Kultúra, csak lazán!

Jumanji - Vár a dzsungel

Kritika

2018. január 15. - I Mészáros Zoltán I

A Jumanji - Vár a dzsungelnek minden esélye megvolt: tiszta lap, a menő név, és egy megtöltésre váró univerzum. De tudtak is ezzel kezdeni valamit?

636866-jumanji-dwayne.jpg

Tovább

Interjú Vogl Alexandrával, az Aranyecset rajzpályázat nyertesével

21106458_1680795798620099_6478555144680923597_n.jpg

2017-ben a Kultúr Krimó kihirdette az Aranyecset rajzpályázatot, ahová rengeteg fantasztikus alkotás érkezett be. Az első helyezett Vogl Alexandra lett, aki Ady Endre Héja-nász az avaron c. alkotását jelenítette meg egy egészen elképesztő képben. A vele készített interjúnkat olvashatjátok most!

18556873_731447963683176_1675448041662708463_o.jpg

Vogl Alexandra

Tovább

Easy - Egyszeregy

Tamara Webber

1.jpgJacquline a gimis szerelmét követve választ egyetemet feladva a vágyát, hogy egy zeneművészetin kössön ki. A pasi aztán hipp-hopp szakít vele, mondván most van itt az ideje, hogy kiélje magát, erre van az egyetem. Jacquline hirtelen egyedül marad, és az eddigi világa összeomlik. Közös barátaik a fiút választják, és bukásközelbe kerül közgazdaságtanból, mert a szakítás miatt kihagy egy ZH-t. Aztán egy buli után a lány a kocsija felé tart, hogy hazainduljon, amikor a parkolóban egy ismerős srác leteperi, és a kocsi ülésére gyűrve megpróbálja megerőszakolni. A bajból egy ismeretlen menti meg, aki jól helybenhagyja az erőszaktevőt, és biztonságban hazajuttatja Jacquline-t. Lucasként mutatkozik be, és onnantól a lány nem tud szabadulni a szép kék szempártól.

A közgázzal azonban meg kell birkóznia, hogy ne bukjon ki az egyetemről. A tanára meglepően megértő vele, és engedi javítani, ha igénybe veszi a korrepetálást, amit egy felsős srác tart. Jacquline nem tud eljárni, de Landon, a korrepetitor megengedi, hogy e-mailben kommunikálva készüljön fel az órákra. Az e-mailek a szakmaiság mellett kellemes flörtölésbe megy át, és Jacquline már nem tudja, mit várjon jobban – egy kedves e-mailt, vagy a randit Lucasszal. Végül pár csavar, egy önvédelem-tanfolyam elvégzése, sok-sok romantika, és talán minden jóra fordulhat...

Nehéz kérdéseket feszeget ez a regény. Az egyik – de nem a legfontosabb -, vajon megéri-e a gimis szerelmed miatt egyetemet választani? Csak azért, hogy közel legyél, hogy tartson a kapcsolat, feladod az álmaidat? Elképzelni sem tudom, hány tizenéves dönt a továbbtanulásról emiatt a szempont miatt. A másik – sokkal lényegesebb – kérdés a nemi erőszak. Ha aprócska szoknyát veszel meg tűsarkút, az már felhívás keringőre, és neked nincs is beleszólásod? Ha megtörténne, de elmenekülsz, maradj csendben? Ha nem vagy már szűz, nem is számít erőszaknak? Ha kissé ittasan felmész egy sráchoz, attól még van joga olyat tenni, amibe te nem egyezel bele? A könyv elején kételkedtem, mit keres ez a Tinivilágban (könyvtári könyv), de így a végére érve, azt hiszem, jogosan van itt, hiszen már (sajnos) beszélni kell erről is ebben a korosztályban.

Mindent összevetve ajánlom nem csak a tiniknek, mert a kellemes, pörgős stílus és a cuki romantika mellett tényleg valós helyzetekbe keveredik a főhősünk, és megmutatja az utat, hogyan is lábaljunk ki belőle.

Az 5 legjobb dal Lemmy-től

Hangsáv

 

motorhead.jpg

Ian Fraser Kilmisterre nemcsak 24-ei születésnapja, de  2015. december 28-ai halálának évfordulója alkalmából is emlékezhetünk. És emlékezünk is, hiszen még oly közeli a gyász. A Motörhead rajongók körében igazi csapás volt ez, főleg az egyébként is hektikusan ingadozó hangulatú ünnepi időszakban. 

Tovább

3 tényleg jó karácsonyi film amit látnod kell

Halálra unod már a karácsonyi filmek sorát, és már a füleden jön ki a reszkessetek betörők, akkor itt van neked 5 film, ami egy kis színt visz a szokásos die hard dömpingbe.

Karácsonyi Lidércnyomás

Ennél jobb szórakozást nem tudnék kitalálni. Tim Burton munkásságának gyöngyszeme, ha nem láttad, itt az idő, hogy bepótold!

Tovább

Bűntény a Dunán

Fiala Borcsa

bunteny.jpgBona Peti egyáltalán nem hétköznapi fiú. Például hány gyerek mondhatja el magáról, hogy egy hajón lakik a Dunán? Aztán ott van még az anyukájától kapott öröksége, hogy megálmodja a jövőt – bár néha az álom annyira kuszára sikerül, hogy igen nehéz megfejteni.

Peti az apukájával kettesben éldegél, az anyukája még gyerekkorában meghalt. A napjai elég magányosan telnek, mígnem egyik nap két új osztálytársat is kap: Veréb Mártont és Veréb Móricot. Marci és Morci, a Veréb-ikrek Peti legjobb barátai lesznek, és immár hármasban járnak felfedező útra iskola után a Kecskés szigetre, ahol Miklós bácsi, az öreg őr és két kutyája, Gyilkos és Zsuzsi laknak. Kalandozásaik során megismerkednek Mirivel is, a néma kislánnyal, aki a szeme összehúzásával vagy az orra fintorgásával is kész összetett mondatokat tud elmondani. Egy nap aztán igen különös dolog történik – egy holttestet találnak a Széltoló Szöszi étterem előtt, ahol Peti papája dolgozik. A fiúk és Miri persze rendkívül izgalmasnak találják a dolgot, és mikor szépen lassan véletlenül belekerülnek a történések sűrűjébe, nincs más választásuk, minthogy ők maguk kezdjenek el nyomozni.

Fiala Borcsa igazi kisiskolásoknak való kalandregényt írt, ami tele van rejtéllyel, izgalommal, és humorral. A karakterek szinte kilépnek a könyvből, a stílus pörgős és vicces, a cselekmény izgalmas és összetett. Imádtam Morci félresikerült szólásait, közmondásait, és nagyon tetszik, hogy a végén egy kis tesztet is csináltak a gyerekeknek. A kis csapat tagjai remekül kiegészítik egymást, én nagyon szerettem olvasni. Ajánlom mindenkinek, de főleg 8-14 év közöttieknek. Aki még tenni szeretne valamit a fa alá, ez remek ajándék lehet.

fb0.png

Shantel az A38-on!

Shantel & Bucovina Club Orkestar (DE) - 30 Years of Club Guerilla Tour 2017

A balkáni zene azt hiszem az emberekben valami ösztönös dolgot mozgat meg. Ráadásul mostanság szívesen keverik az elektronikus irányzattal, amivel átélhetjük az electroswinghez hasonlatos varázst; Shantel és bandája pontosan ilyesfajta őrületet hozott az A38-ra!

_mg_5026.jpg

Tovább

Decemberi programajánló

Ha szeretnéd a bejgli hegyeket és a kötelező karácsonyi látogatásokat oldani egy két szuper programmal, jó helyen jársz! Összegyűjtöttünk most neked öt

A megszokás szülöttei

 2.png

A Trafó aktuális, “A megszokás szülöttei” című kiállításán Neringa Černiauskaitė (1984) és Ugnius Gelguda (1977) által alkotott Pakui Hardware művészpáros legújabb művei láthatóak. A nem-organikus munkásosztály-felé fordultak, azon automatizált, ugyanakkor egyenruháik révén mégis organikusnak-tűnő hibridekre, amelyek emberi és gépi tulajdonságokat, gesztusokat ötvöznek és így alkotnak meg egy még ismeretlen átmeneti fajt, aminek fém teste és védőruhái alkotnak egy szintetikus egészet.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

 

Tovább

Thrash a köbön

TESTAMENT, ANNIHILATOR és DEATH ANGEL koncerten jártunk / Barba Negra Music Club

2017. november 18-án megindultak a thrasher hordák Budapest szívének irányába. Van valami hihetetlenül jó érzés  abban, ahogy az odavezető úton egyre több embert látsz összeverődni, kihallod a zenekarok nevét a beszélgetéseikből, még oda is szólnak, hogy „Ti is a koncertre mentek?”- és boldogan felelsz, hogy „IGEN”! És tudod, hogy ma egyszerre fogjátok eltörni a nyakatok headbangelés közben ugyanazokra a nótákra.

A sötét parkolóban haladva már tompán hallatszott a kiszűrődő zene, aztán megcsillantak a fények a kint várakozók kitűzőin és sörösüvegein. A kapun belépve már ezerrel vert a szívem:

„MA EGYÜTT LÁTHATOM A DEATH ANGELT, AZ ANNIHILATORT, ÉS A TESTAMENTET!”

Épp időben érkeztem: a Death Angel kezdésképpen a Father of Lies-szal egyből le is tépte a fejem. Ezzel a dallal is bizonyítják, hogy a 2016-os The Evil Divide lemez őrzi a jellegzetes dallamos témák vegyítését a zúzással. Iszonyatos tempóval vágnak bele, és ez ki is tart az utolsó számig- ami sajnos csak a 7. volt- na jó, 8-at játszottak, mert a The Ultra-Violence-t összevonták a Thrown to the Wolves-szal. Megszólalt a Dog Eat Dog is az AC/DC-től, így emlékezve az aznap elhunyt Malcolm Youngra. Nagyon kedves gesztus volt, a közönség itt is együtt énekelt Oseguedával.

Tovább

Kárhozott

Chuck Palahniuk / Könyvajánló

1_1.jpgA pokolba érdemes lapos talpú cipőben és sötét ruhában érkezni. És semmiképp se nyúlj a rácsokhoz, mert marha koszosak! Madison hírességek gyermekeként nő fel, akik a hippikorszakban nőttek fel, ezért úgy gondolják, kiskamasz lányuknak is egy csomag drog a tökéletes szülinapi ajándék, és sehova nem engedik el egy levél nyugtató nélkül. Aztán amikor egy félresikerült füvezés után Madison a pokolban találja magát, rákényszerül, hogy egyedül boldoguljon. A pokolban persze jó a társaság, de tényleg azért vannak ők ott, mert átmentek a piroson, vagy rossz istenben hittek? Amint átvágtatsz a levágott körmöm hágóján, elhagyod a szartengert, és elérsz a kárba veszett spermák növekvő óceánján, vajon még mindig reménykedsz? Démonok tépnek szét és esznek meg, de az örök kárhozat miatt újraépülsz, és minden folytatódik tovább. 13 évesen ezt nem könnyű feldolgozni, de Madison egész jól boldogul. Démonokat cselez, munkát vállal a pokoli telefonközpontban – mert ők azok, akik a vasárnapi ebéd közben közvélemény kutatás miatt hívnak. Madison annyira jól marketingeli a poklot, hogy, hála neki, exponenciálisan nő a bentlakók száma. Közben azért kényszerül számot vetni az életén, és – sajnos vagy sem – ismerősökkel is találkozik. Vajon sikerül megértenie, miért is került ide? Meghallgatja őt a sátán valaha is?

 

Chuck Palahniuk örökre beírta magát a történelembe a Harcosok klubja című regényével, amiből kultuszfilm is készült 1999-ben. Egyedi stílusa, fanyar humora megosztó lehet, azonban semmiképpen sem érdemes kihagyni. A Kárhozott nem egy könnyű tiniregény, a 13 éves Madison története elgondolkodtatja az embert, a pokol ábrázolása zseniális, a cselekmény pedig úgy pereg előttünk, hogy nehéz letenni a könyvet. Azoknak ajánlom elsősorban, akik szeretik a különleges regényeket, nem vetik meg az iróniát, és elég jól bírja a gyomruk.

 

5 igazán melankólikus szám

hangsav.png

Itt a november vége, hamarosan kezdődik a karácsonyi őrület. A nappalok rövidülnek, a munkaórák meg mintha egyre hosszabbá nyúlnának. Mit is tehet ilyenkor az ember? Hát melankolikus számokat hallgat, amelyek megerősítik abban, hogy ez a semmibe való lebegés örökké tart.

Amíg el nem jön a tavasz.

Devendra Banhart - Seahorse

Tovább