Kultúra, csak lazán!

Rock&Roll helyett harmónia és tudatosság

Everness fesztivál - A tudatosság ünnepe

2017. június 28. - I Mészáros Zoltán I

Idén ötödszörre került megrendezésre az öt napos Everness fesztivál, ahol idén is megleltük a nyugalom egy elvarázsolt szigetét!

19496022_10210020098604575_1675455833_o.jpg

Tovább

5 dal, ami bemutat egy nyarat

Hangsáv

 hangsavfeher.jpg
nyar2.jpg

Sokak kedvenc évszaka a nyár, és ez érthető, hiszen nincs suli, van szabi, nem kell tíz kiló ruhában járni, és minden egy kicsit szebbnek tűnik a vakító napfényben. Hosszú nappalok, balzsamos éjjelek, és persze a kikapcsolódás, a szórakozás szezonja ez.

A listát a jelenlegi hangulatom, és az első öt nyárral kapcsolatos asszociációm alapján állítottam össze.

1. KISS- Hotter Than Hell

Forró aszfalt, forró levegő, forrónadrág; homárvörösre égett fájó testrészek; napszemüveg alakú világosabb folt az arcon; hetvenfokos autó és kempingsátor- mégis minden télen visszasírjuk!

A dal csak címében vág ide, de az leírja, amit érzek. 

Az amerikai hard-rock zenekarról egyébként annyit, hogy a jellegzetes arcfestésről, látványos koncertjeiről és a magyar származású basszeros Gene Simmons ijesztően hosszú nyelvéről híres. Ja, és ne feledkezzünk meg arról a termékeny zenei munkásságról sem, ami a banda lényegét képezi egészen a '70-es évek elejétől. 24 aranylemezt adott ki, ezzel a 2. helyen végzett az amerikai zenekarok között. A Rock and Roll Hall of Fame-be való beiktatásáért pedig rajongók tüntettek 2006-ban, végül 2014-ben került be.

Tovább

Kultúr Atlasz - Csóka Anita operaénekes, énektanár

logo.png

Legújabb 12 részes interjúsorozatunk során hónapról hónapra olyan emberekkel fogunk elbeszélgetni, akik a kultúra, az alkotás, és az önkifejezés legkülönbözőbb pontjain állnak. Célunk, hogy más-más szemszögekből megismerjünk olyan látótereket, önkifejezési eszközöket, vagy gondolkodásmódokat, amelyek értékteremtőek. A második évadban oktatókkal, mesterekkel, tanítókkal beszélgettünk, akik a korábbi évek során megszerzett tudás átadására, a jövő generáció kiépítésével foglalkoznak.

Hogyan lesz valakiből operaénekes? Mi motiválja a pályája során? Vajon mozoghat az ember egyszerre mind a könnyűzenei mind az operaénekesi világban? Többek közök ezekre a kérdésekre keressük a választ Csóka Anita operaénekessel, zenetanárral. 

_mg_3132.jpg

Tovább

Betörtünk egy japán sógun házába!

Mystique Room

A kiszabadulós szobák aranykorszaka ez: sorra nyílnak meg Budapesten is a jobbnál jobb fejtörőkkel teli szobák. A Mystique Roomnak több remek szobája is van Budapesten, valamint folyamatosan dolgoznak új pályákon is. Nemrég nyílt meg a Sógun árnyéka c. kalandjuk, amit ki is próbáltunk!

Tovább

5+1 fellépő akitől eláll a lélegzeted

Everness

Hamarosan kezdődik az Everness fesztivál, ahol rengeteg jó program lesz. A széles kavalkádban szeretnénk Nektek öt előadót kiemelni, akiket mindenképp érdemes lesz megnézni!

1. ANNA RF

Az ANNA RF egy elektro-ethnic-reggea keverék, hihetetlen hangzás világgal. A nevük egyszerre magába foglalja a "tudom" és a "nem tudom" jelentéseit is. Ebben a zenében minden benne van, amiről az Everness szól, ha nem hiszed hallgasd meg a lenti számot!

Tovább

Komikus-e a tragikomédia?

Örkény Színház - Örkény István - Tóték

 „Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni”

Örkény István - Arról, hogy mi a groteszk

Az Örkény Színház nézőterének felújítása miatt a repertoár egy része, többek között a négy éve bemutatott Tóték is a Városmajori Szabadtéri Színpadra költözött. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mutat egy kőszínház a Városmajorban, és ha elegáns kerti partiba készültem volna, akkor sem ért volna nagyobb meglepetés: fényfűzérek és kőfalon felfutó borostyánok szegélyezték az utat a nézőtérre, mintha egy előkelő angol arisztokrata lepte volna meg a garden party vendégeit a kert végében felhúzott színpaddal.

130305_1239.JPG

Tovább

Gyakorlat teszi a mesterkedőt

Julie James

18813620_10211637993458640_4057111790263832605_n.jpgPayton Kendall igazi feminista harcos, ügyvédként meg kell állnia a helyét a férfiak világában. Sok év munkája után végre lehetősége van rá, hogy a cég üzlettársa legyen. Viszont kollegája, J. D. Jameson, aki gazdag családból származik, és hozzá van szokva, hogy bármit megkaphat, szintén babérokra törne. A nagyfőnök esélyt ad mindkettejüknek, egy közös, nagy ügyet kell megnyerniük, és mindketten előléphetnek. Azonban a feltételek gyorsan megváltoznak – a cég úgy dönt, csak egy hely lesz szabad. A tét nagy – aki nem kapja meg a kinevezést, annak távoznia kell a cégtől, és szinte újra kell kezdenie az életét. Nincs más választás hát, mindent eltiporva nyerni kell. A két ügyvéd eddig sem szívlelte egymást, most viszont az ügyvédi iroda csatatérré vált számukra. Aljas húzásokkal próbálják kiütni a másikat, csalnak és cseleznek, és közben akarva-akaratlanul is megismerik egymást annyira, hogy egyre inkább keserédes lesz a verseny. A végkifejlet persze nem okoz nagy meglepetést, a 8 év előjáték meghozza gyümölcsét...

Igazi romantikus komédiát varázsolt elénk az írónő, és bár manapság egymást érik a szerelmes könyvek, a Gyakorlat teszi a mesterkedőt igazi kincs a palettán. Gördülékeny cselekmény, remek poénok és helyzetkomikumok, szerethető karakterek, és persze pont annyi romantika, ami elengedhetetlen. Ajánlom mindenkinek, aki kicsit kiszakadna a hétköznapokból, nevetne egy jót, és elfelejtené, mennyi mosatlan várja a konyhában.

Te most melyik könyvet olvasod? Írd meg kommentben!

fb0.png

3+1 indok a spirituális fesztivál mellett

Everness fesztivál

Idén megújul az Everness, több szempontból is: az új helyszín, a változatos programkínálat és a közel 300 előadó biztosít mindenkit a remek hangulatról. Összeszedtünk most Nektek 3+1 okot, miért is érdemes eljönni az Evernessre idén is!

1. A rengeteg új előadó

A visszatérők mellett számos új fellépő is ellátogat az Evernessre. Így találkozhatunk többek között Jakupcsek Gabriellával, Vámos Miklóssal, sőt online bejelentkezik maga Mooji is. 

mooji-portraits-172_1040.jpg

Tovább

5 kevésbé ismert zenész a 27-esek klubjából

Hangsáv

hangsav.png

A zenész élet igencsak csábító, és ha valakit elragad a hév, az bizony nyakig gázol a különféle drogok, alkohol és szexpartnerek mámorító mocsarában. Könnyű elveszteni a kontrollt, ráadásul nem való mindenkinek a rivaldafény, az állandó pörgés, a hedonista, destruktív közeg és úgy az egész zeneipar en bloc.

Sok tragikus halált írhatunk a "rocksztárság" számlájára, ráadásul van egy különleges kör, akik gyakran rejtélyes körülmények között vesztették életüket ugyanabban az életkorban - 27 évesen. A lista a delta blues atyjaként elhíresült Robert Johnsonnal kezdődik, legismertebb tagjai még Jimi Hendrix, Janis Joplin és Jim Morrison, de róluk már mindenki hallott.

Alább azokat a nagyszerű zenészeket találjátok, akikről kevesen tudják, hogy ők is 27 évesen hunytak el.

Gary Thain (1948. május 15.- 1975. december 8.)

Az új-zélandi zenészt a Uriah Heep basszerosaként ismerhetik a legtöbben, de számos más projekten is dolgozott gitáros és énekesként.

Drogfüggősége miatt képtelen volt hozni a szintet a színpadon, ezért 1975-ben megvált tőle a Uriah Heep, és még ez év decemberében meghalt heroin túladagolásban.

Tovább

Kultúr Atlasz - Farkas Gábor Viking - TaiChi oktató

II. Évad 5. rész

Legújabb 12 részes interjúsorozatunk során hónapról hónapra olyan emberekkel fogunk elbeszélgetni, akik a kultúra, az alkotás, és az önkifejezés legkülönbözőbb pontjain állnak. Célunk, hogy más-más szemszögekből megismerjünk olyan látótereket, önkifejezési eszközöket, vagy gondolkodásmódokat, amelyek értékteremtőek. A második évadban oktatókkal, mesterekkel, tanítókkal beszélgettünk, akik a korábbi évek során megszerzett tudás átadására, a jövő generáció kiépítésével foglalkoznak.

A Kultúr Atlasz e-havi állomásán, Farkas Gábor Vikingel, TaiChi oktatóval, a SanBao Iskola vezetőjével beszéltünk. Mi ez a különös sportág, amelyet átjár a spiritualitás? Mit adhat az embernek, és milyen erők lakoznak benne? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ. 

Hogyan lesz valakiből Tai Chi oktató?

Az én Tai Chi történetem 27 évvel ezelőtt kezdődött. Akkoriban nagyon sok Bruce Lee filmet néztem, ami nagyon tetszett. Meg is akartam tanulni Kung Fuzni, de az akkori lakhelyemen, Dunaújvárosban csak Tai Chi volt. Először egy szórólapon találtam meg az edzés felhívását, de nem ragadott meg. Egy év múlva megint kezembe akadt a szórólap, és akkor megfogadtam, ha még egyszer megtalálom, akkor elmegyek az edzésre.

Később kezembe akadt harmadszorra, így elkezdtem Tai Chizni.

Tovább