Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Kultúr Atlasz - Zágoni Bettina jógaoktató
Interjúsorozat VII. rész

logo.png

Legújabb 12 részes interjúsorozatunk során hónapról hónapra olyan emberekkel fogunk elbeszélgetni, akik a kultúra, az alkotás, és az önkifejezés legkülönbözőbb pontjain állnak. Célunk, hogy más-más szemszögekből megismerjünk olyan látótereket, önkifejezési eszközöket, vagy gondolkodásmódokat, amelyek értékteremtőek. Alanyaink inkább feltörekvő vagy nem a nagy közönség előtt munkálkodó emberek, akik hiteles szemszögből tudják bemutatni munkásságukat, gondolataikat, életútjukat.

A jóga mind a világon, mind Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Pozitív élettani hatásai miatt igen hamar rabjává lehet válni ennek a mozgásformának. Zágoni Bettina jógaoktatóval beszélgettünk pályájáról, szakmájáról és az őt érő kihívásokról. 

_mg_6971.jpg

Hogyan lett belőled jógaoktató?

A jógával tizennyolc évesen találkoztam. Akkoriban főleg aerobik jellegű órákat látogattam, és a fő motivációm a mozgásra egyszerű volt: Szerettem volna csinosabb lenni, jobban kinézni.

Az egyik ilyen edzés után egy jóga óra következett. Mikor belépett a terembe a jógaoktató, aki egy 50-es éveiben járó nő volt, teljesen magára vonta a figyelmemet. Amellett, hogy fantasztikusan nézett ki, frissesség és harmónia áradt egész lényéből. Abban a pillanatban arra gondoltam, hogy ilyen szeretnénk én is lenni.

Így hát elmentem az egyik jógaórájára. A jóga teljesen más volt, mint ahogyan eddig mozogtam. A zenés, dinamikus órák után furcsa volt ez a csendes, statikus mozgás, viszont nagyon jól esett.

A gimnázium befejeztével nem tudtam még merre induljak, milyen szakmát válasszak. De tudtam, hogy olyan munkát szeretnék, amire hivatásként tekinthetek. A mozgás olyan örömet adott, amit nap, mint nap jóérzéssel tudtam csinálni. Így indult el az utam a mozgás, mint hivatás irányába. Párhuzamosan kezdtem el egy sportedzői és egy jógaoktatói képzést. A jóga világa hamar magával ragadott, köszönhetően fantasztikus tanáromnak, Sárig Hajnalkának.

Ekkor még csak húsz éves voltam. Egy épp formálódó személyiség. A jóga nagyon sokat segített, hogy megtaláljam az utamat az életben, egyfajta ősbizalmat alakított ki bennem a világgal szemben.

Az óráidon jellemzően nők vannak?

Általában nyolcvan százalékuk nő, de egyre több férfi van. A férfiak ilyen alacsony aránya, azért is lehet, mert talán kevesen tudják, mi is a jóga valójában. Megfogalmazni én se tudnám, mert elég nehéz szavakba önteni. Át kell élni.

_mg_6948.jpg

Mi szokott lenni a motiváció az első alkalomra?

Ez nagyon változó. Az emberek nagy része a stressz oldás miatt jön, ami talán a legközelebb áll ahhoz, amit egy jógaóra adni tud. Nagyon sokan jönnek a mozgás miatt. Azok, akik szeretnének mozogni, de nem kívánják a zenés, aerobik jellegű órákat. Sokaknak a jóga akrobatikus mozdulatai, testhelyzetei tetszenek meg, de például a hátfájás is vezető indok.

Milyen jógával találkozhatnak a látogatók az óráidon?

Én klasszikus hatha jógát tanítok, de szívesen inspirálódom más jógafajtákból. A jógának rengeteg típusa van. Én túlnyomórészt lassabb, statikus elemekre épülő órákat tartok.

Kiemelkedően fontosnak tartom az ászanák (testhelyzetek) pontos, precíz kivitelezését, melyet a biztonságos mozgás feltételének tartok. Az óráimon előfordulnak dinamikus ászana összekötések is, ám mindig szem előtt tartom, hogy az óra résztvevői a sorozatban szereplő ászanákat egyenként is helyesen fel tudják venni.

A jóga nagy hangsúlyt fektet a gerinc egészségére. A gerincet minden órán, minden irányba átmozgatjuk. Egyenes gerinccel, nyitott mellkassal a légzésünk is mélyebb, ami által több oxigénhez jutunk, testünk és elménk is frissebbé válik.

_mg_6939.jpg

Hogy látod, a jógának most felfelé ívelő pályája van?

Szerintem jelenleg látogatottság szempontjából a csúcspontján van, nem látom jelenleg, hogy hol fog tetőzni.

Ennek nagy előnye, hogy sok emberhez eljut, és a sokszínű oktató gárdának köszönhetően mindenki megtalálhatja a maga habitusához alkalmas jógát.

Van, akit a dinamizmus kapcsol ki. A dinamikus jóga főleg azoknak nyújthat nagyobb örömet, akik már rendelkeznek egy erősebb testtudattal, együtt tudnak mozogni a légzésükkel és kikapcsolja őket az áramlás.

Kezdő jógázóknak inkább a statikusabb jógatípusokat ajánlom. (pl. Hatha, Iyengar jóga) Nagyon szeretek kezdőket tanítani, segíteni őket az elindulásban. Az óráimon sokszor használunk különböző eszközöket, mint párna, heveder vagy jóga tégla, az ászanák kivitelezéséhez. Ezek az eszközök segítenek, hogy a kezdő gyakorlók is helyesen tudják végrehajtani a gyakorlatokat. Amiért különösen szeretem a jógaeszközöket, az az, hogy gyönyörűen nyomon lehet általuk követni a fejlődést. Ezt nem csak én látom, hanem maga a jógázó is átéli, ami hatalmas motivációt ad neki a további gyakorláshoz.

Egyszóval, nagyon jónak tartom, hogy ennyi emberhez eljut a jóga, és az újítások, mint az érdekes helyszínek, ötletek és közösségteremtő megmozdulások is nagyszerűek, hiszen utat nyitnak a ma emberéhez. A jóga alapelveit és a filozófiáját fontos összhangba hoznunk saját, 21. századi életünkkel. A kulcs ahhoz, hogy megtartsuk ezt a felfelé ívelő pályát az oktatókban van. Mi oktatók, legyünk képzettek és lelkiismeretesek munkánkban!

Kifejtenéd?

Egy oktató folyamatosan képezze magát, legyen nyitott, akár egy jó pedagógus. Egy jó pedagógus elismeri azt is, ha valamit nem tud, és azt is, hogy ő is változik, és vele együtt az is, amit átad. Ez teljesen természetes.

_mg_7009.jpg

Milyen kihívásokkal szembesülsz saját gyakorlásod és a munkád során?

Saját gyakorlásomat tekintve, szeretnék én is folyamatosan fejlődni. Ha a jóga fizikai aspektusát nézzük, nálam most az extrémebbnek számító testhelyzetek elsajátítása lenne a következő lépés. Ám úgy érzem, a jelenlegi életemben nem erre van szükségem, hanem egy kellemes, állandó gyakorlásra. Az utóbbi időben nagyon sok mindennel el voltam telítődve, így most szeretnék egy kicsit csendesebb időszakot.

Munkám során nagy kihívást jelent, hogy nagyon sokan, akár már egészen fiatalon mozgásszervi problémákkal küzdenek. Egy csoportos órán nagyon nehéz mindenkire figyelni, mégis számomra ez elsődleges fontosságú.

Az ember összeköti a jógát a spiritualitással. Te hogy állsz ehhez?

A spiritualitás is olyan fogalom, mint a jóga. Sosem tudni, hogy a másik fejében mi él ezzel kapcsolatban.

A jógának jelentős lélektani szerepe lehet az életünkben. Ha a spiritualitást az önmunka és önmegvalósítás oldaláról nézzük, akkor a jóga és a spiritualitás kéz a kézben jár.

Ami miatt én a mai napig jógázom és tanítom a jógát, az pont a jóga lélekre gyakorolt hatása. Jógaoktatóként, magamon és a hozzám fordulókon is megtapasztalhattam, hogy testi változásaink milyen mély hatással vannak lelki megéléseinkre.

Vegyük példaként egyensúlyérzéket. Ahogy a gyakorlás során nő a jógázó egyensúlyérzéke, úgy nő és változik az egyensúlyérzéke a hétköznapokban, legyen szó a munkáról, párkapcsolatról vagy olyan hétköznapi dolgokról, mint a háztartás vezetése. Az elméje rugalmasabbá válik, és egyensúlyba, harmóniába kerül az élet más területein is.

Nekem a jóga nagyon sokat tanított az ősbizalomról. A gyakorlásnak köszönhetően egy olyan bizalommal, pozitivitással állok az életemhez, ami nem azt jelenti, hogy nem történhetnek rossz dolgok, hanem inkább azt, hogy minden történés valamihez vezet, mindennek értelme van.

_mg_7004.jpg

Ha valaki el akar kezdeni jógázni, hogy kezdjen bele?

Mivel sok jógatípus van, először a mozgás szemszögéből érdemes megközelíteni a kérdést. Gondoljon bele, élete során milyen jellegű mozgás, mozgásos játék okozott neki örömet. Érdemes átgondolnia, mi a célja a jógával, és ez alapján irányzatot keresnie.

Nagyon sok féle jógaoktató van. Biztatom, hogy legyen kitartása megtalálni azt az oktatót, akivel együtt rezeg, még ha ez azzal is jár, hogy több órára el kell látogatnia. Megéri.

A jógaóra célja az, hogy másfél óra alatt teljesen el tudd magad engedni, és a mozdulatokon keresztül átmasszírozd a testedet és az elmédet lecsendesítsd. A jóga segít ellazulni, hogy aztán mikor hazaérsz, jól érezd magad, nyugodtan hajthasd álomra a fejed, és másnap egy kicsit nagyobb erővel indulhass neki a napnak.

_mg_6993.jpg

Mik a terveid a jövőre nézve?

A felnőtt jógaoktatás mellett kismama és babás jógafoglalkozásokat is tartok. Mivel a gyerekvállalás a mi életünkben is hamarosan aktuális lesz, így szeretnék még több figyelmet szentelni munkám e területének. Szeretem, hogy a jóga ezen életszakaszban is elkísérheti a nőket. Különösen a relaxációs technikákat tartom hasznosnak, melyek segítik a kapcsolatfelvételt anya és gyermeke között. Tapasztalatom, hogy a jógázó kismamák nagyobb magabiztossággal állnak a szülés elébe.

Nagyon szeretek kezdő jógázókkal foglalkozni, kezdő tanfolyamokat tartani, ezért erre továbbra is szeretnék nagy hangsúlyt fektetni. Fantasztikus élmény elindítani, és kísérni őket az úton, látni fejlődésüket, a pozitív változásokat testükben és életükben is.

Remélem, és hiszem, hogy idős koromban pedig senior jógaórákat fogok tartani, és a korombeliekkel fogok foglalkozni.

Számomra fontos, hogy mindig a saját tapasztalásaimhoz, életemhez alakítsam munkámat is, hiszen így tudom hitelesen és szenvedéllyel végezni hivatásomat.

***

 hirlevel.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr688843396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása