Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

A MISKOLCI TÁLTOS

Tényleg az. Nemcsak azért, mert az István, a király iskolába megy című tehetségkutatón táltosként debütált. Nemcsak azért, mert foggal született. Hanem mert táltosként, üstökösként jelenik meg a színház és az énekes-előadók egén. Csárdáskirálynőt is énekelt már, fellépett a Miskolci Nemzeti Színházban, valamint szerepelt az Operettszínház Isten pénze című előadásában is. Sőt, a tengerentúlt és meghódította: filmszerepéért kapott Amerika- szerte díjakat és elismeréseket. És ez még csak a kezdetek kezdete, hiszen csupán nyolc éves az aranytorkú pacsirta. Balla Riana Emmával beszélgettünk. Felnőttesen, komoly dolgokról.

dsc_7802.JPG

Miért szereted a színpadot? Miért szeretsz sok ember előtt fellépni?

Szeretek érzéseket kifejezni, és szeretem azt, hogy a közönségtől egyből kapok visszajelzést, hogy tetszik-e nekik, amit csinálok, vagy nem. Feltöltenek energiával.

Akkor is, ha csak pár ember hallgat téged, nem egy több száz fős nézőtér?

Ha anyukám előtt állok, nyilván más érzés, mert őt ismerem. De ha három idegen ember előtt lépek fel, akkor már ugyanolyan lenne, mintha száz idegen ember nézne engem.

A szöveggel vagy a dallamvilággal tudod jobban kifejezni az érzéseid?

Mindkettővel, hiszen vanna prózai és énekes szerepeim is. Mindkettőt nagyon szeretem! Persze, a dallammal jobban sodródom. A lényeg, hogy át kell érezni a dalt ahhoz, hogy veled együtt a közönség is átérezze. Hogy szinte csakis a dal adta gondolatok és érzelmek legyenek benned! Ettől is lesz jó a darab.

Szóló vagy inkább duett?

Duettben figyelni kell a másikra, prózában és dalban egyaránt. Éneklésnél érezni kell, mikor teszi le a partner a hangsúlyt a szólama végén, prózánál pedig meg kell jegyezni a végszót. Szólóban nyilván  csak magamra figyelek.

Miket szeretsz énekelni?

Rockoperákat! Meg operetteket. Vikidál Gyula szerintem nagyon jól énekli Koppány dalát. Meg Sarolt dala is szép. Ez a két kedvencem az István, a király-ból.

dsc_7692.JPG

Mit szeretsz még a színházban?

Nagyon szeretek barátokat szerezni, és tök jó, amikor az előadás és a próba után, a színpad mögött összejön a csapat!. Nagyon furcsa, hogy a darabban én nem Riana vagyok, hanem egy lányka, akit Dorothynak hívnak- most csak mondtam egy példát -, és ott van mellettem egy színész, akit amúgy Máténak hívnak, és a barátom, de a darabban valaki teljesen mást játszik. Viszont amikor kimegyünk a színfalak mögé, akkor már beszélgetünk és csokizunk – mert a színházban büfé is van (nevet)!

Furcsát kérdezek: amikor kimész a büfébe, előfordul az, hogy még Dorothynak érzed magad, semmint Rianának?

Nem, ezt teljesen ki tudom kapcsolni. Akkor én ott már ugyanúgy Riana vagyok.. Átesem egyik szerepből a másikba. De gondolom, ezt más is ki tudja

Ezen majd vitatkozhatunk később, mindenesetre profi vagy, le a kalappal! Mi a helyzet a filmmel? A kamera esetében is létrejöhet olyan kölcsönös áramlás, mint amiről beszéltél a színpad kapcsán?

A stáb olyan, mintha a közönségem lenne. Itt szerencsésebb a helyzet, mert kamerával fel lehet venni többször a jelenetet, de a színpadi közönségem előtt nem lehet újrajátszani, ha valamit elrontok.

Színpad vagy film?

Inkább film.

Miért?

Jobban szeretem a stábot, meg azt, hogy vesz egy kamera. Meg a tévét többen is látják, mint a színházat, mert tévéje szinte mindenkinek van a mai világban. Színházba viszont nem jár mindenki. Úgy érzem, a filmnél jobban megbecsülnek, mint a színházban.

Ezen mit értesz?

Ha a filmrendező leszid, azt azért teszi, hogy én is és a film is jobb legyen.

(Ekkor édesanyja, Balla-Daragó Laura helyesbít: Azt hiszem, tudom, mire gondol: A színházban egy volt a sok közül, ugyanakkor a filmforgatásokon úgy kezelték, mint egy híres színészt.)

Igen, a filmnél minden kívánságomat lesték!

Milyen érzés neves, amerikai díjakat kapni?

Nagyon jó, de egyben furcsa, hogy olyan díjat kaptam nyolc évesen, amelyet lehet, más színésznő csak harminc évesen kap meg. De azért örülök neki!

Barátaid mit szólnak a nagy sikereidhez?

Mindig örülnek, és gratulálnak nekem. Ők elválasztják magukban a barát-Rianát és a színésznő-Rianát, hívnak játszani, beszélgetni. Nekik csak simán Balla Ria vagyok.

Mennyi időt gyakorolsz naponta?

Ha kapok egy szerepet, nem szoktam rágörcsölni. Ha rágörcsölök, sosem megy úgy, ahogyan alapból menne. Mivel gyorsabban tanulok, nem gyakorlom halálra magamat éneklős szerepeknél se. Ha viszont tanulok, akkor nem engedem, hogy elkalandozzon a figyelmem. Akkor tanulok.

dsc_7779.JPG

Maximalista vagy? Szeretsz jól teljesíteni?

Melyik gyerek nem szeret (nevet)?!

Gondolom, a jövőben énekes színész szeretnél majd lenni.

Igen, ezt eltaláltad!

Van kedvenc színházad? Vagy hely, ahol szívesen lennél színész?

Én távolra tervezek: Amerikába. De amúgy nagyon szeretnék bekerülni a Thália Színházba, mert ott játszik a kedvenc színészem.

Azaz?

Szabó Győző művész úr!

Miért szereted őt?

Nagyon jól átéli a szerepeket. Meg ahogyan elváltoztatja a hangját!

Van kedvenc színésznőd?

Bordás Barbara, aki a Csárdáskirálynőben is szerepelt, gyönyörűen énekelte Szilvia belépőjét. Amúgy az előző kérdéshez visszatérve: ha tudnád, mennyi álmom van…

Éppen ezekre vagyok kíváncsi!

Szeretnék az Alpokba menni, ahol majd egy emeletes házat veszek. A szép hegyeknél laknék! Ott nyitnék egy színházat és egy cukrászdát is, ami egyben étterem: Mozart Terápia Étterem. Persze, az éttermet Budapesten nyitnám, és az Alpokból irányítanám.

Tehát a színészet mellett gazdasági vonalon is elindulsz: lesz házad, színházad, éttermed. Kik mennének ott fent a hegyekben a színházadba?

A házam a falulakók mellett lenne, és amellett lenne közvetlenül a színház. Ha a hegyen lenne az épület, senki nem gyalogolna fel, hogy előadást nézzen! Amúgy nyilván szeretnék még filmet is rendezni!

Milyen filmet?

Csomó történetet kitaláltam már! Van horrorsztorim, meg vegyes műfajúak is. Van drámai és vígjátékos történetem is, kettő az egyben. Már el kezdtem írni, az a címe, hogy A gonosz szeretete. Vannak benne misztikus-vicces jelenetek is. Felolvastam már a szereplőknek, és mindenki majd’ megszakadt a röhögéstől! De nem árulok el több részletet, nem szeretnék spoilerezni!

Akkor az sem kizárt, hogy író is lesz belőled…

Elmondom, mi szeretnék lenni: jótékonysági alapítvány vezetője, ami a hajléktalanokon segít. Lesz hajléktalanszállóm is, itt, Budapesten, ahova bárki jöhet. Ingyen szállást kapnak, egy szobában tizenkét ágy lesz, hetente cserélünk huzatot. A Mozart Terápia Éttermemből fognak majd ínyencfogásokat szállítani a szállásra.

Aztán pedig elviszed őket az alpesi színházadba!

Igen, nagyon kultúremberek lesznek majd a hajléktalanjaim!

Utóirat:

Riana szülei mindent megtesznek tehetséges lányuk támogatása érdekében. Utaznak keresztül-kasul, viszik Rianát egyik helyről a másikra próbára, ott vannak mellette és vele mindig. Ám ezek az erőfeszítések nem mindig elegendők ahhoz, hogy egy tehetséges gyerek előrébb jusson a művészvilág rögös útján. A Balla családot jelenleg a TÉRA Alapítvány támogatja, ám további szponzorokra is szükségük van a megszaporodott itthoni és amerikai fellépésekhez. Ha Te, kedves Olvasó, tudsz valamilyen támogató lehetőségről, esetleg valahogyan valamennyivel tudod támogatni Rianát és családját, ne habozz segíteni nekik! Hiszen olvasni jó, jót tenni jó, a kettőt összekötni meg a legjobb dolog a világon!

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr5416079422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása