Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

5 dal, ami bemutat egy nyarat
Hangsáv

 hangsavfeher.jpg
nyar2.jpg

Sokak kedvenc évszaka a nyár, és ez érthető, hiszen nincs suli, van szabi, nem kell tíz kiló ruhában járni, és minden egy kicsit szebbnek tűnik a vakító napfényben. Hosszú nappalok, balzsamos éjjelek, és persze a kikapcsolódás, a szórakozás szezonja ez.

A listát a jelenlegi hangulatom, és az első öt nyárral kapcsolatos asszociációm alapján állítottam össze.

1. KISS- Hotter Than Hell

Forró aszfalt, forró levegő, forrónadrág; homárvörösre égett fájó testrészek; napszemüveg alakú világosabb folt az arcon; hetvenfokos autó és kempingsátor- mégis minden télen visszasírjuk!

A dal csak címében vág ide, de az leírja, amit érzek. 

Az amerikai hard-rock zenekarról egyébként annyit, hogy a jellegzetes arcfestésről, látványos koncertjeiről és a magyar származású basszeros Gene Simmons ijesztően hosszú nyelvéről híres. Ja, és ne feledkezzünk meg arról a termékeny zenei munkásságról sem, ami a banda lényegét képezi egészen a '70-es évek elejétől. 24 aranylemezt adott ki, ezzel a 2. helyen végzett az amerikai zenekarok között. A Rock and Roll Hall of Fame-be való beiktatásáért pedig rajongók tüntettek 2006-ban, végül 2014-ben került be.

2. The Coasters- Down In Mexico

Ilyenkor mindenki igyekszik hosszabb-rövidebb időre kiszakadni a megszokott környezetéből, ezért járműbe pattan és irány a nagyvilág! Ehhez kiváló hangulatot teremt ez a jó kis rhythm and blues az ’50-es évek Amerikájából, még akkor is, ha nem Mexikó az úti cél.

3. Ramones- Rockaway Beach

Ha az utad a vízpartra vezet, mindenképpen hallanod kell az első punk zenekarként számon tartott Ramones alábbi dalát, amin ráadásul egy magyar is játszik- Erdélyi Tamás, a.k.a. Tommy Ramone 1977-ig püfölte a dobokat a bandában. A tiszteletére állított emléktáblát a Toldy-mozi bejáratánál tekintheted meg.

4. Airbourne- Too Much, Too Young, Too Fast

Egy nyaralásról, fesztiválról, vagy akár egy-egy lazulós hétvégéről sem hiányozhatnak a pörgős számok, az ausztrál Airbourne pedig tudja, hogy hozza meg a kedved az ereszd el a hajamhoz. Ha októberben is szívesen buliznál erre a dalra, nézd meg élőben a srácokat a Barba Negrában!

5. Foreigner- Hot Blooded

Néha nemcsak a napszúrástól, meg a tőgymeleg vodkanarancstól szédül meg az ember: napbarnított, verejtéktől fényes testek akarják néhány napos szabadságuk minden pillanatát kiélvezni. A rögtönzött lelki társak bearanyozzák egymás nyarát, és még hónapokkal később, téli reggeleken a buszra várva is mosolyt csal az arcukra az emlék. Vagy csak túlidealizálom.

Az 1976-tól működő Foreignerrel még a rádiót hallgatva is találkozhatsz; a Cold As Ice dalukat biztosan te is ismered. Megjárták a csúcsot és átélték a bukást is, de a kétezres évektől ismét felfelé ível a zenei pályájuk.

 Ezekkel a zenékkel kívánok további kellemes nyarat!

Neked van kedvenc nyári nótád? Írd meg kommentben!

fb0.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr7412605967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása