Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Kultúra maximumon - Ilyen volt a Művészetek Völgye
29. Művészetek Völgye - Beszámoló

A Művészetek Völgye világszínvonalú fesztivállá nőtte ki magát! Maximumra tekerték a kulturális fokmérőt, a töménytelen mennyiségű programmal, amelyek a művészet széles skáláján mozogtak: volt itt színházi előadás, karnevál, bábszínház, jazz, komolyzene, művészetterápia, irodalom sőt még kortárs tánc is. Beszámolónk következik!
dsc_0246.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

Ami minden évben elképeszt, az a emberek kultúra szeretete. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy 

200.000 látogató, 1500 programon vehetett részt

a Völgyben. Hihetetlen szám, még a fesztivál 10 napos viszonylatában is. A kultúrára való igény iszonyat erős itthon, minden szinten és formában szívesen fogyasztjuk, erre ez a fesztivál tanúbizonyságot ad. Ráadásul minden látogatót ki tud szolgálni: fiatalokat, nagy- és kiscsaládosokat, bulizni vagy éppen pihenni vágyókat. 

Az elmúlt években közel kétszázezren látogattak el a Művészetek Völgye tíz napjára. Fontos számunkra, hogy megőrizzük a fesztivál közvetlen, családias hangulatát és eredeti céljait, így amikor szükséges, új helyszíneket alakítunk ki, térben növekszünk. Idén tovább erősödnek a vigántpetendi programok, Kapolcson és Taliándörögdön is új udvarok nyílnak. Nagy hangsúlyt fektettünk a környezetvédelmi újításokra, fejlesztésekre és csodálatos tíz napot ígérhetünk a látogatóknak.

- mondta el Oszkó- Jakab Natália, a fesztivál igazgatója.

Márta István ötlete alapján 1989-ben fogott össze a kapolcsi lakosság, hogy folyamatos célkitűzésekkel fejlesszék a környéket, felpezsdítsék a helyi turizmust és közben megmutassák, őrizzék és megújítsák a helyi értékeket. Elindították az akkor Kapolcsi Művészeti Napoknak nevezett fesztivált, amely 1995-től Művészetek Völgye néven lett közismert.

dsc_0016.jpg

Fotó Mészáros Zoltán

A nagy fellépők kánaánja sem maradt el idén sem. A fesztivál nagyszínpadán, a Panorámán többek között  játszott a német Alice Francis, a brit Amber Run és a Kosheen. Fellépett teltházzal a Boban Markovic Orkestar, ráadásul Palya Bea volt a vendégük! A hazai kedvencek közül színpadra lépett az Anna and the Barbies, a Quimby, a Bohemian Betyars, a Csík Zenekar és bár az időjárás közbeszólt, Szabó Balázs Bandája életük legrövidebb de talán egyik legérzelmesebb koncertjüket adták le.

A vihar miatt nem voltak megfelelő körülmények a koncert megtartásához, de a kitartó tömegnek hála Szabó Balázsék mégis eljátszották a Bájoló c. számukat. A zene és a művészet iránti szeretet úgy látszik átível mindenféle természeti vagy technikai akadályt. 

Az egyik legmeghatóbb pillanat volt ez a fesztivál életében. 

 

dsc_0398.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A jól ismert zenekarok mellett helyet kaptak a rétegzenék és a kisebb formációk is. A legjobb koncertélményeim azokhoz a zenakarokhoz fűződnek, akiket alig, vagy egyáltalán nem ismertem: mindenképpen szeretném kiemelni ezek közül a Kéknyúl zenekart, akik egészen elképesztő hangulatot teremtettek a Kőbánya színpadán.

A zene viszont nem csak a színpadon hanem az utcákon is szólt: számos utcazenészel találkoztunk Völgybéli kalandjaink során, akik nagyszínpadot megérdemlő módon játszottak. 

dsc_0625.jpgFotó: Mészáros Zoltán

Természetesen a kiemelkedő színházi előadások idén is erős bástyái voltak a Művészetek Völgyének. A társulatok számos alműfajban megmutatták magukat: többek között találkozhattunk monodrámával, klasszikus színházzal, improvizációs színházzal, mozgás- és táncszínházzal is.

dsc_0492.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A színház, fesztivál környezetben is közelebb hozza az álmokat a valósághoz: talán még jobban is, mint a megszokott környezetben. 

Személyes kedvenceim közé tartozott a SZFE Globe színház előadásai, amelyet egy iszonyatosan hangulatos épületben tartottak meg, és amely számos dramaturgiai eszköz lehetőségét nyújtotta a játszóknak. De ott volt természetesen a Momentán Udvar Kapolcson, az impro színház éllovasa, vagy éppen a Fórum Színházi Közösség impro csapata, akik kétszer is felléptek a Világzenei udvarban. 
dsc_0568.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A Kultúr Krimó idén már harmadik alkalommal tartotta meg beszélgetős műsorait a Völgyben, Idén Németh-Hargitai Míra ovódapedagógussal beszélgettünk az egészséges önértékelésről, valamint Kardos Szása színész-drámatanárral a dráma és a színház kapcsolatáról. Köszönjük a nagy érdeklődést, és az aktív részvételt, nagyon izgalmas volt veletek együtt gondolkodni ezekről a témákról!

Ha esetleg lemaradtál a Kultúr Krimó előadásairól, hamarosan  írásos formában is elérhető válnak az interjúk itt a blogon!

dsc_0589.jpg

Fotó: Szabó Franciska

Ha jól számolok, nekem ez a 16. Völgyem volt. Ezalatt számos értékes kapcsolatot sikerült itt kialakítanom, amelyek örökre velem maradnak. Ezzel pedig nem vagyok egyedül! Szerelmek, barátságok egész garmadája születik meg a fesztivál 10 napja alatt. Mi lehet ennél szebb és értékesebb? Azt hiszem, az a Völgy igazi ajándéka.  

A Művészetek Völgye több már mint egy fesztivál: egy élő lélegző közösség, amelyet öszeköt a szabadság, a kutlúra, és az egymás iránti szeretet fonala.
dsc_0158.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

Fontosnak tartom továbbá kiemelni azt a fantasztikus környezetet ami a Völgyben vár minket minden évben.

Nagy szívvel ajánlom akár év közben is felfedezni a Kapolcs és a környezetében lévő vidéket, igazán gazdag természeti szépségekkel rendelkezik.

Számos turista útvonal, és természeti kincs mellett a gazdag élővilág mindenképp elkápráztató.

dsc_0142.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A fesztiválon egyébként jelen volt a mint a Zöldövezet, a Felelős Gasztrohős, a WWF, a Zöld Zugoly, a Vadonleső Program, a Jane Goodall Intézet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és az általa alapított Bakony–Balaton UNESCO Geopark.

dsc_0983.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A fesztivál a természetvédelemben is élen járt, és folyamatosan törekszik a fenntarthatóságra.

Visszaváltható poharak, cukornádból készült tányérokat, tálcákat és kukoricából készült evőeszközöket használtak, amiket a fesztivál végén Keszthelyen komposztálnak.

Még több szelektív hulladékgyűjtő egységet helyezntek el a három településen és a látogatókat is több felületen ösztönzik majd a gyűjtők tudatos használatára. Emellett számos előadás és workshop került megrendezésre a témában. 

img_0880.JPG

Fotó: Művészetek Völgye

De a völgy már mögöttünk van, úgyhogy egy pillanatra tekintsünka a jövőbe: 2020. július 17. és 26 között rendezik meg az ünnepi 30. Művészetek Völgyét, amelyen még több irodalmi, színházi, népzenei, komolyzenei és képzőművészeti program várható és az már biztos, hogy olyan jubiláló zenekarok is együtt ünnepelnek majd a Völgyközösséggel, mint a 30Y, az Erik Sumo Band vagy az Ivan and the Parazol.

A kultikus taliándörögdi Klastrom is újra üde színfoltja lesz a fesztiválnak, hogy milyen formában, az egyelőre meglepetés.

A fesztivál weboldala július 29-vel megújul, a következő év különlegességei időről időre itt jelennek meg és látogatói kérésre a jegyértékesítés is rögtön elindul: www.muveszetekvolgye.hu
dsc_0885.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

Összeségében igazán nehéz szavakba önteni, milyen csodát teremtenek a szervezők a Völgybe minden évben. A gyümölcs amelyet az árusok, a völgylakók, és a szervezők együtt termesztenek egyedülálló. 

10 napra túlláthatunk a szürke hétköznapokon, a megszokott rutinon, a szürkeségen: és megláthatjuk azt a fajta érzelmi és kulturális szabadságot, amelyet mindannyian megérdemlünk. 


Végezetül engedjétek meg, hogy megosszam egy képemet és a hozzá tartozó pársorosomat.

Találkozunk jövőre!

Apró léptek nyomában
Elfeledve rögös utamat,
Újra hiszek a csodában.

MZ 2019 Kapolcs

67535854_2621771531189183_6364416894379753472_n.jpg

Fotó: Németh-Városi Veronika 

Neked mi a legkedvesebb emléked a Művészetek Völgyéből? Írd meg kommentben!

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr4114936448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása