Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

10 szám a Kultúr Krimótól
Kultúrális zenei utazás széles perspektívában

A Kultúr Krimó szerkesztősége igen széles érdeklődéssel bír. A bőséges perspektívát kihasználva összeállítottunk egy listát, amelyben az egyes tagok ajánlanak zeneszámokat, amiket nem érdemes kihagyni.

Van olyan szám, ami most nagy kedvenced? Kíváncsiak vagyunk rá, írd meg kommentben!

 zsoka2.jpg

Halász Judit - Szöszné dala (MAGYAR DAL NAPJA 2010)

Ha Varró Dani szövegét Presser megzenésíti és Halász Judit elénekli, az rossz nem lehet. ez zseniális lett. korosztalytol függetlenül mindenkinek ajánlom. 

Kispál és a Borz - Mulató (Feat. Csík Zenekar)

A Kispál 20 éves koncertje Pécsen életem koncertje volt, pedig hatra van meg (reméljük) pár évem, de nem úgy néz ki, hogy ezt valaki überelni tudná. A Csík zenekar és a Kispál találkozása mindig nagyszerű dolgot szül, de talán ez a szám és ez a koncert az, amit a legjobban szeretek tőlük.

rita.jpg

Tame Impala - The less I know the better


Mindenki volt már olyan buliban, ahol be akart fűzni valakit, de kínkeservesen ment az egész. Megy az udavariaskodás: "te nagyon rendes vagy, de most mással szeretnék lenni". Ezekre a viccesen kínos pillanatokra emlékeztet ez a dal.

The Last Shadow Puppets - Calm like you

Akárhányszor The Last Shadow Puppets-t hallgatok, úgy érzem, egy filmben vagy egy videóklipben vagyok.Ez a dal pedig tényleg olyan, mintha ha egy krimi nyitánya lenne a 60-as évekből. Örülök, hogy élőben is hallhattam 2016-ban a Szigeten. Ráadásul koncertfelvételen sokkal jobban érződik ez a dögös ripacskodás, és nagyon menő.

 

zoltan2.jpg

Pomplamoose - Queen - Another One Bites the Dust

Azt a fenemód lazaságot amellyel a Pomplamoose bandája szétszed a feldolgozásaikkal ritkán hallanni. Meghallani és megszeretni! Az énekesnő pedig szinte látszó könyedséggel ugrik neki egy Queen számnak, elképesztő eredménnyel. 

Crème de la Pop – Rád gondolok (Baby Sisters)

Feldolgozásokra nagyon rákattantam mostanság. A Crème de la Pop üde színfolt a magyar zenei pallettán, laza újragondolásaikkal. Csak lenne még több számuk! Imádom őket, egyik számuk jobb mint a másik, szívesen vennék tőlük saját zenét is. Mindenesetre a fenti alkotás is megmutatja:  magyar popkultúra fura foltjai is lehetnek kiemelkedőek. 


dani2.jpg

Aurevoir - Ringató

Nem áll messze tőled a költészet, szereted József Attilát, de a magyar népzene is a szíved csücske? Odavagy a karakteres hangokért, és a lágyan induló, aztán a végére teljesen beboruló, katarzisba hajló dalokért? Mindezt megkaphatod egyben az Aurevior Ringató című dalától.

Nana Vortex - Éji dal

Néha egészen nagy borzalmak születnek abból, ha remek dolgokat ötvözünk. Előfordul azonban az is, hogy így születik meg az igazi csoda. Ez utóbbiról van szó a Nana Vortex zenekar Éji dal című számában is, ahol a duett egyik szereplője a Parno Graszt és a cigányzene egyik legismertebb hazai arca, Oláh Józsi, a másik pedig a magyar népdalénekesnők egyik legjobbika, Paár Julianna. És ha még ez sem elég, a szövegért Petőfi Sándor, a hangszerelésért pedig Arany János felel.

 

reka2.jpg

Faith No More - Midlife Crisis 

Az alternatív metalnak titulált Faith No More ’92-es Angel Dust lemezének egyik legjobb darabja a Midlife Crisis, amit témája ellenére nagyon szívesen énekelek jókedvemben, mert igazán fülbemászó, Mike Patton pedig fantasztikusan játszik a hangjával.

TOOL - Fear Inoculum

A zenekar nem szívleli, ha a lemezeiket darabokra szedve össze-vissza hallgatják a halandók, mert mindegyik egy alaposan megkomponált egészet alkot, ezért a még egészen friss lemez első és egyben címadó dalát választottam, hátha kedvet kap a teljes albumhoz a hallgató.

fb0.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr6715041852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2019.09.24. 15:38:06

Siralmasan gyenge összeállítás.
S ha már kultúrkocsma, akkor megtanulhatnátok a szíveli és a szívleli közti különbséget!

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása