Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Tropi-komédia
Vercors

A hiányzó láncszem emberszabású majom és ember között; Vercors regényében megtalálják a faj élő példányait. A kezdeti lelkesedést azonban egyhamar gondterheltség váltja fel; emberek ők vagy sem? Milyen jogok illetik meg őket? Az író nagyot markolt és nagyot fogott; nem csak az ember meghatározására adta a fejét, de megkérdőjelezett mindent, amit magunkról gondolunk.

img_3324_1.JPG

A történet középpontjában egy újságíró áll, aki csatlakozva egy expedícióhoz, elindul megkeresni a hiányzó láncszemet emberszabású majom és ember között. Elképedésükre nem csak maradványokat, hanem egy egész csoportnyi élő egyedet is találnak. Tropinak nevezik el őket, és igen gyorsan megbarátkoznak velük. A lények megdöbbentő módon hasonlítanak az emberre, de ugyanakkor számos tulajdonságukban a majmokra hajaznak.

Ahogy elmélyül az ismeretség, egyre többször merül fel bennük a kérdés... emberek vagy állatok-e a tropik?

Elsőként egy lelkészt kezd el gyötörni a probléma; megkeresztelje-e a tropikat? A későbbiek folyamán a kérdést már az egész világ tárgyalni kezdi; zoológusok, pszichológusok, gyárak és a kormány egy emberként nem tud a dolog felett dűlőre jutni. Ekkor az az ötletük támad, hogy megtermékenyítenek egy tropit emberi spermával; ha születik egy gyermek, akkor az azt jelenti, hogy egy fajba tartoznak. Sikerül is a tervük (sajnos meg kellett még toldani egy csavarral), így a problémát az angol bíróság elé viszik. Az esküdtszék tárt karokkal állt az ügy felett. Rájöttek, csak akkor tudnak dönteni a kérdésben ha létrehozzák az ember definícióját, hisz csak ezután lehet eldönteni kik tartoznak az emberekhez, és kik nem. 

img_3322.JPG

Ez a regény szemtelenül merész gondolatokat tár fel, igazán szórakoztató köntösben. Az ember önnön rendszerező elméje miatt, dűlőre kell jutnia saját hovatartozása felett. A jól kiépített jog és hitrendszer egycsapásra összedől, hisz önnön lényünket nem definiáltuk soha. 

A legjobb az egészben, hogy Vercors nem fél a szájcsövek között ugrálni. Egyaránt olvashatjuk a pap, a bíró, és az újságíró olykor egymás de sokszor önmaguk ellen feszülő gondolatait.

A Tropi-komédia könnyedén rámutat az emberiség egyik legsúlyosabb kérdésére: ...kik is vagyunk mi?

img_3332.JPG

A könyvet ajánlom mindenkinek, nagyszerű olvasmány, amiről órákat lehet aztán vitatkozni!

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr538843412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása