Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

5 zenekar a hazai undergroundból
Hangsáv
 svoid.JPGForrás: Svoid.hu

A magyar underground méltatlanul alulértékelt a metal rajongók szélesebb körében. Rengeteg régi és új zenekar fordul meg a stúdiókban, klubokban, akik a túltelített színtér, a korlátozott fellépési lehetőségek miatt, vagy érdeklődés híján homályban maradnak.

Szerencsére ma már mindenki számára elérhető a digitális világ, így viszonylag könnyen megmutathatják magukat a vállalkozó kedvű zenészek. Ez persze nem a siker garanciája, de egy lehetőség nekik, és lehetőség nekünk, hallgatóknak is, hogy új kedvenceket fedezzünk fel, ráadásul így azok is informálódhatnak, akik vaktában nem szívesen mennek számukra ismeretlen előadók koncertjére.

E havi cikkünkben olyan magyar zenészek kiadványait hallgathatjátok meg, akik évek óta jelen vannak a szcénában valamilyen módon, és igazán megérdemlik a figyelmet.

1. Symmetry Of The Void

A 2016-ban megalakult zenekar tagjai régóta mozognak a magyar underground göröngyös mezején: Séd Levente (dob), Szokán Tibor (gitár), Borisz Sarafutgyinov (gitár), Lédeczi Zsolt (ének), és Harsányi Zsolt (basszusgitár) olyan zenekarokban játszottak, vagy játszanak, mint például a Conan’s First Date, a Downrage, Dusty Chopper, Baskíria, Effrontery, Red and the Dumbasses, Ignotus Enthropya, a Türböwitch és a Wedding at the Slaughterhouse.
Az old school hangzású melodic death csapat egy EP-t tudhat a magáénak Into The Encircling Chaos (2016) címmel, az idei év elején pedig a zenekar nevével azonos című nagylemezzel vonták magukra a figyelmet.

 

2. Fanatic Attack

A 2009 decemberében alakult zalai thrash formációban jelenleg Pőcze Ádám gitározik, a dobok mögött Ploner Patrick ül, az énekért és basszusért pedig Kuczkó Gábor felel. 2010 és 2016 között évente jelentek meg kiadványaik, eddig két demo (Damned World, Septoxe), két EP (Fight For A Lie, Attack From The Past) és két nagylemez (Waiting To Rot, II) áll mögöttük, valamint egy közös lemez a ’80-as években felbukkant Fantom zenekarral Fantomania Ultra (2016) címmel. Jelenleg a harmadik lemezükön dolgoznak nagy erőkkel.

 

3. Akrasia

A zenekar 2017 elején alakult, jelenlegi tagok: Kövesi Márton (dobok), Spanyiel Péter (gitár), Tóth Márton (gitár, ének), Hardon Richárd (basszus). Habár nem szeretnék beskatulyázni magukat, a demón szereplő három dal egyértelműen a thrash metal stílusjegyeit hordozza, de prog, death és melodikusabb elemekkel is szívesen kísérleteznek saját hangzásuk megtalálása érdekében.
A dalszövegek nem különösebben alkotnak egy koncepciót. A nyitódalt az inkvizíció kori boszorkányüldözések, tévhitek és csőlátás ihlette. A Sterile Gods egyfajta „bábmesterekről”, vagy ha jobban tetszik „steril istenekről” szól, amit a Harry Potterből is jól ismert dementorok inspiráltak, akik a védtelen, lelkileg sebezhető emberekre vadásznak. A zárótétel Louder Than Bombs-t pedig a jelenkori terrortámadások ihlették. Jelenleg folyik a dalírás, és a zenekar hamarosan stúdióba vonul, hogy felvegye első nagylemezét.

 

4. Dr Sludgelove

A Dr Sludgelove Papp János egyfős zenei projektjeként indult 2016-ban azzal a céllal, hogy meglévő zenei ötleteinek koncepciót és keretet adjon. A 2017. december 31-én megjelentetett első album a 2001: Űrodüsszeia című Stanley Kubrick remekmű előtt tiszteleg. Fontos, hogy nem zenei feldolgozásról, hanem a film által keltett élmények megzenésítéséről van szó. 
2017-ben basszusgitárosként csatlakozott a projekthez egy régi zenésztárs, Temesvári Attila, aki egy dalt jegyez az albumon, 2018 márciusában pedig megtalálták a posztra a megfelelő dobost Molnár Álmos személyében. A próbák elkezdődtek, élő megszólalás az év végére várható, ahogy a következő album megjelenése is digitális és fizikai formátumokban, az amerikai Forbidden Place Records segítségével.

 

5. Svoid

A jelenleg kéttagú (Dániel és S) zenekar 2009 óta létezik, és magasztalja a nemlétet. 2013-ban To Never Return, 2016-ban Storming Voices Of Inner Devotion címmel jelentek meg nagylemezeik, de a 2011-es Ars Kha EP-t és a 2015-ös Devil’s Blood single-t is megéri meghallgatni. Mint minden rendes black metal esetében, a nihil, a sötétség és az okkultizmus az ő zenéjükben is megjelenik, a Svoid mégsem mondható „rendes blacknek”, az alapító S saját elmondása szerint valahol a post-punk, az indie és a black metal között helyezkedik el .

 

Neked melyik a kedvenc hazai zenekarod? Írd meg nekünk kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr10014071189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása