Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

1 éves a Kultúr Krimó!
Születésnapi különkiadás

Alig hisszük el, de egy évesek lettünk! Rengeteg csodás dolog történet ez idő alatt, számos olyan élmény részesei lehettünk, amelyet álmodni sem mertünk volna. Csoda volt minden pillanat ennek az egy évnek, és azt hiszem továbbra is megtáltosodva folytatjuk a munkánkat. Ezt a napot azonban szeretnénk különlegessé tenni, így jól meginterjúvoltuk...

...magunkat.

Feltettünk magunknak jó pár kérdést, hogy kicsit át is gondoljuk mi történt ez elmúlt egy év alatt. 

SZ: Ságodi Szabolcs Z: Mészáros Zoltán

13124892_1175998045766546_2630731903907984920_n.jpgBoldog blogger a jó blogger. 

...hogyan is kezdődött ez az egész?

SZ: Igazából teljesen véletlen, hogy ez az egész létrejött. Egy kapolcsi barátság és egy budapesti átmulatott éjszaka eredménye, hogy ilyen formában megvalósultak a gondolataink.

Z: Lassan már tíz éve annak hogy megnyitottam az első blogomat. Azóta sok koncepciót kipróbáltam, de végül a Könyvjelzőkben találtam meg azt a struktúrát és szellemiséget amelyet mindenképpen magaménak éreztem. Ezt igyekeztem továbbvinni egy új blogra még 2015-ben, de kiterjesztett témalehetőségekkel. A lap ötletét lelkesen meséltem több fröccs kíséretében Szabinak, akivel azonnal megtaláltuk a közös hangot. Hamarosan nem csak egy remek barátot, de egy nagyszerű fotóst is megismerhettem benne. 

2.png

Balra az első "bajszos" logó, amelyet az ikon popularitása miatt elvetettünk. Jobbra pedig két logó, még a tervezés korai fázisából.

Mi a legnagyobb kihívás a munkádban?

SZ: Amatőr fotósként, legfőbb célom a fotók minőségének folyamatos javítása, amiért sok időt fektetek abba, hogy tanuljak a profiktól és teljes mértékben elsajátítsam a fotózás művészetét.

Z: A blog törzse a minden hétfőn megjelenő cikkek, de ezen felül folyamatosan dolgozunk új projekteken. Ilyen a Szabi által működtetett Fotólabor, amely a válogatott képeit öleli fel, vagy a Kultúr Atlasz, amelyben tehetséges fiatalokat mutatunk be, de ide sorolhatjuk az épp pihenőpadon lévő youtube csatornát is. A formálódás folyamatosan új kihívásokkal szembesít minket, amely vérpezsdítő!

sz.png

Mindig csodás pillanat, amikor a fotóst fotózzák!

Mit jelent számodra Kultúr Krimó?

SZ: Számomra ez a szabadidő töltésnek egy olyan formája, amely kikapcsol, feltölt és közben szórakoztat, mind azok mellett, hogy rengeteg új emberrel találkozok, új helyekre jutok el és új dologgal ismerkedhetek meg, ami a krimó nélkül biztos, hogy nem valósulna meg.

Z: A Kultúr Krimó nem más mint egy kapu a világra; eszméletlen sok emberrel találkoztunk, akik egytől egyig hihetetlen értékeket közvetítenek. Bár az elmúlt évben elég sok helyre eljutottunk, úgy gondolom, hogy a java  még hátra van... ez pedig a Krimó nélkül nem jöhetett volna létre. 

Melyik anyag elkészítése volt Rád a legnagyobb hatással?

SZ: Nagyon nehéz erre válaszolni, akár Nicolas Schöffer tér dinamikai szürrelizmusának a felejthetetlen hatása, vagy egy fergeteges kocsma mustra a budapesti forgatagban, esetleg a Recirquel társulat lenyűgöző előadása, de még sorolhatnám. Valójában azonban Pablo Picasso életét bemutató kiállítás volt az, ami a legnagyobb hatást gyakorolta rám.

Z: Én is kiemelném Schöffert, az egyik legmeghatározóbb élményt nyújtotta. Ezen felül a Kultúr Atlasz interjúsorozatot emelném ki. Imádok interjúkat készíteni! Kiemelném Pecsics Tibor hihetetlen tehetséggel megáldott paleoillusztrátort, valamint Kulcsár Bence kovácsmestert, akik igazán nagy hatással voltak rám.

165990_1141822719184079_7441706566027459133_n.jpg

Interjú közben Pecsis Tibor paleoillusztrátorral.

Mit profitáltál a blogolásból?

SZ: Rengeteg olyan helyre jutottam el ahová amúgy nem valószínű hogy sikerült volna, és fény derült arra is, hogy érdekel a fotózás.

Z: Imádok projekt munkákat készíteni, és a Kultúr Krimó lehetőséget ad, hogy kiéljem minden szervezési és kreatív indítattásomat. Azt hiszem a világképem kitágult, és egy kicsit meg is komolyodtam. De csak egy egészen picit!

Mi a célja a blognak?

SZ: A kulturális élet minden egyes szegletébe betekintést nyerni, kiemelni a pozitív és építő jellegű gondolatokat, az értékeket szem elé tárni.

Z: Szabi egész jól összefoglalta, szerintem is a féktelen értékközvetítés a célja a blognak, valamint rámutatni arra a végtelen kulturális képződményre, amely minden percben körülvesz minket. 

32.jpg

A stáb készülődik a forgatásra

Hogyan dől el, mi lesz az a havi anyag?

SZ: Teljesen spontán, általában szembe jönnek velünk a lehetőségek, amerre éppen sodor az élet.

Z: Igen, az anyagaink nagy részét spontán választjuk ki, de természetesen felmérjük előtte, hogy milyen értékeket képvisel. Igyekszünk változatosságot is biztosítani, azt hiszem ez elengedhetetlen egy ilyen blognál, mint a Krimó. 

Vannak elvek, amelyek mentén működtök?

SZ: Természetesen, az alapvető általunk felállított értékrendek adják a működésünk törzsét.

Z: Mindig csillogó szemekkel hangoztatom, hogy a mi blogunk alapja a pozitív konstruktivizmus. Célunk, hogy segítsük a művészet és a kultúra ágainak bemutatását a nagy közönségnek.

asd.png

Amikor a Kultúr Krimós fiuk megtudják, hogy átlépték a 100000. megtekintést!

Mesélj kérlek egy momentumot, történetet, amely megragadott a Kultúr Krimó élete során.

SZ: Vannak olyan sztorik amik sajnos nem tűrik a nyomda festéket, de tulajdonképpen maga a blog megszületése számomra egy olyan momentum, ami a mai napig jókedvre derít.

Z: Hát igen, ahogy Szabi is mondja, volt pár vicces pillanat a bulinegyed forgatagában, amely nem jöhetett volna létre a Krimó nélkül. Mindenesetre, azt hiszem két megható pillanatot emelnék ki; amikor elértük a 100000. megtekintést, valamint a mostanit. Egy év sok idő, és kemény munkánk van a blogban. Azt hiszem sikerült valami nagyszerűt alkotnunk!

gf.jpg

Kultúr blogger az űrben!

Megváltoztatta-e, és ha igen hogyan a blogger élet a világképedet?

SZ: Nem nevezném magamat bloggernek, inkább úgy fogalmaznék, hogy egy olyan témában “publikálok” ami az életem része, és szeretnék mindent tudni erről a világról. Rengeteg minden befolyásolja egy ember világról alkotott képét, de minél szélesebb ez a látó szög annál inkább képes megérteni egy számára addig idegen világnézetet.

Z: Azt hiszem elég keveset járunk alapból eseményekre, vagy nyitunk olyan dolgok felé amelyeket nem ismerünk. Nem tudom ennek mi az oka, de a blog miatt addig elképzelhetetlen szituációkba keveredtem. Azt hiszem ahogy megismered a körületted lévő világot, úgy a folyamatos reflekcióból az önmagad megértése is folyamatosan fejlődik. 

Mik a terveid a jövőre nézve?

SZ: Úgy gondolom közös terveink vannak, és ebben az egyik legfontosabb szelet, hogy tartsuk magunkat az eddigi, saját magunk által meghatározott filozófiához. Emellett szeretnénk egy olyan projektet megvalósítani, amivel mi is adni tudunk valamit, a kultúra és a költészet világának.

Z: Hihetetlen sok ötletünk van, több vonalon is dolgozunk folyamatosan. A videó készítések után szeretnénk áttérni az eseményszervezés vizeire, amely új kihívásokkal kecsegtetnek. De ez még a jövő zenéje!

 

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik olvasnak minket, hisz nélkülük nem létezhetne ez a blog. Külön köszönet illeti azokat, akik munkájukkal hozzájárultak a blog működéséhez;

Gáspárdy György
Juhos Róbert
Máté Tünde Zsófia
Zsámbokrétzky Gábor

 

Ha van a Kultúr Krimóval kapcsolatos történeted, esetleg egy olyan cikk amely kifejezetten tetszett, vagy csupán szeretnék pár sort írni, szívesen várjuk leveledet az alábbi e-mail címre!

info@kulturkrimo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr4711722693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása