Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Chicago hamarosan Budapestre érkezik

A hatvanas évek többek között a zenei forradalom évtizede volt, amit néhányan nem éltek túl. Az The Art Ensemble of Chicago egyike azon zenekaroknak, amelyek ezekben az években alakultak, műfajt és irányt teremtettek, és több mint 50 évvel megalakulásuk után is léteznek és aktívak.

aeoc_1200.jpg

A chicagoi Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM) alkotói közösség tagjaiból – Roscoe Mitchell, Malachi Favors, Lester Bowie – jött létre először The Art Ensemble néven, majd miután néhány évre Párizsba költöztek és csatlakozott hozzájuk Joseph Jarman és Famoudou Don Moye, vették fel végleges nevüket az The Art Ensemble of Chicagot.

A zenekar június 7-én az The Art Ensemble of Chicago lép fel a Get Closer sorozatában a MOMKultban fog fellépni! Infokért KATT IDE!

A zenekar a jazzt, a kísérleti műfajokat és a performatív művészeteket egyaránt integráló, de azokon jóval túlmutató teljesen egyéni, kreatív zenei univerzumot teremtett. Ebben az általuk létrehozott kollektív improvizációnak, a humornak, a csendnek, a szakralitásnak egyaránt fontos szerepe van. A szándékosan eklektikus és vad és kísérletező zenéjükben a jazzt ötvözik az európai kortárs irányzatokkal és az ősi afrikai hagyományos zenével.

Hangszerhasználatuk is túlmutatott a megszokott kereteken, hisz a szokásos instrumentumok – szaxofonok, klarinét, fuvola, dob, zongora, szintetizátor - mellett kerékpáralkatrészeket, harangokat, játékhangszereket, szélcsengőket, kagylóhéjat és ütőhangszerek széles skáláját szólaltatják meg. Mindezeket kombinálják a vizualitással, koncertjeiken különböző jelmezeket viselnek és arcukat ősi törzsi jelekkel festik ki. Az The Art Ensemble of Chicago ereje és máig tartó jelentősége az öt, rendkívül jól képzett és egyénien gondolkodó zenész zenei, intellektuális és érzelmi összehangoltságban van.

roscoe-mitchell-1.jpg
A klasszikus felállásból ma már csak Mitchell és Moye tagja a zenekarnak. Ők ketten és Hugh Ragin, trombitás, Tomeka Reid, cselló játékos és Jaribu Shahid bőgőssel alkotják a The Art Ensemble of Chicagot.

Pályafutásuk során közel 50 lemezt adtak ki, köztük olyan klasszikusokat, mint a Live at Mandel Hall (1972), Nice guys (1979), Urban Bushmen (1982). 

2017-ben néhány londoni koncertet követően Európa-szerte számos fellépésen mutatták meg régi és új rajongóiknak, hogy az The Art Ensemble of Chicago még mindig egyike minden idők legnagyobb hatású zenekarainak.

A zenekar június 7-én az The Art Ensemble of Chicago lép fel a Get Closer sorozatában a MOMKultban fog fellépni! Infokért KATT IDE!

fb0.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr7714002328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása