Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Óda a Művészetek Völgyéhez
Művészetek Völgye - Július 19. - 28. Kapolcs, Taliándörögd, Vígántpetend

A Művészetek Völgye egy igazi kuriózum a fesztiválok tengerében. A 3 falut felölelő esemény, idén 29. alkalommal kerül megrendezésre, Július 19. és 28. között. Tíz napon át koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal, zöld programokkal, hangversenyekkel, újcirkusszal, beszélgetésekkel, gyerekprogramokkal telnek meg az utcák, az udvarok és a terek.

_mg_7290.jpg

Fotó: Ságodi Szabolcs

A fesztivál ideje alatt a Kultúr Krimón minden nap meg fog jelenni egy programajánló cikk, arra az esetre, ha a fesztiválozó mankót keresne a forgatagban, most viszont egy rövid ódát fogok a következő sorokban ecsetelni, arról a csodáról, amit a Völgy ad minden évben, újra és újra, rendületlenül. 

Azt hiszem, van egy tudattalan elfojtás az emberekben: egy dugó, mely alatt ott van a felszabadultság vágya. A mindennapok során a mókuskereket néha megtöri egy-egy barátságos arc, egy-egy jókedvű nevetés, vagy éppen egy remek program, de ezek mind-mind apró cseppek csak a folyamatos robot tengerében. Én immáron több mint 15 éve járok a Művészetek Völgyébe, és mint kitalálhattátok, igencsak elfogult vagyok a fesztivállal szemben.

A mai rohanó világban kevés olyan hely van, ahol a nyitott közeg, a kultúra, és a színtiszta öröm esszenciálisan megjelenik: a Művészetek Völgyébe viszont daruval szállították ezeket az alapanyogakat, hogy később szobrászt megszégyenítő precizitással gyúrják egybe. 

Az elmúlt idők során a Völgy rengeteg változáson ment keresztül. A kezdeti hőskorról (amelyet sajnos nem volt szerencsém átélni), némi figyelemmel regéket hallhatunk a néhány öreg fesztiválozótól. Aztán hamar észrevehetjük az elmúlt években kialakult professzionális szervezést, amely nem nyomta el azt az autentikusságot, és egyediséget, amely végig ott volt a fesztivál szívében.

_mg_7860.jpg

Fotó: Ságodi Szabolcs

Az évek során rengeteg barátra leltem itt szert, akikkel egy évben egyszer, mindig itt találkozunk. Ez is jelzi, hogy a fesztivál túlmutat önmagán: ez egy élő, lélegző közösség. Akivel anno együtt támasztottuk a Cili néni pultját, várva némi bódultsággal fejünkben a fröccsöt, ma már gyerekkel és családdal érkezik. Igazán megható pillanatok ezek!

_mg_7183.jpg

Fotó: Ságodi Szabolcs

A nívós programok megszámlálhatatlan sora és folyamatossága, tengerként borítja be erre a tíz napra a falut. A fesztiválozó az első ilyedelem ellenére (,,ó jaj, le fogok maradni!") hamar hanyatt fekszik, és elkezd úszni az árral. Hol egy ismeretlen zenekar, hol Kiss Tibi hangja csendül fel, de néha meg-meg áll az ember egy Dixit társasjátékra, esetleg elindul felfedezni a falu mögött rejlő erdőt: kifejezetten ajánlom, remekül el lehet tévedni benne, nekünk mindig maradéktalan sikerült!

_mg_7296.jpg

Fotó: Ságodi Szabolcs

A Művészetek Völgye értékrendet képvisel: egy olyan értékrendet, amelyet átsző a kultúra, a művészet, az öröm, az egybetartozás, az elfogadás, és a fenntarthatóság szelleme. És a szervezők nem sajnálják ezeket az értékeket nagy dózisban az ember fejére szólni. 

_mg_7301.jpg

Fotó: Ságodi Szabolcs

Pár nap és kezdődik a fesztivál, mi pedig ismét lent leszünk, és közvetítünk a fesztiválról, úgyhogy kövessetek minket Facebookon! Találkozunk odalennt, mi már nagyon várjuk!

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr3914947620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása