Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Magyar királyok szürrealista festője
Giuseppe Arcimboldo élete és munkássága

Giuseppe Arcimboldo leghíresebb alkotásai között vannak azok a jellegzetes festmények, amelyeken többek között gyümölcsökből, vízi élőlényekből, virágokból, konyhai felszerelésekből és könyvekből készített portrékat a 16. században. A DailyArt nevű app (amelyet mindenkinek ajánlok, hisz minden nap egy festő művét mutatja meg), ki is dobta az egyik remekművét, amin teljesen elámultam:

Víz
1566
(A négy elem képsorozat egyike. A többihez kattints a képre!)

Elkápráztatott a részletgazdagsága, és az a fajta kohézió, amellyel a különböző teremtményeket egy portrévá varázsolja. Utána kellett néznem, ki is ez a milánói művész, és milyen alkotásokat készített még!

mil2.jpgA reneszánsz kori Milánó térképe
1573

 

A királyi udvarok festője, aki mellékesen gyümölcsökből portrét csinál


giuseppe_arcimboldo_self_portrait_google_art_project.jpgArcimboldo Milánóban, 1527-ben egy olyan korba született, ahol a reneszánsz már bőven megvetette lábát: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Boticelli munkái akkor már meghatározták egész Európa művészeti világának képét. A kultúra virágzott, ám Giuseppe Arcimboldo igazi különcé vált gyümölcsös festményeivel. A 20. századi szürrealizmus képviselői, köztük Dalí is korai előfutáruknak tekintik, mindamellett, hogy a reneszánsz és a manieriuzmus közös képviselője. Portréiban egyesül a végtelen tehetség, a merészség, és az a fajta akkoriban szokatlan egyedi látásmód, amellyel az egyik legkülönlegesebb művésszé lett a történelem során.

Apja Biagio Arcimboldo is művész volt. Az ifjú Arcimboldo korai éveiben ólomüvegeket, és freskókat tervezett a helyi katedrálisok részére. 35 éves korára lehetőséget kapott, hogy I. Ferdinánd udvarában portréfestő legyen Bécsben. A következő lépés innen Prága volt, ahol II. Miksa, majd később fia, II. Rudolf szolgálatába állt, mint udvari festő.

Kreativitása nem állt meg a festészetben, számos jelmezt és ruhát is tervezett az udvar számára.

4057379086c270c90b60542ba042acb9--guiseppe-arcimboldo-dragon-costume.jpg giuseppe_arcimboldo_costume_drawing_of_a_female_figure_with_torch_wga00897.jpg
giuseppe_arcimboldo_costume_drawing_of_a_cook_wga00903.jpg 7afb9851fc2b4e4fba1b3da954e0e65d.jpg

Jelmez és ruhatervek 

Akkoriban a királyi udvarokban nagy divatja volt, a különböző lovagi tornáknak és ünnepségeknek, ahol minden magas tisztségű személy részt vett az eseményen. Arisztokraták, papi méltóságok, tudósok, művészek és a társadalmi elithez tartozó hölgyek és urak mind képviseltették magukat. Bár a lovagi tornák már akkor is a régmúlt szokásához tartozott, a játékok a nép szórakoztatása mellett, a hatalmi biztonság jelképe is volt. Arcimboldo nem csak nagyszerű jelmezeket és ruhákat készített ezekre az eseményekre, hanem ő volt soknak a fő szervezője is.

Nevéhez kötődik a feljegyzések szerint egy 1571-es esküvő, és Rudolf magyar királlyá koronázását követő ünnepség lebonyolítása is. 

1024px-arcimboldo_giuseppe_vegetables_in_a_bowl_or_the_gardener_1590s.jpg

Zöldségek
1590

A képek, amelyekkel különc festővé vált


Ágost szász választófejedelem 1570-es évek elején többször is ellátogatott Bécsbe. Látva a Arcimboldo munkáját, megkérte, hogy fesse le számára a Négy évszakot, amelyben számos monarchikus szimbólum is megjelenik. Ekkoriban már kialakult jellegzetes stílusa, mellyel óriási népszerűségnek örvendett. Érdekesség, hogy Arcimboldo eredeti munkásságából kevés maradt fent, sőt a művész semmilyen feljegyzést nem hagyott maga után. Egy nyilatkozat, amit Paolo Morigi barátja tett, viszont fent maradt. Igazán árulkodó Arcimboldo akkori státuszáról!

,,Kivételes tehetségű festő, aki más tudományokban is rendkívüli jártasságra tett szert, s művészként és bizzar dolgok festőjeként kiérdemelte hírét nem csak hazájában, hanem más országokban is; a legmagasabb rendű elismerés övezte, s híre eljutott a német császár udvaráig."

David Brown kurátor mesél Giuseppe Arcimboldoról (angol)

Barátja utalást tesz arra is, hogy a művészt az uralkodók sokszor felkérték építészeti, színpadi díszlettervezői mérnöki teendőkre is. Többek között tervezett vízműveket, és szakértőként működött közre művészeti kérdésekben.

A lenti képsorozat életének egyik fő műveinek is tekinthetjük, gyűjtőcímük: ,,Négy évszak". Jelenleg a párizsi Louvreban lehet megnézni őket.

Négy évszak
1563-1573

Voltak művei ami azonban kétes fogadtatásra találtak. A Könyvtáros c. képe (1566) nyilvánosságra hozatala után, számos tudós kritikaként élte meg az ábrázolást. Sokan gondolják úgy, hogy Arcimboldo a képpel bírálta az akkori értelmiségi réteget, akik sokszor a könyveket inkább gyűjtötték, mintsem forgatták volna azokat. Képeinek az értelmezése nem csak akkor, hanem napjainkban is több értelműek. Benno Geiger svéd művészettörténész Arcimboldo munkáira a ,,mulatságosak" kifejezést használta, minden negatív érzés nélkül. Thomas DaCosta Kaufmann amrikeai professzor viszont nem osztja a véleményt. Szerinte a művekben inkább ,,a mikrozmosz és a makrokozmosz közötti megfelelések rendszerét, az elemek arisztotelészi elméletét" lelhető fel.

arcimboldo_librarian_stokholm.jpgA könyvtáros
1566

Pályafutásának utolsó szakaszában készítette el II. Rudolf portréját, amiben az uralkodó Vertumusként jelenik meg, aki a természet és az élet római istene. Továbbá ez idő tájt készített el önarcképét amelyben egyszerre jelenik meg mind a négy évszak. Arcimboldo Milánóban halt meg 1593. július.11.-én a feljegyzések szerint ,,húgyrekedés és vesekövek" miatt. 

vertumnus_rstidernas_gud_m_lad_av_guiseppe_arcimboldo_1591_skoklosters_slott_91503_tif.jpg 434px-giuseppe_arcimboldo_four_seasons_in_one_head_google_art_project.jpg

Balra II. Rudolf, mint Vertumus az évszakok istene ~1590-1
Jobbra önarckép, amelyben a négy évszak egyben jelenik meg ~1590

 

Arcimboldo Tükörországban


Arcimboldo letagadhatatlanul szürrealista vonásaival a mai kor emberét is könnyen magával ragadják. Philip Haas amerikai művész a valóságba hozta el őket, amikor számos képét szoborként készítette el.

philip-haas-_-four-seasons_-arcimboldo-5.jpg

A 2016-os Alíz tükörországban c. nagyjátékfilmben az egyik karaktert az ő képzeletének mintájára építetek fel. Bámulatos, ahogy megelevenedik, nem?

tumblr_o6gs7sloqy1rkd2bio4_500.gif

2013-ban egy Klaus Enrique nevű művész valódi gyümölcsökből alkotta meg a festő munkáit, ami a megszokott képek nem várt perspektíváját tárja fel. De mint lent látható, nem csak az eredeti képeket, hanem a kultúra más szegleteiben megjelenő figurák, így a Star Wars Darth Vaderet is feldolgozta.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A reneszánsz ember, aki képzeletével meghaladta korát


Giuseppe Arcimboldo nem csak hogy a késői reneszánsz és a manierizmus egyik legnevesebb képviselője, de a szürrealizmus egy nagyon korai hírnöke. Még Salvador Dalí is több képében fellehetőek utalások minták a művésztől. Bár alapvetően a Négy évszak, és a Négy elem munkájáról lett híres, számos olyan képe van, amit mindenképpen meg kell nézni. Sajnos nagyon sok képe nem maradt fent, vagy elveszett az idők során, azonban szerencsére a művész teljes meglévő munkássága elérhető az interneten, amit meglehet nézni ezen a LINKen.

Javaslom válassz ki egyet kettőt, nyomtasd ki, és egy ideig helyezd fel otthon a falra: a mulatság mellett több mondanivalót fogsz benne találni mint azt elsőre hinnéd.  

seated-figure-of-summer-1573_1.jpg

A nyár ülő alakja
1573

fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr613577359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása