Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

A nácik megnyerték a világháborút
Philip K. Dick - Az ember a Fellegvárban

Pár hete daráltam le az Ember a Fellegvárban első évadát, amely bár néha rendelkezett logikai bukfencekkel, még is egy olyan világba kalauzolt el, ami egyszerre tölti el az embert borzongással és kíváncsisággal. Cikkem a film alapjául szolgáló Philip K. Dick Hugo díjas könyvet mutatja be, amelyben a nácik megnyerték a második világháborút.

map-series.jpg

A történetben Német és a Japán Birodalom 1948-ban megnyerték a II. világháborút. Amerikát is elfoglalták, amit felosztottak egymás között. A két terület között pedig egy nagyjából független sziklás-hegységi övezet található.

Az alapötlet megannyi hívogató giccs párosul az ember fejében szinte hegyomlásszerűen: az öreg Hitler, a haláltáborok rémületei, a különböző tisztogatások... Az író még is könnyed szelídséggel nem engedett az effajta könnyed kiszolgálásnak és az elképzelt világát több szálon futó többnyire hétköznapi emberek életének egy-egy mozzanatán keresztül mutatta be.

Nincsenek értelmetlen vérrontások, hatásvadász klisék, (még Hitlert is talán csak párszor említi, mint aki háttérbe vonult a politikától) mély érzékiségről és érettségről tesz tanúbizonyságot ez természetesség, amellyel egy ilyen világot tudott bemutatni.

philip-k_-dick_-800x450.jpg

„Rossznak gondolod a világot? Látnod kellene a többit!” Philip K. Dick

A cselekmény több szálon fut, amelyek itt ott összeérnek némely pillanatra: amely közös bennük az két könyv. Az egyik egy kínai jóskönyv, amely a szereplőknek sokszor útmutatásként szolgálnak, és amely számos idézettel erősíti, vagy gondolkodtatja el őket. A másik a ,,S tova hányattatom, mint a sáskát?" c. írás, amelyet Az ember a Fellegvárban írt, és amely egy olyan realitást mutat be a szereplőknek, amelyben a nácik elvesztették a háborút. A cím egyébként a Zsoltárok könyvéből származik, így szól a teljes szöveg:

„Mint az árnyék, mikor elhanyatlik, el kell mennem, és ide s tova hányattatom, mint a sáska.”

Nem mozgok otthon túlságosan a történelemben, ezért sokszor nem értettem az utalásokat, többször a googlehoz kellett fordulnom. Az író több alkalommal is felvázolja a regény aktuálpolitikai helyzetét, amiben sokszor olyan szereplők, események, tervek (Afrika megtisztítása pl) jelennek meg, akik a mi realitásunkban is léteztek. A részletesség egyedülálló.

A sok szálon futó sztori végére egy nagy megfejtést vártam. Helyette kaptam egy homályos talán elsietett befejezést (ahol a szerző nagy sansszal magát írta bele a történetbe), amely komolyan elgondolkodtatott: az író milyen játékot játszott velem? Mire ment ez most ki?

Egy napi dühöngés és gondolkodás után rá kellett ébrednem, hogy a regényben nincs semmiféle összeesküvés elmélet. Nem egy klasszikus krimi, vagy háborús regény, amit az ember először várna, hanem lazán összekapcsolódó anekdoták, amelyeknek kettős célja volt: bemutatni a lehetségest, az alternatívát, és ezen a tükrön keresztül mind a szereplők (a Sáska könyvön), mind mi az olvasók rácsodálkozhassunk az élet sorsszerűségére, és a lehetőségekre, amelyek mindig előttünk állnak.

Egy kis kikacsintást a megfilmesítésre: a sorozat valahol pont erre a hiányosságra épít, amit a könyvből első gondolatra érzünk: az ottani légkör sokkal kevésbé homályos, és inkább krimi sci-fibe csomagolva. Mindenesetre ajánlom mindkét formátumot, nagyszerű reflekciók és utalások kerek egésszé kovácsolja a két művet.

A szereplők hol zavarba esnek a Sáska könyvtől, amely a Szövetségesek által megnyert világba kalauzolja őket, hol megrettennek, de vannak akik meg is akarják ölni az alkotóját. Azt hiszem a könyv ereje ebben rejlik: ugyanazt éljük át mind a könyv szereplői, csak mi Philip K. Dicken könyvén keresztül. Az ember a Fellegvárban egyszerre félelmetes és mesteri: alternatívát mutat a szereplőknek és az olvasónak egyaránt, hogy a végén talán közelebb kerüljön a sors kiszámíthatatlanságának megértéséhez.

Ha érdekel a nagyszerű író élete és további munkássága, ajánlom a wikipédia oldalát, a sorozathoz való betekintéshez pedig az IMDB oldalát, ha minden igaz, hamarosan érkezik a harmadik évad! A könyv itthon is elérhető, méghozzá az agave kiadásában.

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr6613747720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása