Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Jumanji - Vár a dzsungel
Kritika

A Jumanji - Vár a dzsungelnek minden esélye megvolt: tiszta lap, a menő név, és egy megtöltésre váró univerzum. De tudtak is ezzel kezdeni valamit?

636866-jumanji-dwayne.jpg

A Jumanji azt hiszem mindannyiunk számára egy meghatározó film. Gyermekként teljesen elbűvölt a társasjáték koncepciója, amely áthozza a vadvilágból a teremtményeket. Az 1995-ben bemutatott egész estés amerikai film,  Chris Van Allsburg azonos című könyve alapján készült. Az elmúlt években kapott egy béna játékfeldolgozást (amit halálba kívántam, mert olyan nehéz volt), egy animációs tv sorozatot, és Robin Williams halálának árnyékát.

A 95-s Jumanji trailere

A film elején gyorsan aktualizálják a társasjátékot, amely némi beszólás után, gyorsan egy videojátékká változik, és így szippantja be első áldozatát, a 90-es évek végén. Aztán ugrunk az időben, a játékot megtalálja egy csapat sztereotip karakter: a buta focis, a geek, a dögös csaj, és egy béna lány. Itt már sejthető, hogy a film legnagyobb erőssége a szereplők jellemfejlődése. Miután átugranak Jumanji földjére, mindenki egy jellemével ellentétes karakter bőrébe bújik: a geek erős lesz, az erős gyenge és így tovább.

...és a 2017-es trailer!

A poénok jók! Sok reflekció mind a videójátékra és a karakterek egymás közti kapcsolatára eléggé üt. Úgy a film első felééig, amikor mintha kiveszett volna a készítőkből a benzin, sőt kb ez idő tájt fogja a néző felfedezni a rengeteg logikai bukfenc mellett, hogy a sztori teljesen lineáris. De olyan szinten nincs benne semmi csavar, vagy történéseket összekötő elem, hogy mindent figyelmem kívül hagy. Még a főgonoszt is, akit ha kivágunk a filmből az ugyanúgy működik.

A színészek játéka menti meg az egész filmet. Jack Black egész jól muzsikált, bár azt hiszem mintha most vissza lett volna fogva, és megállították volna a fütyis poénok szintjén. Vagy csak öregszik? Kevin Hart és Johnson hozzák a szokásosat, de aki kiemelkedő alakítást nyújtott, az Karen Gillan. Én őt a Doctor Whoból ismerem, és le a kalappal előtte, mindent kihozott a szerepből amit lehetett. 

A Jumanjinak volt egy remek lehetősége, amit elszalasztott, ám ha nincs jobb dolgod tölts vele el egy kis időt, de fontos: ne várj tőle semmit.

fb0.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr1813525351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása