Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Kultúr Atlasz - Komáromi Alexandra indiai táncos
Interjúsorozat XII.

logo.png

Legújabb 12 részes interjúsorozatunk során hónapról hónapra olyan emberekkel fogunk elbeszélgetni, akik a kultúra, az alkotás, és az önkifejezés legkülönbözőbb pontjain állnak. Célunk, hogy más-más szemszögekből megismerjünk olyan látótereket, önkifejezési eszközöket, vagy gondolkodásmódokat, amelyek értékteremtőek. Alanyaink inkább feltörekvő vagy nem a nagy közönség előtt munkálkodó emberek, akik hiteles szemszögből tudják bemutatni munkásságukat, gondolataikat, életútjukat.

A Kultúr Atlasz 2016-os évadának utolsó interjúalanya Komáromi Alexandra. Egy lány, aki igyekszik az indiai kultúrát minél szélesebb körben megismertetni és megszerettetni. 

_mg_0310.jpg

Tudnál pár szót mesélni magadról?

A végzettségemet tekintve környezetmérnök vagyok, szabadidőmben viszont többnyire a tánc iránti szeretettemnek élek. Hat éves koromban kezdett el kialakulni az érdeklődésem a tánc iránt. Ezt nagyrészt a néptáncnak köszönhetem, hisz meghatározó élményként él bennem. Jelenleg indiai táncokkal foglalkozom, Bharatanátjamot tanulok Cserepes Pannitól aki a TriGatu klasszikus és kortárs indiai táncműhely alapítója és Kathakot Saumya Shukla Gurutól az Indiai Nagykövetségen.

Hogyan tolódott el a néptánc az indiai kortárs tánc felé?

A néptáncot öt évig tanultam és még az egyetemen is rövidebb ideig, de valahogy a sors úgy hozta, hogy abbahagytam és más stílusok kezdtek el foglalkoztatni. Az indiai kultúrával való kapcsolatom már adott volt a spiritualitás útján, ami később egy sorsszerű találkozás útján teljesedett ki. Egy fesztiválon találkoztam az egyik táncos lánnyal, aki szárit viselt, lábcsörgőt és bindit a homlokán. Ő mesélt nekem először az indiai táncról, amiről azonnal tudtam, hogy ki kell próbálnom.

_mg_0267.jpg

Tudnál-e e mesélni az indiai kortárs táncról, mik is a jellemzői?

Első körben az alapokról beszélnék, hiszen a TriGatu-ban egy klasszikus táncra,  a dél-indiai Bharatanátjamra építünk, amit a  dévadászik   (jelentése; Isten szolgálói) táncoltak India templomaiban. Ez az egyik legnagyobb becsben tartott tánc, melynek eredetéről olvashatunk irodalmi forrásokban, illetve az építészetben is találhatunk a mozdulatokról, istenekről készült szobrokat, alkotásokat. A Bharata szó -bhava mint érzelmek, rága mint dallam, tála mint ritmus szavak rövidítéséből áll, a nátja szó pedig táncot jelent.  Vannak tiszta tánc részei és van történetmesélés, ahol arcjáték és a kézjelek színesítik az előadást. A Trigatu-val ezt a kultúrát egy modernebb köntösben is megmutatjuk, hisz bevonunk kortárs elemeket, amivel talán jobban tud azonosulni az európai ember. Ezt úgy tesszük, hogy különböző mozgásformákkal (kathak, odissi, hastánc, harcművészetek, modern táncok) egészítjük ki és tesszük még érdekesebbé a már egyébként önmagában is nagyon izgalmas táncot.  A spiritualitás, a tánc és zene mind egy egységet alkot ebben.

A spiritualitást is magadénak érzed?

Igen és ezt a táncon keresztül is megélem, általa közelebb kerültem önmagamhoz.

_mg_0311.jpg

Hányan vagytok most a Trigatuban?

Jelenleg 14-en alkotjuk a Trigatut de folyamatosan bővülünk és a januárban induló új kezdő tanfolyamhoz is lehet csatlakozni.

Kiknek ajánlanád?

Azoknak akit érdekel ez a kultúra. Én elsősorban azért mentem el az első indiai táncórára, mert nagyon szerettem volna valami különlegességet tanulni. Azt hiszem ezt meg is találtam.

_mg_0254.jpgMi a legnagyobb kihívás számodra?

A komfort zónámból való folyamatos kilépés, gondolok itt a fizikumra és az érzelmek mélyebb átélésére is. A táncpróbákon eddzük a testünket, szellemünket, ami kitartást és alázatot igényel.

Mit jelent számodra India most?

Egy izgalmas felfedezői út. Két éve kezdtem el vele ismerkedni mélyebben India világával, amit folyamatosan kutatok most is. Ennek köszönhetően elkezdtem hindi nyelvet tanulni, de elsősorban a tánc kultúra motivál. Nagyon szeretnék elutazni, hogy testközelből is megtapasztalhassam.

Mondtad, hogy a tánccal történeket meséltek, milyeneket meséltek?

Általában Istenekről szóló történeteket.

 A GALÉRIÁHOZ KATTINTS A KÉPRE!

A galéria fotóit készítették; Gecse Csaba, Boda János, Szvoboda Péter, Rác Molnár Milán

Tudsz egyet mondani?

Az egyik darabunkban én játszom Krisna szerepét, aki elrejtette a folyóban fürdőző lányok ruháit. Krisna elővette fuvoláját és az erdőbe hívta a lányokat, akik elszöktek férjük mellől. Krisna megsokszorozta magát, és mindegyiküket táncba vitte. A gopik, magyarul tehénpásztorlányok,  egyébként mindig versenyeztek Krisna kegyeiért, és mérhetetlen szerelembe estek iránta.

Magyarországon hogy látod, mennyire nyitottak az emberek az indiai kultúra felé?

Elég széles a kör, hiszen ez egy rendkívül színes világ. Én úgy látom, sokakat érdekel és nyitottak is az ez irányú impulzusokra, a médiában, filmekben és zenékben is sokszor látom visszaköszönni, amelyeket nagy érdeklődés övez. A tánc még nem annyira elterjedt itthon, hiszen ez most kezdte kinőni magát, folyamatosan növekszünk mind a tagok mind pedig az érdeklődők számát tekintve.

_mg_0308.jpgFotó: Ságodi Szabolcs

Hol láthatunk Titeket legközelebb?

Lesz egy évzáró estünk Január 8-án a Bethlen Téri Színházban este 6 órai kezdéssel. Az első részében csak klasszikus darabokat mutatunk be, utána pedig egy izgalmas modern megvilágításban láthatnak minket a nézők. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Ha egy szóban kéne összefoglalnod, mindazt, amit az indiai tánc jelent neked, mi lenne az a szó?

Azt hiszem, a hivatás lenne az a szó.

További információk:

TriGatu Facebook

TriGatu honlap

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr9612074637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása