Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Balász Ágnes: Lufi sorozat

Balázs Ágnes színész, szövegkönyvíró, dalszövegíró, zeneszerző és író. Ő szólal meg magyarul Bellatrix Lestrange-ként a Harry Potter sorozatban, de láthatjuk őt színpadon is vagy a Kisváros sorozat szereplőjeként. Szépirodalmi művei is szép számmal vannak, jelenleg futó sorozata például a kicsiknek szóló Mesék örökmozgóknak, és már lezárult sorozata a 8 kötetes Lufi-sorozat.

lufi.png

A Lufi sorozat néhány része

Amikor megismerkedünk Lufival – azaz Dalos Hannával -, ő még csak 9 éves. Nem érti, miért akarnak rá a szülei szoknyát meg szép ruhát adni, amikor ő kúszik-mászik a parkban, és nyilván azt szoknyában nemigen lehet, ellenben tökéletesen megfelel hozzá egy kicsit kopott, kicsit szakadt melegítő. Így találkozik össze Szamócával – azaz Szamócai Tihamérral – is, és onnantól együtt játszanak a parkban, többek között megpróbálják idomítani Szamóca aranyhörcsögét, Kamillát is. Innentől kezdve Lufi és Szamóca elválaszthatatlan jóbarátok lesznek.

Lufi minden kötetben izgalmas kalandokba keveredik, ahonnan egyre több barátjával együtt igyekeznek kikecmeregni. Láthatjuk felnőni Lufit: csak felveszi azokat a szoknyákat, és hát egy idő után már az sem mindegy, az embernek milyen a frizurája, vagy elfelejtett-e aznap szájfényt kenni a szájára. Ami azonban az egész sorozatban nem változik, az Lufi barátságos, segítőkész, nyílt, őszinte jelleme, ami annyira szerethetővé teszi. Szamóca kedves vadgesztenye szeme már az elején elvarázsolja Lufit, aztán persze az idő múltával neki is feltűnik, talán több ez, mint barátság – legalábbis lehet, hogy a gyomrában repkedő pillangók ezt akarhatják elmorzézni odabent.

Imádtam a sorozatban, hogy Lufi baráti köre egyre nagyobb és egyre sokfélébb lesz. Pál Laura a ginder-göndör szőke fürtjeivel az elején még teljesen kikészíti Lufit, aztán egy véletlen folytán megismeri a lányt közelebbről, belelát egy kicsit az életébe, és máris átértékeli, miért is olyan Laura, amilyen, és innentől kezdve barátokká válnak. Így van ez a Kukucska ikrekkel is, hiába tesznek egymásnak keresztbe sok-sok éven át, egy kedves gesztus Lufitól, és összebarátkoznak. Hiába nem szimpatikus valakinek Lufi az elején, ahogy megismeri – és megismerjük mi is – az illetőt, a véleménye könnyen megváltozik, és utólag persze már érti, miért is viselkedett úgy, ahogy. Ez még felnőttként is nagy tanulság: sose ítéljünk el senkit, mert nem tudhatjuk, mi állhat a cselekedetei hátterében.

lufi2.png

Balázs Ágnes

Balász Ágnes nagyon reális volt ebben a sorozatban. A családok élete, amibe bepillantást engedett, bármelyikünké lehetne, vagy akár a szomszédé vagy a kollegánké. Ott van Lufi apukája, aki a munkából hazaérve fáradtan leül a TV elé híradót vagy meccset nézni, bont egy sört magának, és sosem figyel oda a lányára. Vagy az édesanyja, akinek a háztartásvezetés, az új munkahely és a kistesók mellett nem jut ideje még Lufira is. És akkor még Lufi családja egy boldog kis közösség, a szülei együtt vannak, és a nagymama mindig ott van, hogy meghallgassa. De a barátainál már más a helyzet: sok elvált szülő, vásárlásmániás anyuka, aki minden pénzt magára költ, munkája azonban nincs.

Az apa, aki elvesztette a munkahelyét, és most a kocsmában vigasztalódik, hazaérve pedig a feleségén és a lányán vezeti le keserűségét. A férfi és a nő, akik titokban találkozgatnak egymással, holott mindketten házasságban élnek, és bele sem gondolnak, hogy a gyerekük megláthatja őket. Az apa, aki elhagyva családját külföldre költözik, ott új felesége és új gyereke lesz. Sorsok, amik itt vannak körülöttünk, és amiket gyerekként borzasztó nehéz megélni és feldolgozni. De Balázs Ágnes segít: mert azt tanulod meg Lufitól, hogy a barátaidra mindig számíthatsz, hogy ne félj segítséget kérni, a pszichológusok is lehetnek nagyon kedvesek, és néha jobban járunk, ha a tanároknak elmondjuk az igazat, miért viselkedünk olyan furcsán mostanában.

Lufi kalandjait kötelező olvasmánynak tenném be az általános iskolába. Persze lehet, hogy inkább lányregény, de akkor minden lány olvassa el egyszer! És bátran fogjunk bele felnőtt fejjel is, mert a könyvekből áradó kedvesség és szeretet elfeledteti velünk egy időre a kakis pelenkákat, a befizetetlen számlákat, e-naplóban sorakozó beírásokat vagy az idióta kollégát a munkahelyen.

További információk:

Lufi könyvek - Móra kiadó

youtubelogo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr2115357750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása