Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

A film, ami megváltoztatja a véleményed a moziról
Lumierè!

Lumière fivérek varázslata óriási lendületet adott a filmiparnak. Találmányukkal örökre megváltoztatták a világot, és az arról alkotott képet. Most egy egész estés film segítségével betekintést nyerhettünk a filmezés aranykorába!

Az Európa Pont szervezésében ingyen volt megtekinthető az alkotás a Millenáris Parkban. A film feltalálása óriási előrelépés volt az emberi történelemben. Olyan formában tudtunk anyagokat készíteni, és dokumentálni a világunkat (legyen az képzeletbeli, vagy valóságos), mint azelőtt soha. A Lumière fivérek feltalálták egy mozgóképrögzítésre alkalmas szerkezetet, a kinematográfot, amellyel hihetetlen módon előrendítették a filmművészet szárnyalását. Több mint 1400 kisfilmet készítettek, amiből a cannes-i filmfesztivál igazgatója Thierry Frémaux összefűzött egy nagy filmalkotássá.

Elképesztő, az akkori technikai korlát 50 másodperc volt, amit egyben fel tudtak venni. Az ilyen korlátozás, nem hogy visszafogta volna az anyagok készítését, hanem egyenesen a kreativitás mozgatórugóvá váltak! Hihetetlen filmes kísérletezésbe kezdtek az operatőrök.

A fivérek először csak családjukat, otthonukat, Párizst filmezték le. Majd operatőreikkel, bejárták nem csak Európát, hanem az egész világot, ezzel elképesztő hidat emelve a világok közé. Ma teljesen természetes a mozgókép, de akkoriban forradalmi volt. Jól illusztrálja ezt az a anekdota, miszerint egy vonat befutását bemutató film során a nézőközönség felugrott, mert azt hitte a szerelvény elüti őket.

lumiere-fiverek.jpg

A témák vegyesek voltak, legfőképp a civilizációt és az embert helyezték középpontba. Feltűnően sokszor helyett kapott a tudatos megkomponálás, ami nem csoda, tekintve az 50 másodperces korlátot. A technikai bravűrök megalkotása, és a világ bemutatása mellett nagy helyet kapott a humor is. De voltak ma már igazán elborzasztó képkockák is: vegyük például az indiai gyarmatokon éhezőknek aprópénzt szóró elitet, vagy a opiumozó ázsiaiakat.

lumiere_filmklub_2.jpg

Fotó: Széman Csaba

Az est házigazdája Gyárfás Dorka volt, aki a vetítés után Varga Balázs filmtörténésszel beszélgetett, a testvérek munkásságáról, életéről. Nagyszerű volt, hogy egy újabb nézőpontból is rátekinthettünk erre a hatalmas jelentősségű munkásságra.

További információk:

Európa Pont facebook
Lumière fivérek

 fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr9313787852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása