Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Kertek és Műhelyek
Műcsarnok

A műcsarnok épületének millenniumi megnyitásának alkalmából, megnyitották a Kertek és műhelyek c. tárlatot, ahol többek között Bencsik István és tanítványai, a 20 éves Élesdi Művésztelep, és a 70 éves Valkó László munkái kerültek a nagyközönség elé. Igazi kortárs művészeti csemege egy helyen!

_mg_9999.jpg

A nemrégiben elhunyt Bencsik István az ötvenes évek közepétől lett kiállító művész. Már 1968-ban az emberi mellkas térbeli koordinátai alapján készült fa torzókat készített.

 

Tekintsd meg legújabb egyperces videósorozatunk első részét!

Sokáig meghatározó szerepet kapott alkotásaiban a fa, a kő és fém; végül rájött, hogy magának az anyagnak a forma mellett önálló üzenete van. A kiállításon lévő alkotásait, pontosan ezért gipszből készítette el, hogy minél inkább csak a formában lévő üzenet kerüljön felszínre. 

_mg_0005.jpg

Az Élesdi Művésztelepet 1997-ben alapították meg. Mind témában, mind anyagban a különböző széles spektrummal rendelkező alkotásokat egybefonja az a közösség, amit az Élesden dolgozó művészek kialakítottak. 

_mg_9992.jpg

Valkó László jellegzetes munkái olykor kemény üzeneteket hordoznak magukban. A mostani tárlatban kialakított alkotások fotográfiai alapú montázs képek, amelyeket vászonra nyomtattak. Az identitáskérdés mellett a társadalmi felelősségvállalás és a történelmi emlékezés is megjelenik műveiben. 

_mg_0047.jpg

Fotó: Ságodi Szabolcs

A kiállítás igen szerteágazó, hála a sokszínű kiállítóknak. A kortárs művészet remek alkotásait csodálhatjuk meg a Műcsarnokban, semmiképp nem érdemes kihagyni!

Bencsik István kiállítás társkiállítói;
Baróthy Anna, Boros Miklós János, Böszörményi István, Hadházy Gergely, Hegedüs Éva, Kocsis Zsuzsa, Kuti László, Lengyel Péter, Mányi Esztella, Menasági Péter, Miklya Gábor, Nyári Zsolt, Orosz Klára, Palatinus Dóra és Rezsonya Katalin.

 

Élesdi Művésztelep kiállító művészei;
A kiállító művészek: Bajkó Dániel, Balázs Imre Barna, Bodoni Zsolt, Bugovits Anikó, Csurka Eszter, Ferenczy Zsolt, Gaál Katalin, Herman Levente, Incze Mózes, Juhász Dóra, Kaliczka Patrícia, Kovács Kitti, Kovács Lehel, Máriás István aka Horror Pista, Orbán Előd, Pinczés József, Pittmann Zsófia, Maria B. Raunio, Szász Sándor.
 fb0.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr2911973796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása