Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

5 király zenekar női énekessel  
Hangsáv

 hangsavfeher.jpg

Egy korábbi cikkünkben a mély hangú férfi énekeseké volt a szerep, most következzen öt zenekar, melyekben káprázatos nők ragadtak mikrofont.

Kezdjük azzal, hogy nem igazán kedvelem a női énekhangot a rockzenében. Talán azért, mert sokszor a zenéhez képest túl vékonyka, és túl finom, vagy épp bántóan éles és magas (kövezés helye a komment szekcióban). Akadnak azonban olyan zenekarok, amiket ennek ellenére, vagy inkább épp a női hang miatt tudok nyugodt szívvel ajánlani.

Janis Joplin, Joan Jett, Brody Dalle, Jinx Dawson és Doro is versenyben voltak, és a szívemben továbbra is helyük van, itt viszont most másik öt énekesnőt hallhattok. Remélem, akad számotokra új közöttük.

1. Goat
Először egy lemezboltban találkoztam a nevükkel, és egyből tudtam, hogy ez valami olyan, amit muszáj hallanom.  Az experimentális-pszichedelikus-acid rock-worldbeatet játszó svédek kifejezetten az élmény miatt zenélnek. Amikor nem a stúdióban készítenek lemezt, nem konkrét dalokat játszanak, hanem együtt élvezik a spontán alkotás örömét.

2.  Blues Pills

A svéd székhelyű banda kiváló old school pszichedelikus blues-zal kápáztatja el hallgatóit, az énekes Elin Larsson erőteljes és szenvedéllyel teli hangját hallva pedig kissé homoerotikus gondolataim támadnak. 2011-es alakulásuk óta két nagylemezük jelent meg, melyekből Live verziót is kiadtak egy évvel később.

3. Tess Parks

Aki szereti a lassú, mélázós pillanatokat, azoknak Tess Parks zenéjét ajánlom aláfestőnek. Az őzike szemű, mindig mélabús Parks eddig kettő, az I Declare Nothing, és a Blood Hot lemezeket adta ki, előbbiben a zseniális Anton Newcombe (Brian Jonestown Massacre) is közreműködött. 

4. Girlschool

Mielőtt azonban teljesen lejönnénk az életről, következzen egy ízig-vérig brit heavy metal a hőskorból! 1978-as alakulásuk óta folyamatosan  együtt a csapat, ezzel ők az egyik legrégebb óta fennálló női banda. Szoros kapcsolat fűzte a Motörheadhez, ez a pörgős és vagány zenéjükön is érződik, több dalt pedig fel is dolgoztak Lemmyéktől. 

5. Hellion

Az énekes Ann Bloeyn keményen megküzdött a helyéért a zenekarban. Ronnie James Dio szárnyai alá vette a zenekart 1984-ben, majd Bloeynt kirúgják egy évvel később, aztán teljesen más zenészekkel újraalakítja a Helliont, még lemezkiadót is alapít. Később a moszkvai Monsters of Rock fesztiválon lépnek fel, aztán az első amerikai bandaként turnéztak a Szovjetúnióban az orosz Kruizzal. A kétezres években is adtak ki lemezeket, és a mai napig aktívak.

 

Neked ki a kedvenc női énekesed? Oszd meg velünk kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr5713615694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commentes nikk 2018.01.31. 13:44:57

Hát, számomra ezek értékelhetetlenek. Ha női énekes király rock/metalt akarok, akkor Tura Satana, Dorothy (nem a magyar förmedvény), Karyn Crisis, Kittie, vagy a nagy öregek közül Doro.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása