Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Futás az igaz életért
Trainingspot Társulat - 4x100

Négy lány, egy cél: kijutni az olimpiára. A Trainingspot Társulat 4x100 előadása felemeli a csapatsport függönyét, és betekintést enged az emberi kapcsolatok igazi természetébe, oda, ahol nincs már több titok, csak az emberi lélek nyers valósága.

untitled-124.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A történet négy lányról szól, aki ki akar jutni az olimpiára, edzőjük és gyúrójuk támogatásával. A felkészülés és a verseny során szépen lassan kibontakozik az elsőre egyértelmű kapcsolati rendszer mögötti valós viszonyulás, amely az egész előadás témáját adja. 

untitled-16.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A 4x100 alapvetően klasszikus színházi előadás, ami néhány alternatív jelenettel lett megtarkítva. Olykor áttörik a negyedik falat, hallhatóak elvontabb zenei aláfestések, sőt az első felvonás végén egy speciális mozgásos jelenet is segít a mélyítésben. Ezek azonban nem megbontják, hanem még inkább megerősítik azt, amiről a 4x100 igazán szól. De mi is az igazi témája a 4x100-nak?

Az egyik szereplő szavaival élve:

mi kell a lélekhez, és a közös akarathoz? Szív kell!

Bár egy csapatban játszanak, és mindent beleadnak a futók, még is olyan titkok és sérelmek húzódnak meg a felszín alatt, amelyek feloldása nélkül nem valósulhat meg a karakterek célja: a teljes összhang és a maximális teljesítmény.

untitled-5.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

Ez a darab a közösséget állítja szembe az individum minden igényével és hányattatásával.

Amikor a színpadon elérkezik a katarzis, megjelenik a kérdés, hogy elérhető-e egyáltalán az összhang hazugságok és titkok nélkül. Emberségünk velejárója vajon ez, vagy gyarlóságunkért felelősséggel is tartozunk? 

untitled-20.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

Remek érzékkel lett kisulyózva az egyes karakterek előtérbe hozatala, mindenkiből ott és akkor és annyit kapunk amennyit kell. Ráadásként bár mindegyikük egyéniség, mégsem lettek a karakterek eltúlzott karikatúrák. Boros Ádám Dali nevű nárcisztikus és egyben filozófikus karaktere a darab végén csúcsodik ki, amikor lerészegedve kimondja azokat a súlyokat, amik végigkisérik az egész csapatot.  Gyönyörű pillanat amikor bekövetkezik ez az igazi katarzis, és végignézzük, ahogy a többiek lekezelik, elfordulnak tőle, sőt szinte kinevetik: remek megjelenítése annak a jelenségnek, amikor

bár ismerjük a problémáink, mégis letagadjuk őket, elfordulunk tőlük. 

untitled-18.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

Manyasz Erika karakterével nem csak edzőként hanem anyaként is jelen van a színpadon. Kivételes jelenet volt a monológja, amikor a futás és a verseny iránti elhivatottságról beszélt. A futók markáns karakterei, akiket Buzási Fanni, Jobbágy Kata, Magasi Dalma és Nagy Emese elevenítenek meg, remekül keltik (hol a karaktereknek - hol a nézőknek) az egység létezését, repedezését és végül megingását.

A kémia működik, sőt, merik ezt a kémiát felkavarni, ha a cselekmény úgy kívánja.

Csodálatos volt látni, ahogy négyen, együtt a színpad boncasztalára dobják az emberi halandóságót, majd szépen apránként darabokra szedik, hogy a végén szembenézzenek a nézőkkel együtt az ember valódi, meztelen valóságával.

untitled-76.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

A súlyzó alakú színpad remekül szolgálja ki a darabot, a színpad két végén felváltva játszó jelenetek remek dinamikát hoznak be a térbe.

Ráadásul a darab második felére átrendezik az ülésrendet frontálisra, ezzel egy klasszikus intim viszonyt kialakítva. A jelmezek és a kellékek kimértek, nem viszik el a figyelmet a lényegről.

untitled-35.jpg

Fotó: Mészáros Zoltán

Egressy Zoltán írta a darabot, amit Boda Tibor rendező igazán remek érzékkel vitt színpadra. Dekára ki lettek mérve a dramaturgiai elemek, és olyan kérdéseket boncolgat a sport látócsővén át amelyeket mindannyian ismerünk.

Részletek:

Előadások

Facebook események

Trainingspot Társulat

Facebook oldal

 


Trainingspot Társulat - 4x100


Színészek:
Boros Ádám, Buzási Fanni, Jobbágy Kata, Magasi Dalma, Manyasz Erika, Nagy Emese


Rendezőasszisztens:
Boznánszky Anna


Rendező:
Boda Tibor

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr2515173230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása