Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Mi is zenéltünk Bowie-val! - 6 magyar zenész külföldi sikerekkel
Hangsáv

tinmac.jpg

A történelem viharai a szélrózsa minden irányába, de főleg nyugatra sodorták honfitársainkat, akik láthatóan megállták a helyüket, hiszen mindenkinek van kint rokona, ismer magyar hírességet, és tudjuk, hogy még Jézus is magyar volt... Megint igaz a mondás, hogy minden rosszban van valami jó, ugyanis -néhány kivételtől eltekintve- itthon biztosan nem értek volna el ekkora sikereket, amiket így önkényesen a magunkénak is érezhetünk származási alapon.

Halljuk hát a zenében jeleskedő magyarokat odaátról!

1. Hunt és Tony Sales

A testvérek nagyapja 1894-ben emigrált az Egyesült Államokba Magyarországról. Az új városban egyetlen zsidó családként kereskedéssel foglalkoztak. A népszerű tévés személyiséggé vált édesapjuk még viccelődött is azzal, hogy a helyi Ku Klux Klan tagok náluk vásárolták a palástjuk alapanyagát.
A fiúk Todd Rundgren, Iggy Pop és David Bowie Tin Machine nevű zenekarában is játszottak. Hunt a dobokat, Tony pedig a basszusgitárt bűvöli, bár a Tin Machine 1992-ben feloszlott, amikor Bowie visszatért a szólókarrieréhez. Kicsit sajnálom ezt a döntést, mert igazán jó dalokat alkottak együtt.

2. Suzi Quatro

Édesapja olasz, anyja magyar volt, és nem meglepő módon ő is az Egyesült Államokban született. Igazi népszerűséget eleinte mégis „csak” Európában és Ausztráliában szerzett. Őt tarják számon az első igazán sikeres női basszusgitárosként a rockzene történetében, de a zongora, a dobok, vagy a gitár használatától sem jön zavarba, és a hangja is fantasztikus! A Pleasure Seekers, majd Cradle nevű zenekarában nővéreivel játszott együtt, de bátyja és apja is zenész, ráadásul férjet is a zeneiparból választott.

3. Dave „The Snake” Sabo

1964. szeptember 16-án született New Jersey-ben, félig magyar, félig lengyel apától. Elmondása szerint magyar felmenői között sok művészt jegyeznek.
Először gyerekkori barátja, történetesen Jon Bon Jovi zenekarában játszott, majd Rachel Bolan-nel megalapították a Skid Row-t. Kezdeti sikereikre az emblematikus frontember, Sebastian Bach rátett egy lapáttal, ugyanis botrányos megmozdulásaival, és a hosszú szőke hajával a toplisták élére emelte őket. A ’90-es években feltörekvő grunge hatására hullottak a fejek a heavy metal színterén, 1996-ban a Skid Row-t is utolérte a vég, azonban pár évvel később Sabo és Bolan újjáélesztette a zenekart, immáron Johnny Solinger énekessel, bár azóta alig hallani róluk.

4. Buday Tamás

Buday Tamás, a.k.a. Satamás 2013-ban csatlakozott a lélekszaggatóan sebes svéd black/thrash-ben utazó Nifelheim-hez, így egyelőre a legutóbbi, 2014-es Satanatas EP-n hallhatjuk a gitárjátékát. Buday eredetileg a Tormentor tagja volt, a The 7th Day Of The Doom demón még őt hallhatjuk gitározni, nem sokkal később, még a feloszlás előtt azonban távozott. A hányattatott sorsú Anno Domini lemez 30 éves jubileuma alkalmából 2017-ben újra összeállt az eredeti felállás, és azóta is koncerteznek. 

 

5. Csihar Attila

Csihar a Tormentorral szerzett hírnevet magának; a barátokon és rajongókon keresztül cserélgetéssel terjedő kazetták még a norvég Mayhem és a Darkthrone figyelmét is felkeltették. Később meghívást kapott a Mayhem gitárosától, amit érthető okokból elfogadott, így számos lemezen és koncerten énekel azóta is. Többek között az első nagylemezen, a De Mysteriis Dom Sathanas-on, ami az egyik, ha nem a legmeghatározóbb black metal lemez valaha.
Több zenekarban és stílusban is hallhatjuk dörgedelmes áriáit, mint például a már említett Mayhem, a drone/doom Sunn O))), a Burial Chamber Trio, a Gravetemple, és a Sinsaenum Frédéric Leclercq (Dragonforce, ex-Machine Head, ex-Sabaton), és Joey Jordison (ex- Rob Zombie, ex- Korn, ex- Slipknot) tagokkal.

 

 

Neked ki a kedvenc magyar származású zenészed? Írd meg nekünk kommentben!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr2114221825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

top_secret 2018.09.08. 21:01:46

Szabó Gábor. Santana barátja, a 60-as, 70-es években a világ legjobb gitárosai között jegyezte a Down Beat. Szinte minden jelentős jazz zenésszel játszott.

Itten lehet olvasni róla ezt-azt: hu.wikipedia.org/wiki/Szab%C3%B3_G%C3%A1bor_(zen%C3%A9sz)

Itten meg látni, hallani is lehet: www.youtube.com/watch?v=NpFvBAtkXas&t=49s

driopios 2018.09.08. 21:01:49

Hát, aki 1894-ben hagyta el az országot az nem tudom mennyire lehet még magyar. Persze, mi mindig nagyok voltunk abban, hogy magyar felmenőket keressünk sikeres emberekben és aztán veregessük kicsit a saját vállunkat azután. Így lettünk VB másodikak is az idén.

vg123 2018.09.08. 21:01:51

Hány generációig számít magyarnak?
Fogadjunk, hogy 500 évre visszamenő felmenőkkel lenne még!
Michael Jackson ük-ükapja esetleg mátészalkai volt és Orbánnak hívhatták?
De az ős Afrikába emigrált, onnan a rokonság. J. Washingtonnak hála Jackson közelebbi ősei már szabad emberek voltak.
Szóval a viccet félretéve, ha Magyarország közelében született, akkor lehet magyar (feltéve, hogy Orbán hívő) és lehetünk büszkék rà. Aki Amerikában születet, az nagyon más kúltúrkört kapott. Semmi diktatúra vagy nemzeti mutyi? Ah, az nem ugyanaz!
A nóbeldíjasaink nagy része se itthon lett nagy ember. Magyarország igyekszik eltiporni a tehetséget. Szürke! Ez a mi szinünk. Ahova mondják, oda az x-et!

Wing Angell 2018.09.08. 21:01:58

Báthory Zoltán - Five Finger Death Punch
Flea - Red Hot Chili Peppers
Gene Simmons - Kiss

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása