Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

,,Van valami ősi rituális jellege egy ilyen élőzenés közösségi élménynek" - Interjú Trombitás Rékával
Kultúr Krimó 2. Szülinapi interjúsorozat

facebook_1.png

Idén 2 éves lett a Kultúr Krimó, és ezen alkalomból egy interjúsorozattal kedveskedünk nektek a héten. Az alanyok ezúttal mi vagyunk, maga a Krimó szerkesztősége! Kalandozzatok velünk a kulisszatitkok szövevényes ösvényein, és tekintsetek bepillantást a bloggerek izgalmas életébe!

Trombitás Réka a Hangsáv rovat írója. Hónapról-hónapra tematikus zenei összeállításokkal jelentkezik. Számos zenei területen otthon van! Legyen szó bluesról, rockról, metálról szinte mindig van egy tuti tippe, hogy mit kell meghallgatnod!

...hogyan is kerültél a Kultúr Krimóba?

Zolival évek óta jó viszonyt ápolok, tanúja voltam a blogos szárnybontogatásainak, ő pedig jól tudta, hogy a zene fontos nekem. Amikor pedig a Hangsávot indította, rákérdezett, hogy csinálnám-e, a választ pedig már tudjátok.

reka.png

Trombitás Réka

Hogyan állnak össze a zenei listák? Mi alapján választod ki őket?

Mindig egy adott téma köré gyűjtöm a dalokat, de elég spontán, hogy éppen mi kerül terítékre. Folyamatosan gyűjtöm az ihletet innen-onnan, és csak olyan zenéket ajánlok, amit én is szívesen hallgatok.

Melyik bemutatott zene volt rád a legnagyobb hatással?

A Green Manalishi már évek óta nagy kedvencem. Először a Judas Priest feldolgozást hallottam, azonnal beleszerettem, aztán rátaláltam az eredetire, és egy nagyon rossz minőségű régi videóra, amin a Pantera játssza Kerry Kinggel (Slayer) egy próbán- ezt gyakran megnézem, mert nagyon tetszik a hangulata.

Mit jelent számodra a zene?

Nehéz megfogalmazni…nekem az érzések és gondolatok játékában segít, elzár a külvilágtól, ha úgy akarom. Máskor pedig pont ennek az ellenkezőjét teszi: sok embert ismertem meg, és barátokat szereztem a közös zenei érdeklődés révén, koncerteken, és fórumokon egyaránt.

Tudom, hogy szereted a metált. Az emberek nagy többsége idegenkedik a műfajtól, talán a nehéz megközelíthetősége miatt. Mit ajánlasz azoknak, akik meg akarnak ismerkedni a műfajjal?

Attól függ, melyik alfajáról beszélünk. Szerintem a nyitottság a kulcsszó, hogy merjünk kalandozni a stílusok között, merjünk sokfélét hallgatni. Aki fogékony rá, megtalálja a zsánerét, legyen az melodic folk metal, vagy vegetáriánus progresszív grindcore

hangsavfeher.jpg

Réka által vezetett rovat logója

Mit gondolsz, mitől lesz igazán jó egy élő koncert? 

Amikor közben elhagyod valahol az egód, megszűnsz egyénként létezni. Azt érzed, amit a zenészek, mert mindenki azt érzi. Van valami ősi rituális jellege egy ilyen élőzenés közösségi élménynek, ami ugyanúgy hat a nyugati emberre, mint a törzsi népekre, akik a tűz körül táncolnak sámándobok ritmusára.

Sokszor kiadják a koncert felvételeket is a stúdió albumok mellett. Mit gondolsz ezekről?

Jó dolog, mert egyik koncert sem egyforma. Improvizál a gitáros, egyedi pirotechnikát vetnek be, valaki leesik a színpadról- mindig akad valami érdekes. Kedvcsinálónak sem utolsó, gyakran irigykedve nézem a felvételen lévők extázisát, ott akarok lenni.

Ki a kedvenc magyar előadód, bandád?

A ’70-es,’80-as évek lázadó rockerei gyermekkorom kedvencei; és a hazai underground színtéren is olyan zenekarok mozognak, akiket nagyon szeretek, és tervezem, hogy megmutatom néhányukat a Hangsávban.

...és a külföldi?

Néhány kivétellel a rock és heavy metal valamennyi ágáról tudnék kedvenceket említeni, a legtöbbet talán a NWOBHM és thrash szcénából, de kedvenc blues, punk, és indie zenészeim is vannak, ráadásul a technót is szeretem. 

Sok magyar banda énekel angol nyelven. Mit gondolsz erről?

Szép magyar nyelvünk gazdag szókincse árnyaltabb és változatosabb kifejezésmódot enged a szövegírónak, de ha külföld felé is nyitni akar, jobb döntés angolul is írni. Másfelől, ez ma már nem jelent elfordulást az itthoni közönségtől, hiszen itt is egyre többen beszélik a nyelvet.

Mi pörög mostanság állandóan a fülesedben? 

A telefonomon most zömmel Electric Wizard, Paul Cary, és Taake dalok vannak, valamint pszichedelikus rock, old school gothic rock és stoner doom metal számokat keresek szabadidőmben.

fb0.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr2912868808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása