Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

5 király dal, amit regények ihlettek

hangsav.png

A zene már önmagában is művészet, sok dalszövegíró pedig irodalmi szintű és mélyen elgondolkodtató tartalommal tölti meg alkotásait. Nem ritka azonban, hogy valódi írók munkáiból merítenek, hidat képezve így igencsak különböző stílusú és gondolkodású korok között.

Mai repertoárunkban a teljesség igénye nélkül láthattok erre példákat. 

1. Led Zeppelin - Battle of Evermore

A zenekar negyedik albumán hallhatjuk ezt az akusztikus gitárral és mandolinnal játszott csodát, amiről úgy tartják, J.R.R. Tolkien  A Gyűrűk Ura c. történetének harmadik kötete ihletett. A szövegben fellelhetők utalások Galadriel Úrnőre, Frodóra, a "Prince of Peace" pedig Aragornt jelöli. Hangulatában mindenképp hozza a katarzist közvetlenül megelőző feszültséget, és a könyvben oly sokszor érezhető reménnyel teliséget még a legnagyobb vész közepette is.

 

2.  Alan Parsons Project- The Raven

A brit duó egy teljes albumot szentelt Edgar Allan Poe, a detektívregények "atyjának" és misztikus történetek írójának tiszteletére Tales of Mystery and Imagination címmel. Az 1976-os lemezen olyan átdolgozott Poe műveket is hallhatunk , mint a Dream Within a DreamThe Cask of Amontillado, The Raven, illetve a The Fall of the House of Usher, ami egy öt részre tagolt instrumentális darab. 

 

3. Arkham Witch - The Lord Of R'lyeh

A 2008-ban alakult, ma is aktív brit banda legtöbb dala H.P. Lovecraft (Necronomicon, Cthulhu hívása) és R.E. Howard (Conan, a barbár, Solomon Kane) munkásságát idézi. Ezért szövegét tekintve többnyire okkult és sötét, zeneileg azonban egészen kellemes és pörgős, ahogy az alábbi videón is hallható. Testvérzenekara, a The Lamp Of Thoth hasonló stílusú dalokkal a mai napig szórakoztatja a nagyérdeműt.

 

4. Anthrax - Breathing Lightning

A legendás "Nagy Thrash Négyes" egyike, az Anthrax 2016-os For All Kings lemezén felcsendülő nóta Stephen King Setét Tornya alapján készült, de a banda már korábban is kifejezte rajongását az író iránt az Among The Living és az A Skeleton in the Closet dalával. 

 

5. Joe Satriani - Surfing With The Alien

A képregények szuperhősei számos zenekart megihlettek, például az imént emlegetett Anthraxot, a Megadeth-t, vagy a Ramonest - hogy csak a kedvenceim említsem. Satrianit pedig az Ezüst Utazó, aminek adaptációja a Surfing With The Alien címet viseli, és egyben a lemez címadója is. A Marvel jóváhagyása által még a borító is a '82-es képregényből kölcsönzött. Sajnos az egyik alkotót, John Byrne-t erről elfelejtették megkérdezni, amit azóta is sérelmez. A szám mindenesetre klassz. Élvezzétek!

 

Nektek melyik a kedvenc hasonló témájú zenétek most? Kommentben írjátok meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr9812513921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

camell · http://indafoto.hu/camell 2017.08.01. 09:33:47

Van még jó néhány... Ha már a Gyűrűk ura, akkor a témában szerintem kihagyhatatlan a Blind Guardian Majesty című dala. Igazi német heavy metál... Aztán meg lehet említeni az Iron Maidentől a Lord of the Flies-t is, ami a banda legsötétebb korszakában született, egy nem túl magas kvalitású énekessel, de egy abszolút jó nóta

makinen 2017.08.07. 13:52:56

Szinte biztosra vettem, hogy benne lesz az ötben... de nem.
Mike Oldfield: The Songs of Distant Earth (A távoli Föld dalai) című albuma, amelyet Arthur C. Clarke azonos című regénye ihletett. Megrázó és furcsa élmény lesz azok számára, akiknek Oldfield egyenlő a "Moonlight Shadow"-val...
vimeo.com/124810448

Trombitás Réka 2017.09.27. 11:08:28

@makinen: Köszi, hogy megosztottad, magamtól szerintem sosem találtam volna rá.

Trombitás Réka 2017.09.27. 11:20:20

@camell: Igen, a Guardian egyik kedvenc témája a Gyűrűk Ura, nehéz is lett volna egy dalt kiválasztani tőlük. :)
Iron Maidenék is szeretnek az irodalomból meríteni, ott van még a To Tame a Land (Dűne), vagy a Murders in the Rue Morgue (Poe), csak hogy kettőt említsek még.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása