Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Interjú Vogl Alexandrával, az Aranyecset rajzpályázat nyertesével

21106458_1680795798620099_6478555144680923597_n.jpg

2017-ben a Kultúr Krimó kihirdette az Aranyecset rajzpályázatot, ahová rengeteg fantasztikus alkotás érkezett be. Az első helyezett Vogl Alexandra lett, aki Ady Endre Héja-nász az avaron c. alkotását jelenítette meg egy egészen elképesztő képben. A vele készített interjúnkat olvashatjátok most!

18556873_731447963683176_1675448041662708463_o.jpg

Vogl Alexandra

Tudnál kicsit magadról mesélni?

23 éves vagyok, a gödöllői Szent István Egyetem természetvédelmi mérnök szakos hallgatója.  Szeretem Szepes Mária és Orson Scott Card műveit, zenében az ambientet,  és a metal számok némelyikét, illetve az angol humort.

Mióta foglalkozol grafikával?

Gyerekkorom óta szeretek rajzolni, nincs egy konkrét időpont, amit meg tudnék jelölni.  Hobbi ez nálam, ami több-kevesebb kihagyással végigkíséri az eddigi életemet.

1.jpg

Miért ezt a verset választottad?

Nagyon kedvelem Ady verseit, szerintem nagyon finoman tudja megfogni az ember árnyaltabb, nem egyértelműen pozitív érzéseit, szenvedélyeit is. Ahogy a pályázati kiírást elolvastam, egyből ez a vers jutott eszembe, (már konkrét elképzeléssel együtt) így nem kellett gondolkodnom egy percig sem, mit választhatnék.

Mit jelent számodra Ady?

Ady teljesen odaadta magát az érzéseinek, nem védte magát, nem óvatoskodott, és úgy gondolom, máshogy nem lehet ilyen őszinte verseket írni a szenvedélyekről, hacsak  nem merülünk bele teljesen.  Ő ezt megtette, és szerintem ez egy elég bátor dolog.  Jó,  hogy megírta ezeket a verseket, mert sokaknak segíthet megérteni a bennük dúló viharokat. Nem mintha olyan rossz lenne hedonista életmódot folytatni, de úgy érzem, ez valahol egy áldozat is, mert másoknak már nem kell kiteljesítenie az életében ezeket a szélsőségeket. A középszerűségről írni majdhogynem felesleges.

vogl_alexandra.jpg

A nyertes pályamű, amely Ady Endre Héja-nász az avaron c. művén alapul

Tudnál egy kicsit részletesebben mesélni a képedről? Több motívum is megjelenik rajta.

A két arc belső tere közös, ami számomra a szerelmet, a sorsok összefonódását, és a közös lelki utat jelképezi. Viszont a sziluett, ami Lédát hivatott jelképezni, lefelé tekint, ő nem akart véget vetni ennek a kapcsolatnak, ő volt, aki kapott, és akitől mindent vissza is vettek. Középen a háttérben a nap és a hold egybevont szimbóluma látható, mint a férfi és nő általános egységének jelképe. Ezen belül található két jel a zodiákusból, Ady és Léda születési jegyei.

Milyen alkotási fázisok voltak?

Első lépésként általában ceruzával felrajzolok egy elnagyolt vázlatot a fő egységekről (jelen esetben a két arcél, aztán a madarak), aztán ezeket még szintén ceruzával pontosítom, aztán végül következik a tollal való kidolgozás. Ez után jött a digitalizálás, ami nem az én érdemem,  Lőczi Attila segített a folyamatban, illetve a merített papír hátteret/textúrát is ő illesztett a képre utólag.

imgp7595.jpg

Más képeidnek mik a témái?

Általában az álmaimat, vagy az álmaimban átélt hangulatokat, érzéseket próbálom visszaadni. Ha szerencsém van, és konkrétan emlékszem egy álomképre, azt igyekszem ebbe a világba átmásolni. Sok ötletet ad az asztrológia, és a Tarot lapjai is.

Milyen grafikai eszközöket preferálsz jobban?

Általában tűfilccel dolgozom, azokat a textúrákat pedig, amiket ezzel az eszközzel nem tudok kivitelezni, grafitporral illetve ecsetfilccel hozom létre.

2.jpg

Mit jelent számodra az alkotás?

Egy módot a szubjektív látásmód kifejezésére. Nem árt, ha tudjuk, mások teljesen máshogy gondolkodnak, mint mi, és nem lenne szabad elvárni, hogy ez másként legyen. Engem gyönyörködtet ez a sokszínűség, ami abból fakad, hogy nincs két ember, aki egyformán látná a világot, egyforma képzeletvilággal, belső világgal rendelkezne.

Érdekelnek Alexandra további képei is? Kattints a lenti galériára!

 

Az Aranyecset összes pályaművét megnézheted facebook oldalunkon! Ehhez kattints a lenti képre!

fb0.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr8513558203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása