Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

A magyar alvilág egy véres, humortalan, hardcore Rejtő-regény
Dezső András - Maffiózok

maffiozok-mackonadragban-dezso-andras-interju-1200x628.png

- Pénzt vagy életet?
- Életet!
A revolveres merénylő ettől a választól úgy megijedt, hogy visszahőkölt. A számtalanszor elhangzott támadó felszólításra, amióta a világ világ, először hangzott el a fenti válasz. A rabló lövésre kész pisztolya megrezdült a kezében, és egyszerűen nem tudta, hogy mit tegyen. A megtámadott egyén két karját nyugodtan felemelte, mint akit nem érdekel, hogy mi lesz.
Ez volt lefolyását és befejezését tekintve minden idők legkülönösebb és legszomorúbb bűnügyi komédiája. Színhely: San Francisco, Oakland. Írta: az élet.

Hat golyót eresztett Kusterbe. A zsaru, akinek már csak egy éve volt hátra a nyugdíjazásig, a testét ért lövésektől összerogyott. Arra viszont Markó sem számított, hogy az egykor tengerészgyalogosként is szolgáló nyomozó a földön haldokolva, utolsó erejét összeszedve is képes volt tökéletesen célozni. Háromszor lőtt, az egyk lövedék Markó fején ment át. A magyar gengszter hatalmas, izmos teste zsákként dőlt el az étterem ajtaja előtt. A drogoktól már erősen leépült harminchét éves bűnöző 1990. október 9-én este, a Hungarian Hilltop étterem padlóján halt meg. Ott, ahol Los Angeles legjobb gulyáslevesét lehetett kapni, több tízezer kilométerre Budapesttől.

Ez a két idézet elsőre nem csak hogy egy világból, egy alvilágból valónak tűnk, nem csak stílusában és hangvételében egyezik meg, de könnyen tűnhet az egyik a másik folytatásának, mintha csak egy regény egymás után következő bekezdéseit olvasnánk. Pedig valójában óriási különbségek vannak. Az első néhány sor Rejtő Jenő Megkerült cirkáló című regényéből származik, és a maga brutális témája ellenére érezni benne a humort, és az abszurditást, egyszersmint azt is, hogy nem valós eseményekről van szó. A második jelenet viszont nagyon is a valóságon alapszik, csakúgy, mint Dezső András új könyvének, a Maffiózók mackónadrágban című kötetnek az összes többi fejezete. Itt szó sincs humorról, abszurditásról, kegyetlenségről és brutális célszerűségről annál inkább. A könyv legnagyobb ereje azonban nem ezekben rejlik, hanem abban, hogy mindez a megírt valóság a mi múltunknak, Magyarország múltjának egy eddig soha össze nem foglalt, át nem tekintett, zavarosan sötét szelete: a magyar szervezett bűnözés krónikája, a kezdetektől hajszál híján napjainkig.

dezso_andras_1900web.jpg

Dezső András az Index újságírója. 42 éves, nős, két gyermeke van. Kétszer nyerte el a legjobb oknyomozó újságíróknak járó Göbölyös Soma-díjat, ezen kívül az Európai Sajtódíjra is jelölték. Rendszeresen publikál az alvilágot, titkosszolgálatokat érintő témákban. Több tényfeltáró írását a nemzetközi sajtóban is szemlézték.  

Kép: www.azeletmegminden.hu

Az Index újságírójának új, a 21. század kiadónál megjelent könyve a hetvenes évektől a kétezertizes évekig tart. Öt nagy fejezetben járja körül a magyar szervezettbűnözést, bemutatva annak minden megismerhető részletét. A megismerhetőt sok esetben szó szerint érdemes venni, ugyanis a háttérbeszélgetések és mélyinterjúk mellett számos olyan ügyészségi jegyzőkönyv, kihallgatás, lehallgatott telefonbeszélgetés és egyéb hivatalos dokumentum anyagába is belenézhetünk, amit a rendőrség vagy a szolgálatok annak idején titkosítottak ugyan, de a titkosítás mára lejárt, vagy feloldásra került. Ezekhez az adatokhoz csupán a történeti levéltárba kellett besétálni. Ez azonban egyáltalán nem lebecsülendő, sőt, jórészt az ezekben a dokumentumokban található tényeknek, összefüggéseknek és párhuzamoknak köszönhető, hogy a könyv ilyen tiszta optikán keresztül mutat bepillantás ebbe a világba.

Ezen adalékok segítségével Dezsőnek sikerült a poros akták sokszor lényegtelennek tűnő tényhalmazából egy poszt-rejtői bűnügyi regényt, vagy inkább regényfolyamot alkotnia, teljes jellemrajzokkal, karakterfejlődésekkel, motivációkkal, komplett életutakkal telepakolva.

A tolvajnyelvből és a gúnynevekből is bőven kapunk, ahogy Rejtő bemutat minket Piszkos Frednek, a Töröknek Szultánnak és Senki Alfonznak, úgy Dezsőnél felbukkan a Négy Páncélos, a Mókus Őrs, a Fogász, Menyét vagy épp Cinóber. Az meg már csak a hab a tortán, hogy Csülök gúnynevű bűnöző például itt is, ott is jelen van.

Dezső András a Klasszik Rádió Literatúra című műsorában mesélt a könyvéről

A hetvenes években megszülető, sokszor zöldfülű betörőbandák ténykedéséről szóló történeteket persze könnyű távol érezni magunktól, és úgy teknteni ezekre az epizódokra, mint egy letűnt kor talán meg se történt eseményeire. Azonban ahogy haladunk előre a történetben, - mert egy lineáris, egész történetet kapunk - úgy jelennek meg az ismerős nevek, és azok a sztorik, amelyek foszlányait már mind olvastuk az újságokban vagy láttunk a híradókban. Így jutunk el lassan azokhoz a történetekhez, amik annak idején egy egész országot tartottak izgalomban vagy inkább rettegésben, így érkezünk meg például a kilencvenes évek végén bűnbandák csataterévé váló Budapestre, ahol mindennaposak voltak a robbantások, a lövöldözések, a nyílt utcai kivégzések. Így találkozunk Prisztás József, Fenyő János, Ksbandi vagy Boros Tamás nevével. Így bukkan fel Jozef Rohac, a Conti Car, és az Aranykéz utca. És így érkezünk meg a kétségtelenül leghangsúlyosabb, legtöbb alvilági szálat megmozgató bizniszhez, a magyar szervezettbűnözés egykori Eldorádojához, az olajozáshoz. A kilencvenes évek végének, sőt a kétezres évek elejének sajtójában is kismillió hír kapcsolódott ehhez az egyszerű, mégis soksok milliárdot megmozgató és emberéletet kioltó üzlethez.

69858436_429029394382504_4065527321254166528_n.jpg

Fotó: Szőke Dániel

Ezek a hírek, mint egy aprólékos puzzle darabkái, mind helyrekerülnek a könyvben, megrajzolva a maffia egymással szemben álló érdekcsoportjait, legelvetelmültebb karaktereit, leghidegvérűbb és legforrófejűbb szereplőit is.

A könyv talán legrészletesebb, legplasztikusabban kidolgozott jellemrajza a Menyét álnéven ismert, olajbiznisszel a csúcsra jutó maffiózóhoz kapcsolódik, akinek a neve manapság is felbukkan a hírekben, és akivel meg is érkezünk a jelenbe.

Ő P. Tamás. P. pályaképén, a nyolcvanas évek elejétől napjainkig végigtekintve egészen hátborzongató archetipusát láthatjuk a kicsiben induló, de idővel emberek erzei és sokmilliárd forint felett uralkodó bűnözőnek, aki a telefonfülkék kirámolásától odáig jut, hogy bármelyik riválisára képes katonai gépfegyverekkel és pokolgépekkel dolgozó bérgyilkost küldeni. Bár P. ügyében még az elmúlt hónapok is hoztak új fejleményt, bűnözői karrierjének alighanem vége. Jelenleg börtönben van, és ezzel a lezárással igen szerencsésnek mondhatja magát, sok társa - többek között pont miatta - már nem élhette meg a bírósági tárgyalást.

A magyar alvilág történetének természetesen nem lehet megírni a végét, ahogy az is természetes, hogy mindig lesznek homályos foltok, kitakart nevek, és csak sejthető személyazonosságok. Az azonban biztos, hogy ennek a világnak a beható megismeréséért kevesen tettek annyit, mint Dezső András, és az általa összefűzött magyar maffia-almanach, amely abszurd humort nem,vért, robbanóanyagot és árulást viszont bőven tartalmaz.

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr2815038300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2019.09.10. 10:50:22

Ha már olajozás és maffia; Pintér Sanya is szerepel a könyvben?

GöTi 2019.09.10. 13:35:08

Na és a ...

- Postabank?

- fekete pártpénzek?

- korrupt bírók?

- cukor ÁFA bulik?

- semmiből jött tanulatlanok:
= Ogy képviselők ("vak komondor" és Mari néni nyócosztállyal, diploma nélküli,
éretteségiből visszamaradt tökfejek)
= gázszerelő, és a román-magyar hell migráncsok, akik az EU adófizetők milliárd
forintjait kapják magánvagyonuk részévé?

CSOKKI MÁLNA 2019.09.10. 15:24:00

@Első mohikán: Kisfiúk mind a posztszoci privatzátorokhoz képest..A cseheknél legalább a politikába nem térhettek vissza..

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása