Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

5 kiválóan megzenésített magyar vers
Hangsáv

jozsef_attila1.jpg

József Attila 1905. április 11-én született, valódi elismerést csak halála után kapott. Költészete előtti egyik legnagyobb tisztelgés talán az, hogy a magyar költészet napját az ő születésének évfordulójára tűzte ki az utókor.

Ki-ki kedve szerint ünnepli a magyar lírát: felolvasó estek, találkozók és egyéb rendezvények látogatásával, otthoni olvasgatással, de akár zenehallgatással is feleleveníthetjük kedvenc sorainkat. Csak József Attila több zenészt ihletett meg, mint amennyi idefér, most azonban egy változatosabb, több költőt idéző összeállítással készültem.

Bár a cikk korábban jelenik meg, ráhangolódásnak megteszi, főleg, hogy az igazán mániákusoknak vagy három tucat zenekar és többórányi anyag áll rendelkezésre az interneten. Itt öt vers feldolgozását hallhatjátok, amelyek szerintem a legszínvonalasabbak közé tartoznak. Jó szórakozást!

1. Thy Catafalque- Vonatút az éjszakában (Ady Endre Intercity)

A Kátai Tamás és Juhász János által alapított avantgarde black metal egy különleges kincs, amelynek dalszövegei is külön figyelmet érdemelnek.  Az alább hallható darab Ady Endre Kocsi-út az éjszakában című versének egy nagyszerű adaptációja. A szöveg eltér a verstől, mégis ahhoz hű atmoszférát teremt. Az éjszaka nyugalmát, az elme és a vonat zakatolását ennél jobban nem lehet és nem is kell megjeleníteni. Kátaiék egyébként Ady Héja-nász az avaron (2004) és Radnóti Zápor (2004) c. verseit is megzenésítették.

2. Hobo- Érzékeny Utazás

Hobo, azaz Földes László munkássága igen jelentős a magyar könnyűzenében, és annak kulturális felemelésében. Hidat épített a nyugati popkultúra és a szocialista Magyarország nem éppen szocialista ifjai között: Allen Ginsberg, The Doors, Rolling Stones feldolgozásokat, könyveket köszönhetünk neki, társaival a Kádár-rendszer lázadó fiataljainak teremtett közösségi élményt fellépéseikkel, és színházi aktivitása is jelentős. Villon, Faludy György, Jim Morrison, Mózsi Ferenc, Ady Endre és József Attila versei igen nagy hatással voltak rá, teljes albumokat szentelt nekik; József Attilának kettőt is, 1998-ban A Hetedik, 2006-ban Tudod, Hogy Nincs Bocsánat címmel.
A 2004-ben megjelent Ballada A Senki Fiáról című album eredetileg maga a költő Faludy György ötlete volt, ő kérte fel Hobót és a színházi rendező Vidnyánszky Attilát egy önálló est megvalósítására. A versösszeállítás ma is aktuális tartalommal bír, szemléletesen mutatja be a költő, a zenész, a magyar ember sorsát és útkeresését.

3. Yonderboi- Pilinszky- Terek

Fogarasi László, művésznevén Yonderboi gyermekkora óta kísérletezik zenével, eddig három nagylemeze jelent meg, és külföldön is meglehetősen népszerű. 
A mellékelt zene egy részlet az Egyenes Labirintus mixről, melyen Karinthy, Babits, Shakespeare, Moliére, Szép Ernő, Weöres Sándor, Ady, és Pilinszky versek hallhatók még. A mix dinamikájára jellemző, hogy vidáman, játékos dallamokkal indul, majd fokozatosan átalakul, és végül egy katartikus élménybe torkollik az orosz Alexei Aigui Ensemble zenekar vonósjátékának köszönhetően.
Az eredeti felvételeket is meghallgattam, de zenei aláfestéssel sokkal erősebb érzelmeket váltanak ki, a dallamok segítenek elmerülni a szavak mélységében. Fogarasiban a versmondások hallgatása közben, ösztönösen fogant meg az elképzelés, hogy milyen zene egészíti ki legjobban, mi teszi igazán élővé a verset.
Ki gondolná, hogy olyan híres színművészek, mint Haumann Péter, Márkus László és Gábor Miklós, valamint Pilinszky János szavalatai ilyen szinergiát alkothatnak az electronicával?

4. Orszáczky Jackie- Tiszta Szívvel

Az Orszáczky Miklós néven született énekes- basszusgitáros a progresszív rockot játszó Syrius zenekarból ismerhető leginkább. Itthon csak rövid ideig tartott a tündöklés- bár még ma is legendának számít- ezért 1974-ben Ausztráliába emigrált, ott haláláig aktív zenész volt. Első lemezük is ott került kiadásra, csak ezt követően készült magyar album. Így esett, hogy a versfeldolgozásnak angol változata is létezik. Ez József Attila leghíresebb verse, egy elkeseredett, dühös önvallomás, egy kiáltás, amelyre az olyannyira vágyott megértés és elfogadás helyett újabb elutasítás volt a válasz, ezúttal professzora, és az egyetem részértől.

5. Vágtázó Halottkémek- Időkön át

Tegyünk említést a dalszövegírás művészetéről is, ami közel áll a lírához, s melyhez jó például szolgál Grandpierre Attila, a Vágtázó Halottkémek alapítója. Két verses kötete is megjelent, melyek dalszövegeit is tartalmazzák, e mellett író, csillagászként pedig a naptevékenység és az élet összefüggéseit és működését kutatja. Zenéjében is ehhez fűződő filozófiája jelenik meg.
A csillagász-atomfizikus punkok mágikus zenéje gyakran olyan extázist váltott ki fellépéseiken, hogy azokat a hatóság jobbnak látta lefújni, majd betiltani egy időre. Grandpierre gyerekkora óta csillagász akart lenni, a költészet és írás iránti szenvedélye pedig családi örökség. Ehhez adódott a zene szeretete, és pár hasonló gondolkodású tehetséges barát, melyekből eddig körülbelül 35 évnyi VHK és 11 lemez született.

Neked melyik a kedvenc megzenésített versed? Írd meg nekünk kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr10013782442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gacsaj Pisti 2018.03.28. 09:59:14

Hihetetlenül nagy, sőt megbocsáthatatlan hiba, hogy kimaradt József Attila, "A hetedik" című versének Sebő együttes általi megzenésítése.

Tehetséges ugandai buzi 2018.03.28. 09:59:21

Andrewboy feldolgozásában József Attila: Születésnapomra c. verse, Latinovits mondja, a mai napig a hideg futkos tőle a hátamon, pedig először 2000. év környékén hallottam a Pepsi Sztárcsinálóban:

www.youtube.com/watch?v=jD-W94VV_04

(Aztán eszembe jutott még a Kex együttestől a Hetedik, dehát azt nagyon sokan feldolgozták már.)

Sztavrosz7 (törölt) 2018.03.28. 10:00:13

HétköznaPI CSAlódások - Két hexameter - Végül (...én József Attila itt vagyok)

Takony(Aki az élet vizet issza) 2018.03.28. 10:00:23

Egyik kedvencem a Téveszmétől a Harc a nagyúrral, szintén Ady tollából

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.03.28. 10:00:25

A felsoroltakhoz képest biztosan túl kommersz, de szerintem Ágnes Vanilla József Attila albuma nagyszerű, kiváltképp a Talán eltűnök hirtelen című vers róla.

balogh z 2018.03.28. 14:07:18

Transylmania - Elpártolt liliomszál (Reményik Sándor)
Nagyon jó, bár a vers maga talán kevésbé ismert.

Gukker 2018.03.28. 17:17:06

Dafina: Repülő (Nagy László)

gigabursch 2018.03.29. 11:07:11

Nagyon jó eresztés ez az írás és köszönöm a kommenteket, oda us kerültek gyöngyszemek.

A kezdő zene elképesztően súlyos. Ez teljesen ismeretlen volt.
Hobó, Ágnes, stb. ismert volt, meg szeretem is, de ilyen súlyos riffeket még sose hallottam.

czinimini 2018.04.19. 10:42:14

Ferenczi György és a Rackajam: Szeptember végén

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása