Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Eltűnt gyerekek
Lars Joachim Grimstad

covers_454226.jpgFinn Fahr mindaddig teljesen átlagos gyerek volt, míg az apja mezei taxisofőrből elő nem lépett Norvégia miniszterelnökévé. Teddy Fahr ugyanis megalakította a Többet Pártot, és olyasmiket ígért, amire minden átlagpolgár csak bólogatott: kevesebb számla a postaládában, több chips a zacskóban, több csoki a nápolyiban, kevesebb kátyú az utakon. Az emberek megválasztották, és Finn már csak arra eszmélt, hogy a királyi palotában vacsorázik többek között a rendőrfőkapitány, a koronahercegnő és Észak-Boresia diktátora társaságában – utóbbi látogatásának tiszteletére. A titokzatos kis ország titokzatos első embere pedig nem mást hozott ajándékba Fahréknak, mint egyik fiát, a Finnel egy korú Kim Il-Imet (aki a norvégok kiejtési nehézsége után már csak Kimmelimkélt élt tovább). Finn újdonsült testvére kicsit furcsa volt ugyan, de Finn örült az érkezésének – már meglévő bátyját ugyanis annyira nem szívlelte.

Finn és Kimmelim együtt kezdték hát az iskolát, és mivel Finnék csak most költöztek a fővárosba, a fiú nagyon örült neki, hogy nem egyedül vág neki az új kihívásnak. Pár nap múlva azonban furcsa dolog történik, az iskola egyik diákja, Nagy Jimmy egyik reggel nem jelenik meg az első órán. A fiú az éjszaka folyamán megszökött, egy búcsúlevelet hagyott a szüleinek, hogy többé nem jön haza, és érdekes módon a kishúga cipőjében távozott. A szülők semmit sem vettek észre az egészből, édesdeden végigaludták az éjszakát, még az ébresztőórára sem keltek fel. A rendőrség nem nyomoz az ügyben, hisz van búcsúlevél – tehát a fiú magától távozott, és egyébként sem érnek rá. Aztán amikor egy másik diák is ugyanígy elszökik otthonról, Finnék gyanakodni kezdenek, és belevágnak az önkéntes nyomozásba. Melléjük szegődik Sunniva, a talpraesett, okos lány is, akivel egy csapatba kerülnek a Műveltségi Vetélkedőben. A lelkes trió nem fél semmitől, helytállnak az iskolában is és gőzerővel készülnek a kvízversenyre, miközben Sherlock Holmes módjára nyomoznak az egyre szaporodó eltűnési ügyekben. Ki kell deríteniük, miért jelenik meg éjszakánként egy kóbor kukásautó? Kik lehetnek az óriás legyek hátizsákkal a hátukon, akikre a szülők halványan emlékeznek, hogy a házban jártak az eltűnés éjszakáján? Köze van vajon az ügyhöz a hallgatag, ijesztő tornatanárnak? Vagy a felettébb bosszantó osztálytársuknak és annak apjának, aki a Többet Pártban csak másodhegedűs lehetett? Vajon megtalálják a csapat eltűnt gyereket, mielőtt őket is elrabolják az óriáslegyek?

grimstad-lars-joachim.jpg

Lars Joachim Grimstad

Az Eltűnt gyerekek Lars Joachim Grimstad eddig egyetlen magyarul megjelent könyve, első része a Fahr Miniszterelnök és fiai” sorozatnak. A történet pörgős, fordulatos, és tele van meglepő és hihetetlen fordulatokkal.

Az abszurditása annyira bájos, hogy nem csak az ifjúságnak, de a felnőtteknek is kellemes szórakozást nyújthat.

A politika és a társadalom könnyed kigúnyolása, a kifordított és mégis olyan logikus megoldások mosolyra húzzák az ember száját. 10 éves kortól kezdve mindenkinek ajánlom, ha kikapcsolásra vágyik, a végkifejleten és például nagyon jól szórakoztam! Remélem, a Kolibri kiadó megjelenteti a sorozat további részeit is, ugyanis semmiképp sem hagynám ki.

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr6313635128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása