Kultúr Krimó

A művészet mindenhol ott van

Nemzetközi Japán Kulturális Fesztivál a Vígadóban

A japán kultúra térhódítása az elmúlt években jelentősen felgyorsult: a mangák, animék és a zenék által sok európait magával ragadott a varázslatos és távolinak tűnő világ. A Vígadóban megrendezett Japán Kulturális Fesztivál most egy lépéssel közelebb hozta bárki számára a keleti országot.

img_7346a.JPG

A Japán Kulturális Fesztivál egy évente megrendezendő esemény Japánban, amelyben iskolák diákjai vesznek legfőképp részt. A tanulók ilyenkor bemutatják az addigi alkotásaikat, tudásukat. Jellemzően a Kultúra Napján szokták megtartani (November 3.), ami Japánban nemzeti ünnep.

Ennek a hagyománynak a keretében rendezték meg Budapesten, a Nemzetközi Japán Kulturális Fesztivált. Az eseményen nagyon széles spalettájú előadásokat és kiállításokat tekinthettünk meg, amelyek által jobban megismerhettük a keleti kultúrát. 

img_7491.JPG

Takeuchi Mandolin zenekar előadása

Az előadások egyik fő eleme a zene volt. A hagyományoknak megfelelően több iskolás zenekar is fellépett, mind a japán mind a magyar oldalról. Köztük volt a Budapesti Japán Iskola dob együttese, a japán Shimamura Kórus valamint a Bajza utcai Általános Iskola gyerekkórusának előadása. De nemcsak a kicsik, hanem az idősebbek is jelen voltak: Sakuragawaryu Edogei Kappore együttes előadása által betekintést nyerhettünk a hagyományos tánc rejtelmeibe is. Külön öröm volt, hogy nem csak klasszikus zenéket, hanem modern, kortárs elemeket is felhasználtak.

img_7412.JPG

Az előadások mellett még számos program várta a látogatókat. Japán gasztronómiai csodái közül betekintést nyerhettünk a szaké és szusi készítés rejtelmeibe. A jellegzetes teaszertartással is megismerkedhettünk amelynél a tálalási szokások és készletek (amelyek évszakonként változnak) egészen elképesztőek. A látogatók maguk is részt vehettek egy ilyen szertartáson, amely teljes mértékben a klasszikus hagyományokon alapult. 

Tudtad-e?
A japán teaszertartás alapvetően hét szakaszra bontható: 1. Meghívás 2. A vendégek érkezése 3. Belépés a teaházba 4. Teázás 5. Teaivás 6. Beszélgetés 7. Távozás 

img_7437.JPG

A japán nyelvet 126 millióan beszélik a világon. Három fajta írás rendszert is használnak, amelyek a következők: hiragana, kandzsi, katakana. Igen, ez nem csak nehéznek és bonyolultnak néz ki, hanem az is.  Az 1947-es amerikai megszállásig 50.000 (!) írásjelet használtak, amely ma olyan 2000 körül mozog. Ezeknek ellenére azonban még is sokan belevágnak a nyelvtanulásba, itt Magyarországon is. Jó volt látni, hogy számos honfitársunk önkéntesként segítette a fesztivál mint tolmács és segítő, ezáltal is megkönnyítve a kommunikációt és az ismeretterjesztést.

img_7567.JPG

Összességében elmondható, hogy a Nemzetközi Japán Kulturális fesztivál remek alkalom volt arra, hogy mélyebb betekintést nyerhessünk-e távoli kultúra rejtelmeibe, és talán még több kedvet kapjunk arra, hogy nyissunk olyan kultúrák felé is, amelyeket még nem ismerünk...

Kíváncsi még képekre? Kattintson a lenti galériánkra!

Fotó: Ságodi Szabolcs

***

További információk:

Farkas Ildikó: Japán Története Dióhéjban

Terebess Ázsiai Lexikon - Sintó

Vígadó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkrimo.blog.hu/api/trackback/id/tr428105630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

youtubelogo.png

Utolsó kommentek

Partnereink:

 

856-muveszetek-volgye-fesztival-kapolcson.png

207623_209851432376755_4525779_n.jpg

12719266_936268563088734_8598715003283575226_o.jpg

 

jatsz_ma_final_1080.png

Blog ajánló:

 pagebox3_0.png

 

 

 

süti beállítások módosítása