Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Lehet-e művészet a tömeggyártásban?
BAUHAUS100. PROGRAM A MÁNAK – KORTÁRS NÉZŐPONTOK - Ludwig múzeum

Egy mozgalom, művészi és mérnöki utópiával. Ez a Bauhaus. Követőik kitörölhetetlenül beleírták magukat úgy a városok arculatába, mint a hétköznapi tárgyainkba egyaránt. A Ludwig Múzeum kiállításával csatlakozik a nemzetközi Bauhaus megemlékező eseménysorozathoz, hiszen éppen száz esztendeje, hogy Walter Gropius vezetésével elindították az oktatást és a képzést a weimari Bauhausban. 

dsc_0458.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

Walter Gropius 1919-ben alapította meg a Bauhaust Weimarban. A modern művészet, építészet, ipari formatervezés, színház és alkalmazott művészet egyik bölcsőjének tekintik. Walter intézményében egyoldalúan helyet kapott az elméleti valamint a gyakorlati képzés.

gettyimages-56458473.jpg

A modern, harmonikus és eleven építészet a hiteles demokrácia látható jele. - Walter Gropius

Sok neves magyar is tanult az intézmény falai között (pl: Weininger Andor - magyar festő, grafikus, építész, formatervező), de az oktatók között is voltak magyarok, mint Breuer Marcell és Moholy-Nagy László.

dsc_0508.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A Ludwig Múzeum kiállítása nem a Bauhaus történetének bemutatására vállalkozik, hanem azokat a jellegzetes irányvonalakat akarja feltárni, amely a mindmáig meghatározó szereppel bír a kortárs képzőművészetben. Nem is gondolnánk, de a mai napig, itthon is felfedezhetjük a Bauhaus hatását a környezetünkben.

BAUHAUS100. PROGRAM A MÁNAK / KORTÁRS NÉZŐPONTOK - Ludwig Múzeum bemutató kisfilme

A kiállítás tematikus fókuszcsoportokban (pl. színelmélet, ezotéria, vízió/utópia, tárgyformálás, fényművészet stb.) mutatja be a Bauhaus tevékenységét, amelyek köré nagyrészt kortárs alkotók munkái szerveznek eszme- és hatástörténeti ívet.

dsc_0652.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A Bauhaus az 1900-as évek elején megofogalmazódott új igényeknek akart megfelelni. A felgyorsult életvitel, az egészséges életmód, és a szélesebb rétegeknek is elérhető minőségi életforma is ott volt a céljai között. A modern tömegtermelésben meghatározó szerepet kapott.

dsc_0694.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán 

Az alkotásokat szemlélve, észrevehetjük az utópiák megvalósulását: a letisztult formák, a racionális alaprajzok, a minimalizmus, a színek kiemelt használata, és a modernizáció ígérete sugárzik a tárlatból. A Bauhaus azért is volt úttörő, mert mindent határvonalat lebontott  az ipari sorozatgyártást illetően. 

dsc_0600.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A kiállítás remek alkalom, hogy közelebb kerüljünk egy eszméhez: azonban a látogatás előtt mindenképp ajánlott a témában körülnézni, hisz a tárlat a befogadásához és értelmezéséhez felkészültség kell a laikusok számára, az átlagtól lehet nagyobb mértékben is. 

dsc_0680.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

Ha azonban megtesszük a kellő ismereti előkészületeket, a Bauhaus kiállítás varázslatos betekintést nyújt egy olyan világba és eszmeiségbe, amely a mai napig körül vesz minket, és hatása átszövi a mindennapjainkat.

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr5214918368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása