Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Űrkiállítás 2015 - Millenáris

Az űr, a legvégső határ, amelyet az ember még nem hajtott teljesen uralma alá. Az első lépéseket már megtettük, hogy teret hódítsunk ebben a végtelen világban. E mozzanatokat kísérhetjük végig az Űrkiállításon 2016. január 15. és március 15. között, a Millenárison.  

_mg_9492.JPG

Az interaktív tárlat amely 3000 négyzetméteren terül el, remekül végigvezeti a látogatókat az űrhajózás történetén. A számos életnagyságú makett mellett, dokumentumfilmek, valódi szkafanderek, prototipusok, szimulációk, sőt még egy darabka hold is helyet kapott.   

A kiállítást alapvetően három részre osztható: az első részben legfőképp a rakéták kialakulását és fejlődését ismerhettük meg, míg a második részben az emberutazás történetét vehettük szemügyre. Az utolsó szakaszban a szimulátorok által érezhettük magunkat pár pillanatra igazi asztronautának.   

_mg_9536.JPG

A több száz kiállított tárgy között számos különlegesség is akadt. Ott volt az előbb is említett holdkő amelyet bárki megérinthetett. Igazán elképesztő érzés belegondolni, hogy a kőzet amelyhez hozzáér az ember egy másik bolygó része. Érdemes lehet még kiemelni a bejárható űrhajó modelleket, amelyek életnagyságban segítenek elképzelni, mennyi helye is volt valójában az űrhajósoknak.

Tudtad-e?
Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan volt. Társával Valerij Kubaszov 1980. május 26-án magyar idő szerint 20 óra 20 perckor indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe.

Űrhajós relikviák mellett helyet kapott a scifi rajongók örömére maga Darth Vader is. Igazán sok részletet megtudhattunk nem csak a technikákról, de az űrhajósok étkezéséről, mindennapjaikról. 

A szimulátorok is igen érdekesnek bizonyultak. Egy programban földet kellett érnünk egy űrhajóval, míg egy másik gépbe beülve megtapasztalhattuk a súlytalanság érzését. A merészebbek beülhettek egy gyroskopba is, amely tagadhatatlanul felejthetetlen élménynek bizonyult mindenkinek, aki kipróbálta. 

TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATTINTS A FENTI GALÉRIÁRA!

Fotó: Ságodi Szabolcs

Összességében elmondható, hogy az űrkiállítás remek kikapcsolódás lehet a kicsiknek és nagyoknak. A rengeteg információ és kiállított tárgy után számos élménnyel és tudással térhetünk haza, bízva abban hogy unokáink egy nap majd már egy másik bolygón szemlélnek meg egy hasonló kiállítást. 

***

Űrkiállítás

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr278371578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása