Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

5 ok, hogy miért nézd meg a 13 Okom Volt című sorozatot
Hangsáv

hann.jpgA Tizenhárom Okom Volt a tinédzserkor állatorvosi lova, minden szörnyűségre találunk példát, amit tapasztaltunk, hallottunk, olvastunk a középiskolák nyállal, takonnyal és vérrel kikent folyosóiról a középosztály által lakott kertvárosokban. Érteni vélem a készítők üzenetét, hogy valóban fontos az egymásra való odafigyelés, mert lehet, hogy éppen egy kedves szó ment meg valakit valami visszafordíthatatlan tragédiától. Ja, és hogy mindenki szemétláda egy kicsit. Mégis kétségeim vannak afelől, hogy megfelelően közli mindezt a sorozat, kezdve ott, hogy ha a megelőzés a célja, miért romantizálja szanaszét az öngyilkosságot?

Másrészt, nagyon erősen érződik a pár éve tomboló „vigyázzatok rám, mert én nem tudok (nem akarok)!” attitűd, ami épp a felelősség alól menti fel az alanyt, és inkább az áhított figyelem langymeleg vizében fürdetik. 

Ha a mondandó az volt, hogy nem éri meg öngyilkosnak lenni, mert sokan szeretnek, és ez megment pár fiatalt, akkor megérte elkészíteni ezt a brazil szappanoperákkal vetekedően érzelgős tini-drámát a felszínes karaktereivel. Lehet, hogy 16 évesen megértőbben álltam volna hozzá, bár ha akkor látom, hogy ez a lány ennyi figyelem és haj ellenére mégis megöli magát, szerintem én is felvágom az ereim.

Ennél sokkal hosszabban írtam a sorozatról, de jobbnak láttam ennyit megosztani veletek. 

Aki látta, azok közül biztosan sokan nem értenek velem egyet, és ez így van rendjén. Aki még nem látta, de ezek után kedvet kapott, annak jó szórakozást kívánok hozzá!

Most, hogy kimérgelődtem magam, szót ejtenék arról is, hogy a készítők mennyire jól bántak a zenékkel, és- bár külön meghallgatva sok dal nem nyújtott nagy élményt, az adott jeleneteknél nagyon betaláltak, és mindig a megfelelő hangulatot keltették a különböző indie, pop, alter, grunge, post-rock régi és új előadói. 

Öt dalt gyűjtöttem ide a kedvenceim közül, remélem, ti is örömötök lelitek benne!

1. Joy Division - Love Will Tear Us Apart

A Joy Division legnépszerűbb dala az első évad első epizódjában szólalt meg. Ian Curtisék zenéje az old school-t kedvelő Alex Standall karakterének szobájában és ruhatárában is felfedezhető, az 1979-es Unknown Pleasures album kultikus ábrája poszter és póló formájában is megjelenik a képernyőn. Egyébként Ian Curtis is nehezen küzdött meg élete nehézségeivel: depressziója, epilepsziája, tönkrement házassága miatt végül véget vetett szenvedéseinek, és ezzel a Joy Divisionnek is. A zenekar különleges, punkból elrugaszkodó, de valami egészen sajátos stílusáról vált híressé. A zenésztársak a New Orderben folytatták pályafutásukat, ami szintén nagyon sikeres lett, ráadásul a 13 Reasons Why második évada a Love Vigilantes dalukkal kezdődik. Stílusos.

2. The Alarm - The Stand

A walesi The Alarm zenéjére a U2 és Bob Dylan volt nagy hatással, bár 1977-ben még punkot játszottak, és The Toilets néven futottak. A The Stand az 1984-es Declaration albumon szerepel, ami a legsikeresebb lemezük lett. 1999 óta újra aktívak. A dalban a dob és a szájharmónika kapott nagy szerepet, de a basszusgitár és az ének is viszi  a prímet!

3. Eagulls - My Life in Rewind

A 2010-ben alakult angol posztpunk zenekar elég jól hozza az old school hangzást és a tipikus brites „meccsen óbégatós” énekstílust. Két nagylemezük jelent meg Eagulls (2014) és Ullages (2016) címmel, valamint több kislemezt és singlet adtak ki.

4. Hidden Charms - Cannonball

Tudomásom szerint 2013 novemberében alakultak Londonban, jelenleg nem sokat tudni róluk, de ez 2016-os dal nagyon fülbemászó, és a másik elvesztesétől való félelemről szól. Nem véletlenül került a sorozatba.

5. Lord Huron - The Night We Met

Lord Huron indie rockos folkja szerintem mindenki emlékezetében megmaradt, aki látta a sorozatot. Ez a két szerelmes közös dala. Valóban nagyon szép, és ismét hatásosan bántak vele, mindig a legjobbkor szólalt meg. A zenekar szinte összes dala ilyen cuki meg szívmelengető. 2010 óta három nagylemezt adtak ki Lonesome Dreams, Strange Trails és Vide Noir címmel. Utóbbi idén jelent meg és szerintem a „Minden idők legtöbbször  közös szerelmes számnak választott dallal bíró zenekarának” díjára hajtanak.

Neked melyik a kedvenc dalod a sorozatból? Írd meg nekünk kommentben!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr9814151999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása