létről szól, hogy meg sem tudnánk számolni. Vannak kimondott szakkönyvek, amik segítenek a mindennapi dolgokban egészen az újszülött kortól (ilyen pl. Spock könyve, a “Spock ​doktor csecsemő- és gyermekgondozása”, vagy a nagyszerű terheskönyv folytatása, “Az ​első 12 hónap”, illetve a “Suttogó titkai” is). Ezek mind végigveszik a legfontosabb dolgokat – fürdés, alvás, öltöztetés, mozgásfejlődés stb. -, és segítséget nyújtanak azoknak is, akik életükben nem láttak még csecsemőt.

Aztán vannak egyfajta hibrid könyvek, amik a szépirodalom és a szakirodalom határmezsgyéjén kóborolnak, próbálják könnyed történetekbe, humoros egypercesekbe sűríteni a gyereknevelést – de már a saját életükön bemutatva, a szülők saját szemszögéből.

Ilyen például a francia gyerekes hétköznapokat bemutató “Nem harap a spenót”, egy magyar apuka mindennapjai két gyerekkel a “Büfik és bukásokban”, és ilyen lenne Jónás Anna könyve is. 

jonas-anna_kicsivel-konnyebben.jpg

Megmondom őszintén, én az a típus vagyok, aki rengeteg könyvet elolvas a gyereknevelésről, blogokat és fórumokat búj. Próbálok tisztába kerülni minden mai divatos irányzattal, és kritikusan kiválasztani belőle, nekem mi a szimpatikus, mit próbáljak meg átültetni a gyakorlatba. Így akadtam rá Jónás Anna könyvére is, a molyon bújtam a csecsemőgondozás címkével ellátott könyveket, mit is kéne még elolvasnom, hogy az én apró kis Maszatkámat a legjobb úton terelgessem. Az első, ami megfogott, a cím volt: Kicsivel – könnyebben. Nagyon szellemesnek találtam, és rákattintva a borító is elég cuki volt ahhoz, hogy már gondolkozzak is a vásárláson. A fülszöveg is kellően frappáns és rövid volt, magamra is ismertem benne (“ha ringatod a bevásárlókocsit”), úgyhogy mit volt mit tenni, be is szereztem gyorsan.

konyv-szerzo.jpg

A szerző, Jónás Anna

Anna témakörönként viszi végig a legfontosabbnak gondolt mindennapi dolgokat. Indul a szokásos bevezetővel, miszerint a szűk farmerben és tűsarkúban, egy illatos, mosolygó, boldog babával a karján a kórházból kisétáló nő inkább csak egy hollywoodi eszme (vagy már tudjuk, hogy Schobertéknél így ment), és el kell fogadnunk, hogy az eleje nehéz, nagyon nehéz.

Talán senki nem tud minket felkészíteni az első gyermekkel megélt első hat hétre.

Hiába olvasunk utána, hiába járunk ilyen-olyan szülés- és szülőfelkészítőre, hallgatjuk a barátaink és családunk tanácsait, az első problémákkal szembesülni nagyon nem egyszerű. Anna nem is próbál meg ebben segíteni (de nem is baj, erre ott vannak a fentebb leírt szakkönyvek), és ugrik is egy nagyot, ugyanis a könyv további része inkább szól a két vagy több gyereket nevelő, (vagy) már totyogós gyerekek anyukáinak. Van itt minden, sütés-főzés, rendrakás, takarítás, gyerekek lekötése, játszótéri és kimozdulós praktikák, kézműveskedés. Mindez környezettudatosan és egészségtudatosan tálalva (csodálkozom, hogy a mosható pelenka nem került terítékre), a XXI. század friss lehetőségeit számba véve.

Megmondom őszintén, nekem csalódás volt ez a könyv. Jó cím, klassz borító és belső grafikák, könnyed, vicces stílus, mégis az volt inkább a benyomásom, hogy kár volt ezt kiadni, megmaradhatott volna ez az egész blog formában. A főzős-sütős témakörben emlegetett recepteket ott lehet linkelni, így most laptop ki, google-be beír, keres, lement – látszik, hogy nem ide lett ez kitalálva.

Nekem túl volt tolva a takarítás-rendrakás témakör, az említett blogokat, módszereket szintén ki lehet guglizni, de az, hogy ő hogyan szabta a saját lakásukra és életükre, pont azért nem érdekes, mert az emberbek tuti, hogy másmilyen lakása és életvitele van, és úgyis személyre kell szabnia (és ezzel elment a fél könyv).

Az szintén nem tetszett, hogy ahhoz, hogy megértsem és igazán átlássam, el kellett volna olvasnom előtte az említett módszereket. Nekem kicsit túl volt tolva ez az egész környezettudatosság témakör is, és az egészséges életmód is szép és jó, de pl. kíváncsi lennék, hányan engedhetnek meg maguknak annyi mennyiségű olajos magvat, amit Anna szinte minden recepthez ír. (Tudom, tudom, mindenkinek arra van pénze, amire félreteszi, de mégis.)

babe-2972221_1920.jpg

Én a hat hónapos kisfiammal nem sok hasznát veszem ennek a könyvnek. Lehet, hogy később elő fogom venni, talán majd ha megérkezik ketteske és szembe jönnek azok a problémák, amikre most megoldást kínál a könyv, máshogy fogom látni az egészet. Talán majd újraolvasom és írok egy újabb értékelést.

Addig meg inkább azoknak ajánlom ezt a könyvet, akiknek már nagyobb a gyerekük, vagy a nagyobb mellé érkezett egy apróság. Első gyermeküket váró anyukáknak teljesen felesleges.

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr5715454418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása