Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Lóverseny Budapesten - A Kincsem Lovaspark

Nemrég ellátogattunk a Pillangó utcánál lévő Kincsem Lovasparkba, ahol megismerkedtünk a lóversenyzéssel. Következő cikkünkben röviden bemutatjuk a versenyzés történetét, valamint a ló- és agár futamoknak otthon adó lovasparkot. 

img_7030.JPG

A kutyák háziasítása után, időszámításunk előtt 4 ezer évvel az első lovakat is betörték. Ugor elődeink már lovak segítségével vadásztak. Használatuk az elkövetkezendőkben sem változott: magyar őseinket harcos lovas népként ismerték. A későbbiekben az állatokat egyre több célra kezdték használni: mind a logisztikában mind a mezőgazdaságban szerepet kaptak. 

Az erő eredeti mértékegysége, a "Lóerőkiválóan szemléltei mennyire fontos volt régebben a használatuk. Nem csak a mezőgazdaságban, de a bányászatban és a különböző gépek működtetésében is fontos szerepet játszottak az évszázadok során.

800px-prestel_loverseny_1827.jpg

Johann Erdmann Gottlieb Prestel (1804-1885) 1827-ben készült litográfiája 

Széchenyi István külföldi mintára Magyarországon is meghonosította a lóversenyzést. Először csak a falukban rendezték meg az erőmegmérettetéseket, amiken általában csak két ló vett részt. Az erkölcsi győzelem után hamar rájöttek a gazdák, hogy a jobb teljesítményt nyújtó lovat több pénzért tudják értékesíteni. Így a későbbiekben elkezdődött a lótenyésztés.

Az első pesti lóversenyt 1827. június 6.-án rendezték meg, az Üllői út és a Soroksári út sarkán. A pálya hossza 2340 méter volt, egy 1000 méteres befutóval. A futamon induló 22 ló közül végül Wesselényi Miklós "Ablorac" nevű kancája nyerte meg a futamot. A lóverseny azonnal közkedvelté vált a polgárok körében, népszerűsége a későbbiekben is töretlen maradt.

img_6928_1.JPG

Magyarországon a lóversenyzésnek két ága van: a galopp valamint az ügető. A galopp nem más, mint a ló leggyorsabb vágtázási módja. A külön erre a célra kitenyésztett lovakat a zsokék hajtják a cél felé. Az ügető során a lóhoz egy kocsi van kötve, amelyen a hajtó koordinálja a lovat, egy a galoppnál lassabb tempóban A leghíresebb galopplovak közé tartozik Man O'WarImperiálOverdose valamint Kincsem, amiről elnevezett lovasparkban tettünk látogatást.

Tudtad-e?
A hivatalos definíció szerint, a lovakkal kapcsolatos sportokat, mint például a díjugratás vagy a díjlovaglás lovassportnak nevezzük, és nem pedig lóversenynek. 

img_7002.JPG

A Kincsem Lovasparkban Galopp, Ügető valamint Agár versenyeket tartanak. Általában a versenyeket fél óránként rendezik meg. A hatalmas kilátó rengeteg embernek biztosít kilátást, azonban aki a hideg időben nem szeretne kint tartózkodni, azoknak elérhető egy emeleti étkezési lehetőséggel egybekötött rész, valamint egy földszinti hall, ahol akár külföldi futamokat is megtekinthetünk.

img_7086.JPG

Többféle fogadási mód lehetséges, amiből hármat emelnék ki. A Tétnél a győztes lóra kell rakni, a Helynél az általunk játszott lónak az első háromban kell lennie, míg a Befutónál az első két helyezettet kell eltalálni helyes sorrendben. A minimális tét alapvetően 200 forint, de vannak olyan kombinációk, amikor ennél kevesebbért is vehetünk szelvényt. A Kincsem Parkban egyébként nem csak lóversenyeket, hanem a remek kialakítás miatt, koncerteket is szoktak adni. 2009-ben maga Madonna lépett fel a parkban.

További képekhez kattintson a fenti galériára!
Fotó: Ságodi Szabolcs

A versenyek izgalmasak voltak, a hely kialakítása pedig igényes. Tetszett, hogy kis tétben is lehetett játszani, így csak szórakozás maradt a lóverseny. Fontos azonban megemlítenünk, hogy a túlzásba vitt szerencsejáték mentális betegségeket is okozhat, így érdemes mindenképpen figyelnünk magunkra, hogy a játék valójában csak játék maradjon a későbbiekben is. 

A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!
www.maradjonjatek.hu

***

További információk:

Kincsem Lovaspark

A lóversenyzés története

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr938105356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása