Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

OMF 15 - Dürer Kert

15. alkalommal került megrendezésre a magyar underground világ egyik legnagyobb eseménye a Dürerben.  A neves fellépők hosszú sora mindenkit biztosíthatott arról, hogy ez alkalommal is kiváló minőséggel szolgál a rendezvény.

budapest_buli_omf-15_1653990078192450_cov.jpg

Mielőtt áttekintenénk a fesztivált, érdemes pár szót ejteni a műfaj eredetéről. A hip-hop egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a zenét (rap), a táncot, a szlenget, rajzolási technikát (graffiti), valamint az életérzést, de köthetünk hozzá sportágakat is, úgy mint a streetball vagy a kosárlabda. A műfaj gyökerei alapvetően a nyugat afrikai valamint az afroamerikai zenére vezethetőek vissza. Stílusban eredetként meghatározhatjuk a funkot, a discot, a soult, vagy akár a reggeat is. Nagy törést jelentett a műfajban az 1980-as évek, külön érdemes kiemelni amikor is megjelent a Run D.M.C. Raising Hell című lemeze, amin szerepelt a Aerosmith-el énekelt közös Walk this Way. Ez az album további társadalmi csoportok felé nyitotta meg a műfaj kapuit. 

Az OMF 15-n fellépők közül mindenképpen érdemes kiemelni a Hősöket, akik már 2001-óra a hazai rap szféra meghatározó alakjai. Külön különlegességként szolgált a Firma és Az Idő Urai felállásból jól ismerhetett Rapa, aki ezen az estén újra összeállt Bankossal, hogy bemutassák a Supermentall formációjukat. Az újdonságok sora nem zárult le, hiszen a #SzuperCsillagParaszt budapesti bemutatója is ezen az estén zajlott. Remek műsorral szolgált az NKS (Nem Közölt Sáv) akik 1996 óta meghatározó alakjai a hazai underground rap világának. 

img_8371.JPG

A nagy nevek mellett egy kisteremben belehallgathattak az érdeklődők a hiphop 1985-1995 közötti időszakában lévő csemegék közül is, amit bátran neveznek a műfaj aranykorának. Később Riddler és Nomagróf új lemezeiből valamint T-kyd előadásába is betekintést nyerhetünk. 

img_8472.JPG
A Dürer Kert remek helyszínként szolgált a rendezvényhez. A tágas termeknek köszönhetően a tömeg ellenére sem volt zsúfoltság. A belső kialakítás leginkább igényes és letisztult romkocsma hangulathoz hasonlítanám, nyáron a belső kertrész különösen élvezetes lehet. 

_mg_8335.JPG

A közönség igen vegyes volt: voltak akik még csak most ismerkedtek a műfajjal (volt aki egy tetováló szalonban halott szám miatt jött el az eseményre), de a legtöbben a tőzsgyökeres műfajkedvelők képviseltették magukat, akik nagy elégedettséggel konstatálták a fellépők sorát. 

Az OMF kiváló program volt a műfaj kedvelőinek, de a laikusok is megtalálhatták a számításaikat, hisz a magyar előadók által könnyedén beléphettek a hiphop világába. 

KATTINTS A FENTI GALÉRIÁRA A TOVÁBBI KÉPEKÉRT!

Fotó: Ságodi Szabolcs

***

További információk:

Fellépők

KILLAKIKITT
NKS
Nem Közölt Sáv
MIKEE MYKANIC
Ketioz
Barbárfivérek
Hősök
bankos
FaktorLabor
HÍRWEVŐK
Kriminal Beats
Kool Kasko
Mr.Die
RIDDLER
Nomagróf

Továbbiak

Dürer
Hiphop - Wikipedia

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr188206028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása