Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Mágikus realizmus és egy csipet technó
Játékszín - John Updike-Tasnádi István: Az eastwicki boszorkányok

Alexandra, Jane és Sukie három vérbeli nagyvárosi nő, akik egy nagyon kicsi és kifejezetten eseménytelen városban kénytelenek élni. Férj nélkül, unaloműzésképpen szeretőket tartanak, pletykálnak és mágiával mulatják az időt. Ha olyan kedvük van, esőt csinálnak, ha unják a hideget, akkor kánikulát, összehoznak egy szerelmespárt vagy elpattintanak egy gyöngysort egy ellenszenves öreglány nyakán. Ebbe az állóvízbe pöcköl kavicsot Daryl Van Horne, a gyökértelen milliomos, akinek az érkezésével szünet nélküli origába csap át a nők élete. Ezen a ponton válik szét az Updike regény és Bagó Bertalan feldolgozása.

img_0090.jpg

A regényt bravúrnak beleillő dramaturgiával sikerült hatszereplősre szűkíteni és mindezt egyetlen lakás terében eljátszani. Nem vártam sokkal többet, mint egy nézőcsalogató “kötelezők röviden” rendezést, de szerencsére hatalmasat tévedtem. A legelső meglepetést a tökéletesen megragadott női karakterek okozták: bár a darab nagyon keveset tartott meg Göncz Árpád műfajteremtő fordításából, a nők mégis tűpontosan jelenítették meg a regényből ismert, eleven, hús-vér karaktereket.

A darab másik nagy erőssége a rendezés szemtelenül esztétikus képszerűsége: végig olyan érzésem volt, mintha egy hosszúra nyúlt klipet néznék. Nemcsak a színpad teljes hátsó falát betöltő led fal miatt, de a mozgások dinamikája, és a részletgazdag díszlet miatt is. Érdemes megfigyelni a piros hűtőn rezgő szárnyú mágneses pillangókat és művészlakás polcain pihenő tucatnyinál is több, egyedi agyagszobrocskát.

img_0236.jpg

Az Eastwick-i nappali hol nagyon szűk, hol meg túlságosan tágas terében a három női főszereplő csak addig mozog harmonikusan, amíg a közéjük toppanó férfi meg nem változtatja a tér szerkezetét. Daryl körül hirtelen gravitációs mező keletkezik, és mint holdak a kisbolygó köré, a három nő szabályosan a férfi köré rendeződik. Pokorny Liát még soha nem láttam ilyen eszköztelenül játszani: annyira intenzíven van jelen, különösen a darab második felvonásában, amikor pattanásig feszülnek az idegek, hogy pusztán a lélegzetvételével képes feszültséget teremteni.

img_0592.jpg

Gáspár Sándor lubickol a szerepében: nem köti magát a regény Daryl-jéhez, és ez nem is gond: a néző sokkal többet kap a felszabadult, gátlástalan és céltudatosan túljátszó, szertelen Van Horne karaktertől. A darab Daryl-je nem az a magának udvaroltató, csupa titok milliomos, akit Updike megírt, sokkal inkább egy természeti csapással felérő, nárcizmusában is félelmetes csábító. Gáspár Sándor alakításának ellenpontja Lévay Viktória precízen eljátszott, finom és rebbenékeny Sukie-ja, Parti Nóra pedig olyan erotikusan használja a hangját, ami már önmagában is indokolná a korhatáros besorolást.

img_1068.jpg

Bagó Bertalan rendezése leginkább a kényszerű vágyunkról szól, hogy szünet nélkül szórakozzunk vagy szórakoztatva legyünk. Ebben az értelmezésben a darab csúcspontja, amikor Daryl a három nőtől körülvéve hatalmas pszichedelikus tánctérré változtatja a művészlakást. Ennek a jelenetnek, és az ezt közvetlenül követő tragédiának a perceiben értettem meg, hogy miért is ilyen releváns épp most, épp itt ez a darab: a mit sem sejtő haláltánc rondónk épp úgy tart az elkerülhetetlen végzete felé, mint a három boszorkány története.

img_0694.jpg

Fotó: Juhász Tamás

Nem csak egy látványos, helyzetkomikus vígjátékot kaptunk, hanem egy jól eltalált társadalomkritikát is, a vígjáték műfaj által saját maga elé állított görbe tükröt, amiben a néző is jól látja magát: “Szórakozni vágytál, parancsolj, szórakozz - de ne fordítsd el a fejed, ha nem tetszik amit látsz”.

További információk:

Játékszín

Az eastwicki boszorkányok

Rendező: Bagó Bertalan

Szereplők: Pokorny Lia, Parti Nóra, Lévay Viktória, Gáspár Sándor, Szőlőskei Tímea, Szegezdi Róbert

fb0.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr4212575421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása