Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Egy igazán pokoli képregényfilm
Hellboy - amerikai akciófilm, 122 perc, 2004

Nemrég szembejött velem a hír, hogy a Pokolfajzatot rebootolják. Annyira nem nyűgöznek le a mostani klasszikus univerzum építős szuperhős filmek (marvel túl felszínes, dc pedig meg mintha egy elrontott diplomamunka lenne), inkább az önálló anyagok tetszettek mindig. Ott van például Tim Burton Batmanje, vagy a Watchmen. A Hellboy is ilyen alkotásnak tűnt így hát pótoltam is a lemaradásom.

hb_2_cast.jpg

A változatos csipet-csapat, nem csak megjelenésben de színészi teljesítményben is nagy differenciáltsággal működik

Előszóban még annyit: a képregény nem olvastam, nincsenek beható ismereteim róla. A sztori egy szigeten kezdődik, ahol az amcsik találkoznak a nácik egy okkult csapatával, akit maga Raszputyin vezet, és épp öt éves munkájuk befejezésén ügyködnek. Egy hatalmas portál segítségével igyekszenek előhívni egy nagyon nagy gonosz urat az űrből, de a terv nem sikerül: az amerikaiak beleköpnek a levesükbe, és a portálon keresztül csak egy kis démon lény jön át.

A kis ördögfajzatból aztán nagy ördögfajzat lesz, és az amerikai állam szolgálatába áll. Van Helsing módjára kergeti a különböző szörnyeket. Felbukkannak a régi ellenségek, akik valamiért egy percet sem öregedtek, és persze néhány új-régi ismerős. Szörnyek, FBI ügynökök, mutánsok, démonok, lesz itt kérem minden mint a búcsúban.

A karakterek jópofák, és sokrétűek. A baj az hogy a történetet mintha egy nyolcéves írta volna: ezernyi befejezetlen vagy értelmetlen szál, megannyi logikai bukfenc miatt a két órás játék idő második felére könnyen elfáradhatunk.

A főszereplő motivációja, vagy érzelmi kettősségét jobban ki lehetett volna fejteni. No meg aztán, hogy a film fő mondanivalója, hogy mindenki ember lehet ha nagyon akarja! Baszki, nem Pinokióról van szó, hanem a démon világból átjött hatalmas vörös lényről, akinek brutál nagy szarvai vannak, és talán csak az érzelmi szálai miatt nem szedte szét még a földet darabokra, és lett ilyen humánus más fajokkal. A film elején Pokolfajzat mellé szegődik egy FBI ügynök (Rupert Evans), akit már az első pillanatban meg akartam fojtani a saját nyálában, olyan borzalmas volt a színészi játéka. De valamiért még is működik ez a 2004-es gezemiceleves: Ron Perlman  alakítása viszi hátán a filmet, no meg persze az a gyermeki bűbáj ami az egészet átjárja.

hellboy-reboot-david-harbour.jpg

A közelgő rebootban ha minden igaz David Harbour alakítja a nagy piros pokolfajzatot

Érdekes elegy a Hellboy, mindenképpen érdemes megnézni, de bennem a remek alapanyag miatt hozott egy kis csalódottságot is. Van ám második része is, ami az IMDB szerint kicsit jobb lett, talán majd később teszek vele vele egy próbát. Addig is bízzunk a reboot csillogó reményében.

Neked melyik a kedvenc képregény adaptációd? Írd meg kommentben!

 fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr1113978912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.09.08. 21:02:03

nem rossz filmek, de messze nem mignola hellboy-ja, hanem del toroé.
;)

olyan, mint a batman, és a batman returns, batman beszabadult tim burton világába.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása