Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Egy vérszívó leszbikus lány a viktoriánus korban
Joseph Sheridan LeFanu - Fogadó a Repülő Sárkányhoz

covers_138816.jpgA Múzeum körúti antikvárium sor lassan nyomorba dönt: jobbnál-jobb régi könyvek egész hada várja itt az olvasni vágyókat, és egy kis szerencsével igazi kincsekre is lelhetünk. A nemrég befejezett Fogadó a Repülő Sárkányhoz is igazi égkő! Sokan az írót, Joseph Sheridan LeFanut (1814.08.28. – 1873.02.10.) az ír Edgar Allan Poe-nak is tartják. A kötet 7 gótikus novellát, kisregényt tartalmaz.

Az író remekül kísérletezik a kísértethistóriák és a rémtörténetek széles spalettáján: vannak írások, ahol az olvasó némi odafigyeléssel könnyedén rájöhet, hogy nem túlvilági erők működéséről van a történetben szó, csupán a karakterek hiszékenységről és a rajtuk eluralkodó babonákról. De ott van a másik véglet, példának okáért a híressé vált Carmilla története, ami egy eleven vámpírról szól, aki nem rest áldozataiból szépen lassan kiszipolyázni az utolsó életerőt.

Az írások minősége viszont sokszor ingadozó: van amelyen alig bírtam átverekedni magamat, míg mások teljesen elkápráztattak. A cselekmény sokszor áll, a terjengős leíró részek nem a mai szemnek vannak teremtve. De némi idő és kis kitartás után, könnyedén megszokható, és utána nagyon is élvezhetővé válik ez a fajta történetmesélés is, amit az 1800-as években alkalmazott LeFanu.

Nekem azok a történetek tetszettek jobban, (pl; Zöld tea), amelybe könnyedén el tudtam fogadni a tudományos, reális magyarázatot, de egy túlvilági megoldás is teljesen hitelesként állta meg a helyét. Ez a fajta játékos kettős megközelítés kellemesen megdobogtatta a szívemet.

Egy vérszívó leszbikus lány a viktoriánus korban

800px-carmilla.jpg

D. H. Friston, 1872-es illusztrációja a Carmilla c. regényhez

A clickbait cím egy Carmilla c. regényre utal, amivel igazán nagy hírnévre tett szert, és igazán beindult a karrierje. Carmilla vendégségbe kerül egy kastélyba, ahol összebarátkozik a várúr lányával. Sőt, a szende szűz Laurával szerelembe is esik! Az érzelmek zavart keltenek a másik lányban, és bár nem kerülnek egyértelmű viszonzásra, elgondolkodóba esik saját érzelmein.

Hihetetlenül merész egy egynemű kapcsolat megjelenítése ebben az időszakban, a viktoriánus korban sokkal kevesebbért is néztek ferde szemmel az emberre.

Carmilláról egy idő után kiderül, hogy vámpír, és éjszakánként bizony rájár kedves barátnője vérkészletére. A történet klasszikus befejezéssel végződik, de nem spoilerezek!

A műfaji előfutár

A krimit egyébként a 20.-században (akár csak a jazzt, vagy az avantgárd képzőművészetet) eléggé megvetette a polgárság, és "magasabb" kulturális közeg. A közönség hálás befogadó ereje azonban felvette a kesztyűt a leértékelés ellen, és mára nem csak hogy túlélte kritikusait, de egy elismert műfajjá vált. Ebben pedig Joseph Sheridan Le Fanu munkásságának is nagy szerepe volt!

Hosszú, hosszú ideig kell a bűn útját járni ahhoz, Hogy a gonoszság leigázza a való természetet, s útját szegje a zaklatott lélek rezdüléseinek, melyek sokáig tanúskodnak még a hajdani jóságról!

200px-sheridan_le_fanu_002.png

Az író

De ki is LeFanu? Az író az 1730-as évek elején emigrált Írországba. Már az egyetemi éveiben írogatott. Későbbi írásai megjelentek a University Magazinban, ám csak 1863-ba szerzett hírnevet regényeivel. A történetek legfőképp a tizennyolcadik századot idézik, angol, ír, francia tájakon, kristálytiszta elbeszélő stílusban lettek lejegyezve. Élete utolsó szakaszában talált rá igazán írói hangnemére, viszont ez egyben élete egyik legnehezebb szakaszát is jelentette. Sokszor hajnalban dolgozott, álmaiban iszonyatos rémképek kísértették, ami munkásságán is nyomott hagyott. Kiderült, hogy szívbetegségben szenved.

Volt egy visszatérő látomása, aminek képe regényeiben is sokszor feltűnt: egy öreg, roskadtag házban volt, amely iszonyatos komorsággal terült el fölötte: ráadásul úgy érezte bármelyik pillanatban rá fog szakadni az egész épület, Ettől annyira félt Lefanu, hogy sokszor a saját kiáltására ébredt fel.

Egy rossz álmából egy nap aztán nem kelt fel: amikor az orvos a szemébe nézett, csak annyit mondott:

- Amitől féltem, bekövetkezett. A ház összeomlott.

Összeségében

A Fogadó a Repülő Sárkányhoz egy igazi viktoriánus kisértethistória gyűjtemény, és betekintést enged egy olyan korba, ahol még nem kellett robbantani minden pillanatban az izgalmakhoz, és ahol a klasszikus romantika még csak születőben volt. Igazi csemege, ha olvassátok, kérlek a nehezebb pillanatokban se adjátok fel, tegyetek bele erőt, higgyétek el megéri.  Ha pedig bejött a stílus, irány az Edgar Allan Poe összes!

 További információk:

Az író angol önéletrajza

A gótikus írás története - MEK

Edgar Allan Poe válogatott művei - MEK

 

Könyvadatok:

Eredeti mű: Joseph Sheridan Le Fanu: In a Glass Darkly

Eredeti megjelenés éve: 1872

A kötetben szereplő írások:
Fogadó a Repülő Sárkányhoz
Zöld tea
A kísérő szellem
Harbottle bíró úr
Carmilla
Sir Robert Ardagh
Ultor de Lacy

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr4914285175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása