Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Kultúr Atlasz - Farkas Gábor Viking - TaiChi oktató
II. Évad 5. rész

Legújabb 12 részes interjúsorozatunk során hónapról hónapra olyan emberekkel fogunk elbeszélgetni, akik a kultúra, az alkotás, és az önkifejezés legkülönbözőbb pontjain állnak. Célunk, hogy más-más szemszögekből megismerjünk olyan látótereket, önkifejezési eszközöket, vagy gondolkodásmódokat, amelyek értékteremtőek. A második évadban oktatókkal, mesterekkel, tanítókkal beszélgettünk, akik a korábbi évek során megszerzett tudás átadására, a jövő generáció kiépítésével foglalkoznak.

A Kultúr Atlasz e-havi állomásán, Farkas Gábor Vikingel, TaiChi oktatóval, a SanBao Iskola vezetőjével beszéltünk. Mi ez a különös sportág, amelyet átjár a spiritualitás? Mit adhat az embernek, és milyen erők lakoznak benne? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ. 

Hogyan lesz valakiből Tai Chi oktató?

Az én Tai Chi történetem 27 évvel ezelőtt kezdődött. Akkoriban nagyon sok Bruce Lee filmet néztem, ami nagyon tetszett. Meg is akartam tanulni Kung Fuzni, de az akkori lakhelyemen, Dunaújvárosban csak Tai Chi volt. Először egy szórólapon találtam meg az edzés felhívását, de nem ragadott meg. Egy év múlva megint kezembe akadt a szórólap, és akkor megfogadtam, ha még egyszer megtalálom, akkor elmegyek az edzésre.

Később kezembe akadt harmadszorra, így elkezdtem Tai Chizni.

_mg_2938.jpg

Mit is takar a Tai Chi pontosan?

A Tai Chi szó szerinti jelentése: végső ököl. Ez arra utal, hogy főként puszta kézzel végezzük a gyakorlatokat, még a harci alkalmazásokban is. Természetesen vannak eszközös alkalmazások is.

Alapvetően mozgásművészetnek tartják a Tai Chit, hisz nagyon szép, összetett mozgása van. Amikor elkezdjük tanulni, akkor nagyon bonyolultnak tűnik, de utána fokozatosan egy csodavilág nyílik meg előttünk. Tanárként ezt a megismerési folyamatot végignézni mindig különösen nagy élmény.

A Tai Chiban hét lépést vagy célt különböztetünk meg: a Jing - Chi - Shen (ez a Három Kincs) átalakításának művészetétét, a yin-yang szétválasztásának és egyesítésének művészetét, a Tűz (Li) és Víz (Kan) szabályozásának művészetét, a Selyemszál tekercselésének művészetét, a Kis- és Nagy-Égikörök energia keringetésének művészetét,  a Nyolc Erő kifejlesztésének művészetét, valamint a Mozgásban végzett meditáció művészetét. Ezek mindegyikének kifejlesztéséhez nem csak elméletünk, hanem mindhez vannak gyakorlataink is.

_mg_3034.jpg

Mit jelent számodra a Tai Chi?

A Tai Chi számomra minden. Hobbi, életérzés, felfogás, gondolkodásmód, életvitel, életmód, tökéletes és harmonikus mozgás. Lehet szabályozni vele a testünket, az elménket, az érzéseinket, a gondolatainkat.

Hogyan hat ki az életedre ez a mozgásművészet?

Néha ugyanúgy ideges vagy zaklatott vagyok, mint bárki más, hisz ugyanolyan érzelmeim vannak, mint mindenkinek és lehetnek hasonló problémáim is. Viszont a gyakorlatok elvégzése közben és után, hihetetlen nyugalom és béke lesz úrrá rajtam. Átélhető a tökéletes egyensúly érzése. Cél, hogy ezt a gyakorlás után minél tovább fenn tudjuk tartani, és egy idő után, gyakorlás nélkül is létre tudjuk hozni.

Ez az életem minden területére kihat. A konfliktusokon nekem is kell dolgozni, de hamarabb átlendülök rajtuk. Természetesen a kapcsolataimban is felellhető a Tai Chiból fakadó nyugalom.

_mg_3017.jpg

Tudsz-e mesélni arról, hogy mióta tanítasz, és most hol oktatsz?

A tanáraim mellett kezdtem el még tanítani. 3 évvel azután, hogy elkezdtem Tai Chizni, már segédkeztem mellettük.  Ha valamelyik oktató nem tudott eljönni az edzésre, akkor megkértek, hogy helyettesítsem őket. Nagyon sok éven keresztül tartottam velük táborokat.

Igazából az elején nem akartam tanítani, csak a saját örömömre akartam gyakorolni. De a Tai Chi része a megosztás is. Megtanultam, ha segítek valakinek helyesen megcsinálni egy gyakorlatot, akkor ő is sokkal boldogabb lesz, ami számomra is sokkal többet ér.

Van egy saját iskolám, amit SanBaonak neveztem el, ami Három Kincset jelent.  Itt Tai Chit és Chi Kungot tanítok. A Fénymag Egyesület keretein belül végzem ezt a tevékenységet. Tanáraim, és sokan mások is, sokat ösztönöztek, hogy hozzak létre saját iskolát, ahol jobban ki tudok teljesedni. Itt a saját elképzeléseim dominálnak, természetesen a Mestereimtől tanultakhoz és a Tai Chi és a Chi kung hagyományaihoz szigorúan ragaszkodva.

_mg_3066.jpg

Tudnál részletesebben mesélni a Chi Kungról?

A Chi Kung lényegében egy mozgásos légző és meditációs gyakorlat. Alapvetően a Tai Chi és Chi Kung között a fő különbség a külső mozgásformában van. Kicsit rövidebbek a gyakorlatok, és talán könnyebb is őket megtanulni.

Én több féle Chi Kung gyakorlatot is tanítok. Van, amelyikkel keringetjük az életerőnket, van amelyikkel vissza tudjuk azt hozni, de mindegyikben meg lehet csinálni a gyűjtést és a keringetést is. Természetesen van olyan Chi Kung gyakorlat is, ami a harci képességeket fejleszti.

Nemrég megnézhettük egy órádat, ahol feltűnt, hogy nem végeztetek harcművészeti gyakorlatokat. Tudnál erről mesélni?

Természetesen lehet úgy gyakorolni, hogy a harcművészet is benne van. Lehet gyakorolni a mozdulatok alkalmazásait is, viszont minden tanárom, és én is azt mondom, hogy a verekedés és a bunyó hosszú távon nem kifizetődő. Ha valaki összetöri magát edzésen, egy kupán, akkor minimum hat hétig nem tud gyakorolni, vagy lehet, hogy soha többet nem tud megcsinálni egy formagyakorlatot, egy lótuszülést, vagy egy törökülést, ami viszont elengedhetetlen a meditációhoz.

A Tai Chiban és a Chi Kungban lévő gyakorlatok nagyon hosszú távra mutatnak, és nagyon sok lehetőséget adnak az élet minden területére, amiket nem akarok elveszíteni egy sérülés miatt.

Milyen kihívásokat találsz még ennyi év után is az oktatásban?

Mindig kihívást jelentenek az új, kezdő emberek edzése. Többször volt olyan tanítványom, aki reggel felébredt, eldöntötte, hogy ő most Tai Chizni akar, és este már az edzésen is volt. Kihívást jelent az is, amikor olyan ember érkezik, akinek semmilyen mozgáskultúrája nincs, mert korábban nem sportolt, nem végzett tudatos mozgást. Amikor az ilyen ember össze tudja koordinálni a mozgását, és képes megcsinálni az első gyakorlatot, az nagyon nagy élmény.

_mg_3095.jpg

Fotó: Ságodi Szabolcs

Mik a terveid a jövőre nézve?

Továbbra is szeretnék fejlődni a Tai Chi mozgásvilágában. Szeretném jobban elmélyíteni a gyakorlatokat, a mindennapi edzéseken keresztül, amiket magam is végzek. Fontos számomra, hogy továbbra is segítséget tudjak nyújtani azoknak az embereknek, akik a Tai Chin, vagy a Chi Kungon keresztül szeretnének változtatni az életükön. Jó volna egyszer majd külföldön is oktatni, de erről még semmi konkrét tervem nincs.

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr8112405759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nbnevtelen-3.png

Utolsó kommentek

youtubelogo.png

Partnereink:

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png18494-kerekdomb-fesztival.jpg

Blog ajánló:

 

 

22046773_1874939385856143_161284196468835608_n.png