Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

MINDEN NEM LÁTSZIK
Türk Péter Életműkiállítása (1943-2015)

Ellátogattunk a Ludwig Múzeumba, ahol minden emelet egy teljesen új világot varázsolt elénk. Mindenképp kombinált jeggyel menjetek, mert egyiket sem érdemes kihagyni. Cikksorozatunk mostani részében Türk Péter életműkiállításával foglalkozunk. 

turk_peter_enterior_9767.jpg

Fotó: Ludwig múzeum

Türk Péter (1943 – 2015) szakmai körökben igen nagyra értékelt volt, mégsem volt munkáinak szélesebb ismeretsége. A tárlat megsegíti a látogatót a neoavantgárd munkában való kiigazodáshoz. Az első teremben Türk válzlatait, alapvető művészeti kisérleteit láthatjuk, amelynek veleje végigkiséri az egész kiállítást. Mindenkinek ajánlom, hogy időzzön el az első szobában, és próbálja megérteni, elolvasni a művész eme jól összeszedett iránytűjét.

01turk_peter_cim_nelkul_1971-72_mng.jpg

Türk Péter gyorstalpaló

Az egyébként is nagyon markáns életművében kiemelkedett számomra a '70-es évek közepétől kezdődő kisérletezése, amelyben nagy szerepet kapnak a fotóalapú képalkotási- és rögzítési technikák, a látáspszichológiával kapcsolatos érdeklődés, illetve képalkotás és az emlékezés belső összefüggéseinek vizsgálata.

Türk Péter 1943-ban született Pestszenterzsébeten. 1957 és 1961 között a Képzőművészet Gimnázium (Budapest), majd több sikertelen felvételei után, 1964-től az egri Tanárképző Főiskola hallgatója magyar-rajz szakon. A köztes időszakban kitanulja a betűszedő szakmát. Miután Egerben diplomát szerez, szinte azonnal bekapcsolódik a magyar neoavantgárd vérkeringésébe.

Az életműt jól láthatóan két szakaszra lehet bontani. Egy spiriutális Istentapasztalatnak hála (amely miatt másfél évre megakaszkotta a művész alkotói munkáját), alapvetően megváltozik a gondolkodása a művészet-tudomány-hit viszonyrendszer hierarchiájáról. Folyamatosan egy végtelen és rejtőzködő, de megismerésre váró és vágyó, transzcendens világot, kutat és próbál alkotásain keresztül bemutatni. 

dddd.jpg

Fotó: Széman Csaba

Tény: Türk Péter munkásságanak tudatos befogadása időt és energiát igényel, hisz sokszor a laikus számára mankó nélkül kerülünk egy-egy műhöz. Nem elég könnyedén az első benyomásainkra hagyatkozva öncélúan befogadni az alkotásokat, hisz ezek pont az ellenkezőjét tudják megmutatni: egy másik világot, egy másik dimenziót, egy olyasfajta motivumrendszert amiben egyesül és egyszerre megsemmisül a mi zárt világunk szabályai. Ha viszont sikerül megsejtenünk az életmű magját, akkor viszont garantáltan magával ragad, és még hosszú napokig fogunk rajta gondolkodni.

ttt.JPG

A kiállítás nagyon izgalmas, és hihetetlen mélységű gondolatvilágba enged betekintést. Türk Péter zsenialitása megkérdőjelezhetetlen: alkotásaihoz hozzá kell lassulni, időt kell hagyni az egyes szálak, motívumok, minták szétszálazására, vándorlásuk követésére, a gondolatmenetek megismerésére. Ajánlom mindenkinek!

 

Kurátor: Százados László

Kurátor asszisztens: Nárai Szilvia

További információk:

Ludwig Múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr3714014846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása