Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

A magukra hagyott állatok menedéke
Gondolkodó

img_4920.JPG

Évente több mint 1000 kiskutya kerül az utcára. Rengeteg teknőc, nyúl, mosómedve, ló és számtalan más fajta állat is az emberi gondatlanság áldozata lesz.  Nemrég ellátogattunk a magukra hagyott állatok egy menedék szigetére: a HEROSZ állatmenhely budapesti telephelyén csodát találtunk.

Rengetegszer fordul elő, hogy az emberek rosszul mérik fel egy leendő állat, családtag igényeit. Nem ismerik, nem tervezik meg a kedvenc életterét, az esetleges vele járó költségeket, munkát és figyelmet. Így fordulhatnak elő olyan esetek, hogy a kis teknős a várt triplájára nő meg, hogy az aranyos törpemalacról kiderül, hogy nem is marad mindig olyan kicsi, no meg az is, hogy egy ló éves fenntartása jóval drágább a számítottnál. Akkor pedig még nem is beszéltünk a felelőtlenül gondozásba vett számtalan kutyáról és cicáról sem...

Állatok ezrei kóborolnak jelen pillanatban is az emberi gondatlanság miatt.

img_4881.JPG

Számos központ dolgozik minden nap azon, hogy ezt a problémát megoldják. A HEROSZ alapítvány az egyik élenjárója az állatvédelemnek, már 1882 óta

Ott jártunkkor a rossz idő ellenére is a telep minden szegletből sugárzott a gondoskodás és a tenni akarás. Meglepődve tapasztaltuk az állatok széles kavalkádját: a kutyáktól kezdve, a lovon át, egészen a mosómedvékig számos állat várta a jobb sorsát.

Elképesztő a tudat, hogy ezek az értelemmel, személyiséggel rendelkező lények magukon kívül álló okok miatt kerültek ilyen helyzetbe.  

img_4949.JPG

Még elképesztőbb viszont az a munka, amelyet a HEROSZ munkatársai végeznek nap mint nap: az állatok számára kialakított ideiglenes élőhelyek remekül megfelelnek az igényeiknek. A segítségeknek köszönhetően megfelelő táplálékot is tudnak biztosítani, valamint a saját és önkénteseik rendkívüli munkájával minden nap gondoskodnak az állatok szükségleteiről.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a telep csak ideiglenes megoldás az állatok számára! A HEROSZ-nak évente 300 kutyát és 150 cicát sikerül új gazdihoz juttatniuk. A problémát azonban nem csak orvosolni kívánják, hanem megelőzni is: az egyesület munkatársai számos programot tartanak a lakosságnak, és gyakran ellátogatnak az iskolákba is, hogy meséljenek az állatokról és minél több ismeretet adjanak a tartásukkal kapcsolatban is. 

A galéria eléréséhez katt a képre!
Fotó: Ságodi Szabolcs

A legfontosabb azonban, hogyha egy állat befogadása előtt állunk, mindenképp gondoljuk át a következőket! 

- Ismeret - Ismerjük-e egyáltalán az adott állatfajtát? Mindenképpen érdemes utánajárni, hisz ez a tudás kell, hogy legyen későbbi döntésünk alapja!
- Felelősség - Az állatok nem csak egy-egy napra, pár évre, hanem egy életre szólnak. Egy átlagos kutya akár 10-15 évig is elélhet! Egy kedvenc nem csupán egy eszköz, hanem családtag is. A felelősség teljesség miatt fontos továbbá az ivartalanítás is sok esetben, valamint az egyedi azonosítás megléte. 
- Költség - Az állatok folyamatos kiadást is jelentenek: a megfelelő oltások, körülmények és táplálék biztosítása állandó költségekkel járnak. 
- Környezet, szükséglet - Minden állatnak vannak szükségletei, amelyek kiterjednek a táplálkozásától kezdve egészen a mozgásigényéig. A megfelelő környezet kialakítása és szükségletek kielégítése által biztosíthatjuk kedvencünknek a boldog életet.

A fentiekben természetesen nem tudtunk minden pontot érinteni. Nagyon fontos, hogy örökbefogadás előtt mindig forduljunk szakemberhez! 

A HEROSZ Egyesület kizárólag adományokból, felajánlásokból tartja fenn magát. Nagyon sokféle lehetőség van arra, hogy segítsünk a bajba jutott állatokon. Az örökbefogadás, az önkéntesség, az adó 1%-a, a HEROSZ tagság, mind-mind apró lépések arra, hogy jobbá, könnyebbé tegyük az életet számtalan magára hagyott kedvencnek. További információkat itt találsz: KATT IDE

Az állatokban rejlő tiszta és feltétlen szeretetet csakis felelősségteljes gondoskodással tudjuk meghálálni. Tegyünk meg hát mindent, hogy boldog csaholásokkal, hangos dorombolással teli legyen ez a világ!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr487985561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása