Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

5 dal egyenesen a kriptából

hangsavfeher.jpgMélyen az őszben járunk már, mindenki ráhangolódik a küszöbönálló vallási ünnepekre, amik főleg a halottkultusz jegyében telnek. Ősi kelta, ókori római és keresztény ünnepek ezek, de új keletű vallások, szekták is szívesen tartottak és tartanak ilyenkor sajátos rituálékat.   

Az emberi természet részét képezi, hogy foglalkoztatja a halál, és ami azt követi. Ahogy a vallási, spirituális térben, úgy -ezekből eredően- a művészetben és a szórakoztatóiparban is megjelenik, aminek köszönhetően a témához illő zenei összeállítással készülhettem nektek.

giphy.gif_500x375

Itt egy rövid áttekintés az eredetéről, aztán a zenéké a szerep:

A kelták ilyenkor ünnepelték Samhaint, az újévet, a tél beköszöntét, a mezőgazdasági munkálatok utáni pihenés idejét. Október 31-ét a legmágikusabb napnak tartották, és hitték, hogy ilyenkor a holtak az élők közt járnak.

Az ünnep később összemosódott a római Parentaliával, ami az elhunyt ősökről, és szeretett családtagokról való megemlékezésről szólt. Virágokkal, gyümölcsökkel és egyéb áldozatokkal tisztelegtek elődeik emléke előtt.

A Lemuralia, aminek során a rómaiak a rosszindulatú szellemektől való megszabadulás érdekében ördögűzési rítusokat folytattak, szintén fennmaradt valamelyest a későbbi ünnepekben. A Lemuraliát eredetileg májusban tartották, innen ered a babona, miszerint májusban balszerencsés házasodni.

Mivel az őskeresztények igyekeztek a pogány ünnepekhez igazítani sajátjaikat ahelyett, hogy azokat betiltanák, így a téli napforduló környékére, november 1-re került a katolikus Mindenszentek napja. A 609-ben felszentelt Pantheon lett Szűz Mária és a vértanúk temploma; 28 kocsival szállították oda a keresztény mártírok csontjait a katakombákból. Ezen a napon az üdvözült lelkeket ünnepeljük, míg november 2-án, Halottak napján azokat, akik még a purgatóriumban vesztegelnek.

 1. Jen Titus - O' Death

Aki nézte az Odaát című sorozatot, biztosan emlékszik még a látványos jelenetre, amiben megszólalt ez a dal. Nagyon eltalálták a stílust, a hangzást, megunhatatlan!

2. King Diamond- Halloween

A dán King Diamond hangja tökéletesen illik a horrorsztorikhoz, amikkel évtizedek óta ijesztgeti rajongóit. Korábbi zenekara, a Mercyful Fate sátánista témáival és extrém megjelenésével nagy hatást gyakorolt kortársaira, és a black metal stílusra is.

 3. Gravestone - Life In The Coffin

Német progresszív rock a '70-es évekből. Az egyébként instrumentális számot a zenekar első lemezén találjuk. Kiváló érzékkel váltogatják a kissé borzongató, a játékosabb és a szomorkás dallamokat. Itt mindenki használhatja a fantáziáját, hogy milyen történetet gondol a zenéhez a cím alapján.

4. In Solitude- Witches Sabbath

A hiedelem szerint a boszorkányok október 31-ét nagyon fontos alkalomnak tarják, különböző áldozati rituálék által próbálnak kapcsolatba lépni gonosz túlvilági lényekkel. Hasonló indíttatásoktól tartva a menhelyeken ma sem adnak örökbe fekete macskákat ilyentájt, ugyanis ezrével tűnnek el az állatok.
Amikor a zenekar megalakult 2002-ben, tagjai mindössze 12-13 évesek voltak, az LP-ken azonban kicsit sem amatőr, inkább egészen új hangzású, de mindenképp sötét és okkult témákkal foglalkozó dalokat hallhatunk.

5. MX-80 Sound- Theme From Halloween

Az 1974 óta aktív MX-80 (Mx-80 Sound) egy nagyon érdekes, kísérletező zenekar. Dalaiban jazzes post-punk, Pink Floyd-os melankólia, The Stooges-be oltott The Beatles és még ezernyi, máshoz nem is hasonlítható hangzás lelhető fel. Aki kedveli a rockzenét, biztosan talál olyat a munkásságukban, amihez szívesen tér vissza. Kedvcsinálónak itt a klasszikus Halloween című film főcímdalának '81-es feldolgozása:

Mindenkinek kellemes ünneplést, és megemlékezést kívánok!

Neked melyik a kedvenc nótád a témában?

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr9413118728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása